2013. október 29., kedd

# szépirodalom

Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok

A szelistyei asszonyok történetével akkor találkoztam először, amikor réges régen a magyar tv filmet készített belőle. Neves színészek voltak a szereplők és 3 vagy 4 részben mutatta be a tv esténként.
Két dologra emlékszem biztosan: az egyik az, hogy nagyon jól szórakoztam, a másik egy kis dal, amit a három szereplő leányzó énekelt:
Mi vagyunk szelistyei asszonyok, hárman jöttünk,
de háromszáz van még ott.
Tarhatalan, bizony úgy van, a szűzesség városunkban.
És még tovább is folytatódott a dalocska.
Mikszáth Kálmán kisregénye, ahogy a többi kisregénye általában, másokkal egy kötetben jelent meg számtalanszor.
A borítókép az Olcsó Könyvtár sorozatból származik, ahol más kisregényekkel együtt vagy ötször megjelent különböző években.

Ebben a regényben történelmi időkbe kalandozhatunk, ezúttal Mátyás király korában.
A szerző képviselő korában járt Erdély annak a vidékén, ahol Szelistye található és ott hallotta a legendát a szelistyei asszonyok szépségéről.
1458- ban a szelistyei asszonyok elkeseredetten fordultak hűbér urukhoz, azért ,mert a sok háborúskodás miatt az összes férfit elvitték a városból, de nem kaptak vissza közülük egyet sem. A hír eljutott egészen az akkor még nagyon fiatal Mátyás királyhoz és mustrára kért Budára a szelistyei asszonyok közül néhányat, mert fontos volt tudni hogy néznek ki.
A bonyodalmak ekkor kezdődtek, mert ennek az városnak az asszonyai nagyon csúnyák voltak és ilyen állapotban nem kerülhettek a király elé. A helyi nagyurak szelistyére telepítettek három szép asszonyt, akik innentől kezdve szelistyeiek lettek, nyugodtan képviselhetik a többi asszonyt is a király előtt. Elindultak hát Budára férjet szerezni az otthon maradt asszonyoknak.
Bánat, szerelem, Buda fenekestül felforgatása kíséri az útjukat, végül az éppen Várpalotán szórakozó király elé kerülnek.
Hogy lesz e háromszáz újdonsült férj az kiderül a könyv végére, de addig is sok mulattató jelenet, számtalan bölcsesség, romantikus kaland olvasható a lapokon.

Az első bölcs mondás:
Az igazság szép dolog, jó dolog,de akinek hatalma van , az nem szorol rá.
Milyen igaz ma is!
Továbbá az is megtudható , hogyan lesz Szelistye a  rút asszonyok városából szép asszonyok városává.
A népmesék Mátyás királya is felbukkan: Mátyás az igazságos( ehhez egy nagy igazságtalanságot kell elkövetnie, hogy megvalósuljon uralkodása 32 éve alatt ).
Mátyás király álruhában.
Mátyás király, a nagy nőcsábász ( de meg lehet bocsájtani,mert ekkor még nőtlen volt).
Szerepet cserél Mátyás király.
Mátyás, a furfangos csínyek elkövetője.

Az utóbbi időben elég szép számmal olvasgattam az író regényeit, de nem gondoltam, hogy érhet még meglepetés. Igazi kikapcsolódás volt, könnyed mulatságos, ugyanakkor elgondolkoztató, na azért annyira nem mélyen. Én végig nevetgéltem az egészet.
Komolyan mondom, ha ki akartok kapcsolódni, könyvtárban mindig találtok egy kötetet, vegyétek ki és olvassátok két " komoly " könyv között.
Ha pedig a fent emlegetett tv filmet szeretnétek megnézni , megtalálhatjátok :itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates