2018. április 17., kedd

# programajánló

Új olvasásnépszerűsítési módszer: könyvet, automatából


Az automatákból már mindent lehet kapni: rágót, csokit, üdítőt, most pedig könyvet is. A Sztalker Csoportnak hála 2018. 04. 11.-én elindult a POKET automata, ahol lehet már könyvet is automatából venni, ezzel is népszerűsítve az olvasást. 



A megnyitó és egyéb programok 

2018. 04. 11. a költészet napja, és ez alkalomból volt a megnyitója is a POKET automatáknak, ahol a Sztalker Csoport tagjai Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián is részt vett. Ők a zsebkönyvek atyjai, akik kitalálták, és megvalósították, hogy automatából tudjunk könyveket szerezni. A megnyitóról egy videót is láthattok, amit Szabados Ági (Nincs időm olvasni kihívás vezetője) vett fel. 
Én már a megnyitók után értem ki, de hihetetlen volt, hogy mekkora sor állt még így is az automaták előtt. Rengeteg ember próbált nem is egy, de sokszor több könyvet is magáénak tudni, miközben egyre több és több ember érdeklődött és állt sor végére. Ők is olvasni szerettek volna… 
Ellenben itt nem áll meg az élet a POKET táján, hiszen az automatákat és főleg a könyveket, amelyek benne vannak, reklámozni is kell: nemrég kimentek a Vivicitta Városvédő Futásra is, és tervezik, hogy nyáron, a fesztiválokon is megtalálható legyen a POKET. Vidékiek, készüljetek, ha fesztivál van a környéken, lehet a POKET is ott lesz. 



Könyvek 

Az automatákban egyenlőre ötféle könyv van, de elvileg, és ha minden sikerül, havonta fog bővülni a kínálat. Jelenleg kaphatóak: Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk, Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója, Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái, Szerb Antal: Utas és a holdvilág, Eszterházy Péter: „És mesélni kezdtem” utóbbi egy olyan válogatás, amely még nem jelent meg ilyen formában, ellenben pont emiatt kelendő is. Mint látható a felhozatal változatos: vannak klasszikus és modern szerzők is, de mindegyik igényes, szépirodalmi könyv. Sajnos még női szerző nincs közöttük, de a Sztalker Csoport nyitott a női és külföldi szerzőkre is. Remélem májusban nagy meglepetés fog érni minket a következő könyvvel.

Az automaták a következő helyeken találhatóak: Széll Kálmán tér, Vígszínház, Keleti pályaudvar, Stadionok, Móricz Zsigmond körtér, Déli pályaudvar, Madách tér, vagyis olyan forgalmas helyeken, ahol biztosan észreveszik az emberek. Két pályaudvar is található a felsorolásban, vagyis ha nyaralni mész, és nem hoztál magaddal könyvet is biztos lesz a vonaton olvasmányod. 
A könyvek 990 Ft-os áron kaphatóak, és a külső fólián egy személy is szerepel, aki ajánlja számunkra a könyvet. A fólia azért is fontos, mert az automatából viszonylag magasról „hullik le a könyv”. Először nagyon megijesztett, hiszen azt hittem, így a könyvnek is bántódása fog esni, de a Sztalker Csoport erre is vigyázott, hiszen a fólia az erős koppanástól is védi a könyvet, így annak nem lesz bántódása. 
Maga a zsebkönyv kiadása nagyon egyszerű, mégis igényes: a könyv pici, tényleg zsebben elférő, a borító egyszínű, amibe bele van nyomva az író és a mű címe, a gerincen pedig egy szám található, ami jelzi, a sorozat hányadik tagja. Belül bár apró betűs (no igen, az apró méret hátránya) de nagyon szépen kinéző szöveg vár minket. Amikor kinyitottam, a sárgás papír miatt nem is hittem volna, hogy új: nem mintha belül nem lenne szép, hanem pont azért, mert annyira szép, és klasszikus könyvek visszavisznek az időben nagyon messzire. Ha pedig az ember félrerakja, olyan, mint egy zsebnaptár, hála a rajta lévő kis guminak. 



Negatívumok az automatával kapcsolatban 

Mint mindennek, ennek is van negatívuma: a megnyitóra sajnos nem sikerült az összes automatát lerakni, így például a keletinél sem aktív az automata. A másik apróság, hogy régi ital automaták voltak, így az új papírpénzt (új papír ezrest) nem fogadja el. Ha pedig kifogyott a tízforintos belőle, a visszaadás miatt sem tud működni. 
Egy másik negatívuma az automatának a népszerűsége: annyira sokan próbálnak belőle vásárolni, hogy az túl sok egyszerre, és akármennyire is gyorsan töltik fel őket, azért hiány marad egy-egy könyvből (én például az Eszterházy kötetet nem tudtam megszerezni még pont emiatt). Nem tudom, hogy ez mennyire negatívum olyan szinten, hogy azt jelenti, ez kell az embereknek, és valaki még mindig szeretne olvasni. Nem is csak egy ember, de annyian, akik ki tudnak fogyasztani egy-egy automatát napról-napra. 
A legeslegnagyobb negatívuma számomra pedig az, hogy a honlap még mindig nem üzemel. Sajnos emiatt csak a facebookon követhetjük az éppen aktuális híreket, ami szinte naponta frissül, ellenben én várom a weboldalt is. Lassan ideje lenne annak is elindulnia.




Összegzés 


Remélem, hogy a POKET zsebkönyvek nem csak a megjelenéskor, de utána is népszerűek lesznek. Az olvasásnépszerűsítésben ez egy igazán nagy lépés, és szeretném, ha ez sikerrel működni éveken keresztül, hiszen mint tudjuk, az igényes irodalom nem drága. Ha Könyvfesztiválra mész, állj meg a Széll Kálmán téren, és te is vegyél egyet. Nem fogod megbánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates