2018. július 14., szombat

# Japán # könyv

Jamagucsi Szango: Tokugava - A legnagyobb sógun

   

   Emlékszem gyerekkorom egyik kedvenc sorozatára a Shogun-ra Richard Chamberlain főszereplésével, s amikor Tokugava könyvéhez kezdtem hozzá ehhez mértem az elvárásaimat. Sajnos aztkell mondanom, vagy az elvárásaim voltak magasak, vagy a színvonal alacsony. A könyv ugyanis nem egy regény, hanem egy kiszínezett történelem könyv tele dátumokkal, nevekkel, csatákkal mindenfajta körítés nélkül. De lássuk a fülszöveget:

A 16. századi Japánban dúl a véres polgárháború, a legerősebb tartományi hadurak a meggyengült sógun helyére pályáznak. A Macudaira-klán ifjú ura azonban nem tör egyből a hatalomra. Türelmesen vár, ügyesen taktikázik, és teljes odaadással szolgálja a Tenka fubu - "harccal egyesíteni az ég alattit" - eszményét, miközben a háttérben az ország legnagyobb kémhálózatát építi ki. Tokugava Iejaszunak hívják a tehetséges stratégát, aki végül egy mindent eldöntő, hatalmas csata után, az új sógunátus dinasztiaalapítójaként, 250 évre megszilárdítja a békét az egyesített, központosított Japánban. Jamagucsi Szango sodró lendületű művében nagyravágyó látomások, egyéni érdekek és tragikus sorsok mozgatják a történelem árulással, udvari intrikával, létrejövő és felbomló szövetségekkel, véres büntetőhadjáratokkal teletűzdelt szálait.
A Taikó regényciklus kedvelőinek kihagyhatatlan olvasmány!

   Való igaz, hogy van egy főszereplőnk, de semmit nem tudunk meg róla az életrajzi adatain túl. Nem tudjuk mi motiválja, mik a valós érzelmei, gondolatai egy-egy döntés során, mit miért cselekszik. Van egy érdekes nő mellette, akinek a karktere szintén nincs kibontva (ahogy senki másé sem), pedig igazán érdekes lett volna az ő szemszögéből is értelmezni a jövendő sógunt, hisz a számára oly fontos türelem erénye tőle ered. A türelem mint összetett érzelem ezen nő szájából hangzik el és ezt a tanítást adja tovább Tokugava a fiának is. 
   Rengeteg szereplőt ismerünk meg, de van amelyiket csak épp megemlíti, van aki többször felmerül, de az európai szemnek idegen nevek nehezen kötődnek. Szinte folyamatosan lapozgatni kellene a névjegyzékhez, ami tönkreteszi az amúgy is nehézkes olvasást.
   Azt vártam mélyebben megismerhetem a japán kultúrát, a sógun szerepét, jelentőségét, ehelyett a könyv elején leírt kronológiát bővítette ki az író néhány érdekesnek szánt részlettel. Az egész regény azonban csak hosszú csatározások sorozata, ahol az egyetlen motivációs tényező a sóguni hatalom megszerzése, de előzetes ismeretek nélkül fogalmunk sincs, hogy miért, milyen valós hatalom is van egy sógun kezében.

   Szóval nem tudom, kinek ajánlom ezt a könyvet. Talán azoknak, akik szeretik a japán történelmet és ismerik a kultúra egészét, így nem szükséges számukra semmilyen színes körítés.

Kiadó: Szenzár Kiadó
Oldalszám: 412 oldal

Megjelenés: 2018
Kötés: Kartonált

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates