2018. október 16., kedd

# dráma # film

Titokzatos folyó - filmajánló

   
 
Egyik este a vasaláshoz kerestem filmet és a tévét kapcsolgatva találkoztam össze ezzel a thrillerrel. Általában a port.hu-n megnézem az értékelést, mielőtt egy ismeretlen filmre áldozok a kevés szabadidőmből. A film értékelése 9 pont a 10-ből 570 szavazat alapján. Ez több, mint jó ajánló, hiszen ritkán kúszik fel a pontérték 7-es felé.
   A film főhősei: egy olyan nagyágyú mint Sean Penn, az egykori tinibálvány Kevin Bacon és az Oscar díjas Tim Robbins. Mint kiderült, épp ezért a filmért zsebelte be az Oscart!
   A történetet nagyon nehéz izgalmasként feltüntetni, úgy hogy ne spoilerezzem el a sztorit. Adott három kissrác, barátok, együtt lógnak, játszanak addig, amíg a Tim Robbins által alakított Dave-vel egy tragikus dolog történik. A fonalat 25 évvel később követjük tovább, amikor Dave egy szimpla családapa, Sean (Kevin Bacon) gyilkossági nyomozó, Jimmy (Sean Penn) pedig egy jóútra tért bűnöző. Az egymástól elsodródott barátokat egy titokzatos gyilkosság hozza újra közelebb egymáshoz.
   Bár a besorolása thriller, nekem inkább drámának tűnik. A film középpontjában ugyanis nem csupán a gyilkosság áll, illetve a tettes előkerítése, hanem a három karakter magánéleti drámája. Dave-t örökre megváltoztatta az, ami 25 éve történt, de még a saját felesége sem tudja mennyire, milyen sötétség, milyen gyötrelem rejlik szeretett férjében. Jimmy az egykori kemény bűnöző, marcona férfi most egy szörnyű tragédiát kell feldolgozzon, de elméjét a bosszúállás köti le. Sean magánélete is kisiklott, bár ezt senki sem sejti, hisz nem engedheti meg magának, hogy mindez a munkája rovására menjen. 
   

   A kedvenc jelenetem, amikor Sean Penn megjelenik a hulla megtalálásának helyszínén és a rendőrök feltartóztatják. Rettenetesen erős képek ezek, eszméletlenül érzékelhetően tudta megjeleníteni a színész azt a fájdalmat, amit csak egy gyermekét elveszejtő szülő érezhet. A zsigereimben bizsergett a tehetetlenség és a fájdalom érzése. Viszont Kevin Baconnek volt az, akinek szurkoltam azért, hogy rendbe tudja hozni az életét, ő volt az a karakter, aki kvázi normális maradt ebben a semmennyire sem normális szituációban. Ő volt, aki egy hétköznapi, mindenki által bármikor előforduló élethelyzetben találta magát és elég erős volt azzal, hogy úgy küzdjön meg vele, hogy senki ne is sejtse, hogy mennyire szenved.
   A film egyetlen hátránya számomra, hogy a gyilkossági fonal annyira el volt hanyagolva, vagyis nem volt eléggé túlbonyolítva, hogy kb a film közepénél tudtam ki a gyilkos, bár más indítékra tippeltem.
   Mindezekkel együtt mindenkinek ajánlom a film megtekintését, Clint Eastwood rendezésében egy szite tökéletes alkotás született.
Gyártó: Warner Bros
Bemutató: 2003.
Játékidő: 137 perc
Rendező: Clint Eastwood

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates