2018. június 27., szerda

# könyvajánló

A Könyvfalók szerkesztőinek nyári ajánlója. Avagy mit olvass a strandon idén nyáron!

Kedves Olvasók! 

Szerkesztőink ezúttal nyári olvasmányokat ajánlanak Nektek.

Ezek a kötetek akár strandoláshoz, akár kertben vagy teraszon történő lazításhoz tökéletesek, de  a betondzsungelben, egy tikkasztó nyári napon is kiválóan megállják a helyüket. 

Csemegézzetek velünk! 

Vavyan Fable & Maggie Bell: Pepita macska

Fülszöveg:
Az isten szerelmére, meg ne vegye ezt a könyvet!

- ha ki nem állhatja a Fable-regényeket

- ha férfi - és hiú

- ha nő - és a férfiakat Istennek látja

- ha nem szeret nevetni

- hasműtét után - varratszedés előtt

Azonban azonnal vigye haza ezt a könyvet, 

- ha érdekli minden idők legelégikusabb love story-ja, amely arról szól, miként szeretett egymásba Chantal és Sultan

- ha kíváncsi rá, hogyan mérgesítette el szerelmüket pl. a csirkelábakkal gazdagon feldíszített karácsonyfa

- ha tudni kívánja, mi történik, miután Sultán egy szép napon hazatér Afrikából, hogy felkutasson egy orvost, akinek vírus tapad a kezéhez, ám a doktort halva találja 
- ha sejti már, hogy Sultant űzőbe veszi a titkosszolgálat, s bár Chantal könnygázzal védi magát, neki is menekülnie kell, árkon-bokron, emlékeken, Afrikán át 
- pláne, ha...
Tudja mit?! Ha kíváncsi a történetre, olvassa el Vavyan Fable és Maggie Bell könyvét! szerelmi történet, s mint olyan: kész akcióregény. Utolsó - fontos - figyelmeztetés: számoljon a féktelen nevetés következményeivel, és feltétlenül csatornáztassa székét, fekhelyét, mielőtt a könyv olvasásába fogna! 

Gabriella Kovács ajánlója: Azt hiszem a fülszöveg önmagárét beszél. Egy valódi szórakozást, kikapcsolódást ígérő könyv ez, az egyetlen, amin hangosan felkacagtam egy vonatút alkalmával egy koszos vasúti fülkében ülve. A történet szórakoztató, a karakterek kedvelhetőek, Chantal családja a komédiák tipikus alakjai, akik önmagukban hordozzák a humort, Sultan pedig a tipikus macsó, aki szerint a koszos ruha saját lábán mászik a mosógépbe, majd ki is tergeti magát minden emberi beavatkozás nélkül. Szóval 485 oldal tömény izgalom és nevetés vár rád, ha a nyári pihenéshez ezt a könyvet választod. 

Anne Percin: Hogy told el (jól) a nyarad (Hogy told el...1.)



Fülszöveg:  Idén nyáron Maxime már 17 éves, ezért esze ágában sincs a szüleivel menni nyaralni. Inkább itthon marad a nagymamájával, hogy kedvére punnyadhasson a számítógép előtt. Csakhogy a dolgok egy váratlan esemény következtében egyáltalán nem úgy alakulnak, ahogy ő elképzelte. Szédületes napok elé néz! Ez a nyári szünet garantáltan más lesz, mint a többi(eké).
Fergeteges (olykor vitriolos) humorú könyv egy kamaszfiú felelősségvállalásáról, felnőtté éréséről, egy szégyenlős első szerelem kibontakozásáról.
NEM CSAK FIÚKNAK!
De nekik is.

Molymacska ajánlója: Gondolj egy könyvre, amit szívesen olvasnál nyáron. Én is gondoltam egyre, de rájöttem, hogy nem ismerek ilyet, ezért most pedig töröld ki ezt a gondolatot, mert egy olyan könyvet hozok, ami akármennyire is a nyárról és szabadságról szól, mégsem az a megszokott strandon olvasós könyv.
Maxim, a főszereplő kulturális poénjai özönében látjuk, mit is csinál, miközben a szülei elmennek nyaralni. Ami persze nem könnyű, főleg ha a nagyi kórházba kerül, neki pedig enni is kellene valamit, miközben tinédzser is, a maga problémáival. Amennyire könnyed poénok vannak benne, sokszor annyira komoly témákról is szól.
Vigyázat: francia kaland, zenével, és tulipánhagymákkal! Csak az kezdjen neki, aki szívből szeretne nevetni. 

Tóth Anikó Dóra: Szex, szerelem, Tinder.
Fülszöveg: Erről a hármasról szól ez a könyv. Semmi fikció, csakis megtörtént, igaz sztorik, valódi emberektől. A Jobbra húzott történetek olyan kalandokról és szerelmekről számol be, amelyek a Tinder nélkül talán sosem történtek volna meg. Halál gáz vagy épp mesébe illő randik, egyéjszakás kalandok, katasztrófával záruló próbálkozások, több éve tartó szerelmek, szexi részletek, nagy viharok, eljegyzés, házasság. Ezekkel mind-mind találkozhatsz a könyvben!
Akkor igazán izgalmasak a sztorik, ha azokat mindkét fél szemszögéből megismerheted. Épp ezért a ma is virágzó kapcsolatokat pontosan így mutatja be az író, hogy minél több titokról lebbenhessen le a fátyol.
Kipróbáltad már a Tindert? Akkor számodra kihagyhatatlan ez a könyv!
Még csak szemezel ezzel a randiappal? Ha belekezdesz a történetekbe, égető vágyat fogsz érezni, hogy azonnal letöltsd.

Egy elképzelt könyv ajánlója: Sokan sokféleképpen vélekednek a Tinderről, hiszen sokféleképpen használjuk az alkalmazást. Az internet sterilizált közege bátorítóan hathat, így könnyebben tárulkozhatunk fel mások előtt, és bátrabban tehetjük meg a kezdő lépéseket egy sikeresen működő párkapcsolat felé. Persze ez a világ sem idilli, bőven akadnak olyanok, akik csak alkalmi kapcsolatot keresnek, ahogyan olyanok is, akik éppen annyira beszámíthatatlanok az internet világában, mint a valóságban, tény azonban, hogy az udvarlás és a romantika új színtéren játszódik, amit – ha tetszik, ha nem –  el kell fogadnunk.
Ahogyan a könyv alcímében is láthatjuk, a könyv három kulcsszóra épül fel: Szex, szerelem, Tinder. A Tinder a társkereső oldalak tömegéből azért emelkedik ki, mert a jobbra-balra húzogatás eredményeképpen elvileg csak azokkal kezdünk beszélgetni, akiknek mi is megtetszünk a profilunk alapján (vagyis mindketten jobbra húzzuk egymást.) Ez elméletben azt eredményezhetné, hogy nagyobb a sikeres párkapcsolatok kialakulásának aránya, azonban mind tudjuk, hogy a képlet nem ennyire egyszerű.  Egyáltalán nem ajánlom azoknak, akik egy újabb unaloműző, felesleges szexualitással feltöltött, szenzációhajhász könyvre vágynak, mert Tóth Anikó Dóra könyve egyáltalán nem ilyen. Sokkal inkább a hétköznapok történeteiből megalkotott, őszinte korrajza egy olyan társadalomról, ahol a trubadúrlíra helyett emojikkal és rövidítésekkel fejezzük ki tetszésünket, és ahol új misztériumokat kell keresnünk a szerelemben, hiszen a női test láthatóvá, az érzelmek pedig egyértelműen kifejezhetővé váltak.

Agatha ​Raisin és a boszorkányszombat ( 24. rész)
Vigyázat! Az alábbi fülszöveg cselekményleírást tartalmaz, ha kihagynád görgess az ajánlómhoz!
Fülszöveg: Egy ​eldugott kis faluban, amelyet még a cotswoldsi dombokért rajongó turisták sem ismernek, új lakó kezd buzgólkodni: az agilis, jótékonysági és egyházi munkában élen járó Gloria French. A hölgy elnyeri a helyi lelkész rokonszenvét, ám annál nagyobb utálatot vív ki magának a falubeliek között egy rossz szokásával – mindenfélét kölcsönkér, ám a tárgyak valahogy sosem kerülnek vissza jogos tulajdonosaikhoz. Gloria egy nap szörnyű halált hal, valaki ugyanis mérget csempész az italába. Hiába kívánta azonban mindenki pokolba az erőszakos nőszemélyt, egy-egy eltűnt teáskanna vagy késkészlet még nem látszik kézenfekvő indítéknak a gyilkosságra…
Agatha Raisin elapadó munkái közepette boldogan veti bele magát a közeli faluban történt rejtélyes gyilkosság felderítésébe, ám olyan zárt közösségbe csöppen, hogy senkit nem tud szóra bírni. Még azt a rejtélyes, bottal járó öregasszonyt sem, aki leginkább a mesebeli boszorkányokra emlékeztet, és megfagy a levegő körülötte, ha belép a helyi kocsmába. Amikor egy újabb hullát találnak, és nem kétséges, hogy a tettesnek maga Agatha Raisin volt a célpontja, komolyra fordul a nyomozás. Csakhogy Piddlebury népe még jobban bezárkózik, és valamiért makacsul kitartanak az elméletük mellett, miszerint egy messziről jött idegen követte el a rémtetteket.
Agathának segítségére siet James, az exférje, aki épp egy csúnya ballépését készül jóvátenni nyomozói közreműködésével. Ám úgy tűnik, vannak jóvátehetetlen dolgok is: Agatha az egyik legjobb detektívjét veszítheti el örökös kotnyeleskedésével.
A szókimondó, rámenős és rettenthetetlen Agatha Raisinnek végül egyszerre győz az esze és a szíve, és ahogy a rejtélyek, úgy a viták is megoldódnak.
Kritta ajánlója: Én az egyik kedvenc  krimisorozatomat szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Ez pedig nem más, mint Agatha Raisin nyomozónő és díszes kis társaságának kalandjait felölelő sorozat .
 A sorozat itthon már a 24. résznél tart, de természetesen a részek önállóan is olvashatóak, nem szükséges az előzmények elolvasása, ahhoz, hogy jól szórakozzunk. A történeteket a bájos angliai vidékre, a Cotswolds-be helyezte az írónő, ahol a nyugdíjas éveit töltő (pedig nem is olyan öreg, mint ahogy ő maga néha gondolja) Agatha Mazsola mindig újabb és újabb bűnügyekbe keveredik, immáron hivatalosan, magánnyomozóként. A nyomozáshoz pedig segítsége is akad a barátai, munkatársai személyében, akik szintén visszatérő karakterei a sorozatnak. Agatha stílusa nem éppen elbűvölő, igazi kíváncsi, megmondó személyiség, amit én nagyon szerettem az olvasások során. A krimiszál ugyan nem a legerősebb, de remekül belesimul a történetekbe, ahol a szereplők ragadják leginkább magukhoz az olvasó figyelmét, valamint erős az az atmoszféra, amitől kikapcsolódás lesz az olvasás. 

Nyárra bátran ajánlom ennek a sorozatnak bármely darabját, igazi kis hűsítő krimik. Pici chik-lit, némi humor, egy csipet gyilkosság és természetesen az elmaradhatatlan angol báj ötvözete. 




Émile Zola:  Tisztes úriház

Fülszöveg: A pénzre és szerelemre éhes, de az élet dolgaiban tapasztalatlan Octave egy tisztes úriházban bérel lakást a nagy lehetőségek Párizsában. Csinos fiatalember, aki elsősorban a nők révén szeretne karriert csinálni. A korabeli polgárokat az önzés, pletykálkodás, kapzsiság és irigység fűti, így elvegyülve Octave könnyen jut vagyonhoz, testi szerelemhez, dicsőséghez; ha ügyesen használja alantas eszközeit, és megválogatja barátait, de még inkább ellenségeit. Az egyik legnagyobb hatású francia író mesterműve kíméletlenül leplezi le kora képmutatását, erkölcsi hanyatlását. Octave visszás sikertörténete tökéletesen példázza, hogy egy tisztességtelen világban csak tisztességtelen eszközökkel lehet érvényesülni.

Kinga ajánlója: Nyaranta, mivel több időm van olvasni, szívesen nyúlok a hosszabb klasszikus regények után. Strandra viszont nem a legmegfelelőbbek, hiszen nagyobb odafigyelést igényelnek a nyelvezetük miatt. Emellett pedig a lassúbb történetalakítás miatt sem cipeli magával az ember fia vagy lánya a strandra, hiszen ha pár órára kimegy pihenni és olvasgatni, akkor legalább olvasmányában valami izgalmas és bonyodalmas cselekményre vágyik.

Bár Zola Tisztes úriháza klasszikus, mégis bátran merem ajánlani a pihenős, fürdőzős, napozós órákra. A korabeli párizsi életet mutatja be naturalista szemlélettel egy ház lakóinak mindennapjain keresztül. Nem arról írt, amit az emberek olvasni szerettek volna, hanem ami igazán megtörtént, a felszín alatti valóságot. A fény és ragyogás alatt az emberek velejükig romlottak, s hiába mutatják magukat tisztának és erkölcsösnek, ha a lepel alatt pont az ellenkezője igaz mindennek. Anno a katolikus egyház a tiltott könyvek listájára helyezte a Zola-könyveket. És a tiltott gyümölcs a legédesebb, még akkor is, ha azok a korok már elmúltak. 




Josh Malerman: Ház ​a tó mélyén
Fülszöveg: Mindketten tizenhét évesek. Mindketten félnek. Mégis mindketten igent mondanak.
Tökéletes első randinak tűnt: végigkenuzni az ikertavakon, szendvicsekkel és sörrel a hűtőládájukban. Ám a két tizenéves, Amelia és James felfedeznek valamit a víz felszíne alatt, ami örökre megváltoztatja az életüket.
Két emelet.
Egy kert.
És a bejárati ajtó nyitva áll.
Egy ház a tó mélyén.
A fiatalok egyetlen szabályhoz ragaszkodnak: nem kérdőjeleznek meg semmit. Így teljes természetességgel veszik birtokukba ezt a mesés otthont. Persze, hogyan is létezhetne egy ilyen lenyűgöző hely ellenszolgáltatás nélkül? Ez túl szép lenne ahhoz, hogy igaz legyen. Miközben Amelia és James lépésről lépésre felfedezik a házat és egymást a hullámok között, egy örök igazság könyörtelenül bebizonyosodik:
Attól, hogy egy ház éppen üres, még nem biztos, hogy senki sem lakja.
Niki ajánlója: Ha nyár, akkor nincs is kellemesebb egy olyan történetről olvasni, aminek köze van a vízhez. És ebben a könyvben van ám bőven.

Egy tó elrejtőzve az emberek szemei elől. Fenekén egy házzal. Hogy került oda? Milyen titkokat rejt a ház? Csak sodródunk ezzel a hihetetlenül izgalmas és rövid történettel, majd a végére kapunk egy akkora maflást, hogyha addig össze voltunk zavarodva, azután azt se fogjuk tudni merre van a jobb és a bal oldal. Olvassátok el!


Jason Matthews: Vörös veréb


Fülszöveg: A nagyszabású kémregény, amiből Jennifer Lawrence főszereplésével forgattak filmet Budapesten.



A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról - ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat -, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.
A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen Washingtonig.
A Vörös veréb a nyugalmazott CIA tiszt Jason Matthews első regénye; letehetetlen stílusával és emlékezetes szereplőivel nem csupán irodalmi bravúr, hanem szakmai szempontból is jelentős teljesítmény. Nagy részletességgel, valós módszerek bemutatásával - kémkedés, kémelhárítás, beszervezés, kiberháború - nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. A kötet 2013-ban elnyerte a rangos Edgar-díjat, és Jennifer Lawrence főszereplésével Francis Lawrence forgat belőle filmet Budapesten.

Vhrai ajánlója: Ez a könyv volt számomra az idei év egyik legmeghatározóbb olvasmánya. Ha ezt viszitek magatokkal nyaralásra, garantáltan nem fogtok unatkozni! Az egyik legjobb kémregény, amit eddig olvastam. 

Annak ellenére, hogy rengeteg háttéranyagot tartalmaz, egyáltalán nem vált unalmassá. Annyira jól sikerült mindezt összedolgozni a cselekménnyel, hogy észre sem vesszük, máris rengeteg mindent megtudunk a titkosszolgálati módszerekről és a háttérben folyó "hidegháborúról". Hihetetlenül izgalmas, mégsem lett eltúlzott. Na, és persze az író a női nemre is gondolt, nem maradhat ki belőle a romantika sem. Ennél több nem is kell egy jó könyvhöz! Jó olvasást! :) 



Ti mit olvastok idén nyáron?







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates