2018. január 17., szerda

# könyvek # Niki

3 kihagyhatatlan könyv a Lettero Kiadótól

Az alábbi 3 könyvről a saját blogomon is írtam, de úgy érzem, hogy muszáj itt is megosztanom a véleményeimet róluk, hogy még több olvasó érdeklődését keltsem fel irántuk.

Eredeti címe: The Seven Husbands 
of Evelyn Hugo (2017.)
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 456
Forrás: Kiadó
Értékelésem:
Szeptemberben figyeltem fel erre a könyvre a külföldi oldalakon és írtam is akkor róla az egyik Kitekintőben. @Lobo hívta fel a figyelmemet arra, hiába csak júniusban jelent meg angolul, a Lettero kiadó gyorsan elhozta nekünk magyarul is. 
Ami miatt nagyon kíváncsi lettem rá az nem csak amiatt volt, hogy többnyire nagyon pozitív értékelésekbe botlottam róla, hanem az is, hogy mindegyik értékelés annyira titokzatos volt. Szinte mindegyikben kitértek arra, hogy ez a könyv jóval több annál, mint amire az olvasó számítana a címének az elolvasása után. És hogy tényleg így van-e? Igen. nem szégyellem bevallani, hogy bizony zokogtam a történet befejezte után.

A fülszöveg:

"Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?

Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.

Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.

Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye."

"Vannak házasságok, amelyek nem annyira jók. Vannak szerelmek, amelyek nem borítják el az embert. Néha csak azért mennek szét, mert nem volt annyira jó együtt. Előfordul, hogy a válás nem földrengésszerű veszteség. Csak annyi, hogy két ember fölébred a ködös álomból."

Hogy tetszett?

Evelyn Hugo 79 éves a történet kezdetekor. Igazi világsztár, akiért a mai napig rajonganak az emberek. Mert nem csak gyönyörű, szexi volt fiatalon a filmvásznon, hanem 79 évesen is olyan kisugárzása van, ami még a lapokon keresztül is átjött. Egyszerűen imádtam Evelyn Hugot. A törtető kislányt, aki 16 évesen elhatározza, hogy megvalósítja az álmát és ezért feláldozza önmagát. Megvetni kellett volna, ahogy mindenen és mindenkin átgázolva jut előrébb, míg megszerzi a vágyott hírnevet, de egyszerűen nem tudtam így érezni. Megbabonázott az ereje, a kitartása, hogy többször képes volt a földről is felkelni és újra a magasba emelkedni. Evelyn Hugo példakép lehet arra, hogy a kitartással bármit el lehet érni, ha ahhoz tényleg értünk.

"Amikor felbukkan a lehetőség, hogy megváltoztasd az életed, légy készen arra, hogy bármit megtegyél. A világ nem ad neked semmit, csak te veheted el magadnak."

Monique 35 éves. A házassága nagyon hamar véget ért, jelenleg ott tartanak, hogy a férje elköltözött. Próbál a nő a felszínen maradni, az a vágya, hogy kitörjön, felemelkedjen, de mégis a középszerű életét éli
Aztán jön a lehetőség, amit Evelyn ad neki. A nő ugyanis felajánlja neki azt, amiért az újságírók ölni tudnának. Elmeséli az életét és Monique pedig ír ebből egy önéletrajzi könyvet. De vajon miért a középszerű Moniquet választotta erre a feladatra Evelyn, amikor a legjobbat is megkaphatta volna? Az olvasó első perctől kezdve tudja, hogy a történetük valahol találkozni fog. Pusztán csak szerintem arra nem gondolt volna senki, ahogy ezt a szerző megoldotta.
Természetesen Monique elvállalja a kihívást és Evelyn mesélni kezd neki.

Adva van egy nő, aki amolyan eredendő szépséggel rendelkezik. Természetes bája van, természetesen kihívó, szexi. A férfiak odáig vannak érte, ágyba szeretnék vinni, a nők pedig olyanok szeretnének lenni, mint ő. Hétszer megy férjhez, de ez mit is jelent igazán? Hogy bár Evelyn gyönyörű, népszerű, egyszerűen nem találja a helyét, a boldogságot a férjei mellett. Vajon miért?
És akkor kiderül a titok. Hogy meglepődtem-e? Igazából nem. A Luke ​Livingstone titkos élete olvasása után biztos voltam abban, hogy a kiadó újabb "meredek" témába vágta ezzel a könyvvel a fejszéjét. És bár Evelyn titka nem annyira "meredek", mint Luke-é, ettől függetlenül elgondolkodtatja az olvasót, hogy miért is kellett titoknak lennie annak, ami titok volt.

Imádtam olvasni ezt a könyvet és nem titkolom, hogy Evelyn miatt. Taylor Jenkins Reid fantasztikus karaktert hozott létre. Egyszerűen a lapokon keresztül is éreztem az erejét és teljesen megbabonázott. Valamint nagyon tetszett, hogy Monique elkezdett fejlődni mellette. Amikor először találkoztak, egy bimbós kisvirág volt. Vékony szárát képes lett volna összeroppantani az első nagyobb fuvallat. Mire Evelyn végzett a meséléssel, Monique olyan lett, mint egy rózsa. Kivirágzott, megerősödött, tán egy kicsit tüskés is lett. Ugyanolyanná vált, mint Evelyn.
És hogy hogyan oldotta meg az írónő, hogy a két történet kapcsolódjon egymáshoz? Végig úgy éreztem, hogy tévútra lettem vezetve. Meg voltam győződve, hogy Monique az Evelyn életében, akire tippeltem, de csak a történet végén derült ki, hogy ki is ő valójában.

Olvassátok el ezt a könyvet! Ne hagyjátok azt, hogy a címből kiindulva arra gondoljatok, hogy ez egy szirupos romantikus regény egy nőről és a hét férjéről. Mert az Evelyn hét férje több ennél. Jóval. Egy olvasmányos történet, fantasztikusan jól kidolgozott karakterekkel, izgalmas felépítéssel és titkokkal. Imádtam olvasni. hagyjátok, hogy ti is imádjátok! 😉



Eredeti címe: Your Perfect Life (2014.)
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 344
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Vajon milyen lehet egy olyan történet, melyet két olyan barátnő írt, akik már 25 éve állítólag a legjobb barátnők és maga a történetük főszereplőire is ugyanez igaz? Mennyire vették az ötletet a saját életükből? Egyáltalán mit kell tudni róluk és mit a történetről?

Liz Fenton és Lisa Steinke 1973-ban született. Lisa az idősebb, Liz fél évvel fiatalabb nála.
1988-ban találkoztak először a gimnáziumban és azóta is elválaszthatatlan barátok. Együtt érettségiztek és diplomáztak is le. A diploma megszerzése után két évre elváltak egymástól, de aztán újra fellendítették a barátságukat. 
Liz férjhez ment és gyermekei születtek, Lisa pedig Oprah Winfrey-nél dolgozott producerként. 
Aztán Lisa feladta az állását és nekiálltak annak, hogy megvalósítsák egy régi fogadalmukat: könyvet írnak közösen. 2011-ben álltak neki a "Ha lett egy másik életed"-nek, mely 3 évvel később meg is jelent. Azóta még 3 könyvet írtak közösen.

Nézzük akkor, hogy miről szól a könyv.
Casey és Rachel ugyanúgy a gimiben barátkoztak össze, mint ahogy Liz és Lisa is. A két lány együtt érettségizik le, majd együtt tanulnak tovább is. Rachel viszont nem diplomázik le, mert a tanulmányai során teherbe esik és úgy dönt, hogy vállalják a babát a szerelmével és otthon marad a picivel. Aztán jön a második baba, telnek az évek, Rachel otthon marad és jön a harmadik is. Az élete nem szól másról, mint a gyerekek neveléséből, gondozásából, a háztartás vezetéséből. Közben a két nagyobb lánya tinédzser lesz, a legkisebb 1 éves és a férjével eltávolodnak egymástól.
Casey viszont "világsztár" lesz. Híres műsorvezető, aki állandó mozgásban van, celebekkel ismerkedik, gazdag, soha egy szabad perce sincs. Magánélete nincs, megállapodni nem tud senki mellett, közben pedig az idő elrepül felette és egyedül van a luxuséletében, mint a kisujja.
Aztán a 20 éves érettségitalálkozójukon minden a feje tetejére áll és másnap a másik testében ébrednek.
Casey lesz Rachel, Rachel pedig Casey. Persze azonnal pánikba esnek. Rachel retteg attól, hogy tudná Casey a 3 gyerekét nevelni, amikor semmit se tud az anyaságról, a gyerekekről, a háztartás vezetéséről. Casey pedig retteg, hogy Rachel tönkre teszi a munkáját. Hisz mit tudna egy otthon ülő anyuka a showbizniszről és arról, hogy a kora miatt mennyit kell güriznie azért, hogy a fiatalabbak ne taszítsák le a trónjáról?
Miközben a barátnők próbálnak a másikért helytállni az új életükben a másikért, egyre inkább úgy érzik, hogy még se akarják visszacsinálni az egészet. De vajon eljön-e majd az a perc, amikor hiányozni kezd a múltjuk? És hogyan fognak tudni visszaváltozni? És egyáltalán, mennyiben fogja ez a kaland megváltoztatni az életüket?

Az egész testcserés sztorit, már sokan feldolgozták könyvben és a filmvásznon is, kíváncsi voltam, hogy a szerzőpáros fog-e tudni újat nyújtani. Őszintén szólva nem, de ennek ellenére nagyon szerettem olvasni a történetüket. Mert hiába csak egy szórakoztató, néhol humoros, bájos történetről van szó, a maga módján erősen elgondolkodtató is.

Rachel abban a pillanatban, hogy megtudta anyuka lesz, lemondott az álmairól. Hogy megbánta-e? Egészen addig, amíg nem tapasztalja meg Casey bőrében, hogy milyen is lehetett volna az élete, ha nem adja fel, úgy érzi, hogy boldog. Kiszolgálja a családját, eligazítja a 3 gyereket, küzd a kamaszodó lányaival, a kisbabát gondozza. Saját maga pedig szépen háttérbe húzódik. Ő lesz a praktikus anyuka és szép fokozatosan a kapcsolata is leépül a férjével.
Az ő karakterén keresztül kapja az olvasó azt az üzenetet, hogy hiába vagy édesanya, az álmaidat ne add fel. Tegyél, küzdj érte, mert az anyaság nem zárja ki a sikert.

" - Casey, magáról nem sokat tudtam meg. Mintha olyan ...
- Üres lenne?- mondom gondolkodás nélkül, aztán lesütöm a szememet, hogy ne lássam Casey éles tekintetét.
- Igen, az üres meglehetősen jó leírás [...]"

Casey lépésről lépésre küzdötte fel magát a csúcsra és úgy érzi, hogy a kora miatt közeledik a vég, emiatt pedig retteg. Próbálja felvenni a harcot a huszonévesekkel, tán ezért is hempereg fiatalabb férfiakkal. Nincs normális párkapcsolata, egyszerűen élete sincs, csak a munkája. Igazából nem értettem, hogy a munkája miért zárta ki azt, hogy normális kapcsolata legyen és miért csak fiatal pasikkal jött össze egy-egy éjszakára, de aztán a történet vége felé megértjük. Casey múltja bonyolultabb, mint amire az olvasó számítana. Ő az, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy persze, a karrier, a siker jó és szép dolog, de ehhez kell a támogató család is, mert e nélkül az élet magányos és sivár marad.

Bár összességében a Ha lett egy másik életed egy nagyon könnyed olvasmány, szerintem mindenki bele tudja magát élni Rachel vagy Casey szerepébe és tanulni a hibáikból.
Ha szórakoztató, könnyed, olvasmányos, tingli-tangli sztorira vágytok, akkor tudom a figyelmetekbe ajánlani!



Eredeti címe: The Secret Life of
Luke Livingstone (2015.)
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 380
Forrás: kiadó
Értékelésem: 5
Atya ég! Ez a könyv aztán földhöz vágott, de maximálisan a legjobb értelemben. 
Amikor először megpillantottam a borítót és szembe találtam magamat egy nagyon ütős ajánlással

"Jody Picoult regényeinek méltó versenytársa.
DAILY MAIL"

nem kis elvárásokkal kezdtem neki az olvasásának. Ugyanis Picoult történetei mindig nagyon mély morális kérdéseket feszegetnek, amik után az olvasók világnézete teljesen megváltozik és maguk se biztosak már abban, hogy ugyanúgy vélekednek bizonyos dolgokról, mint a könyvei elolvasása előtt. Úgyhogy egy ilyen ajánlás nagyon merész és veszélyes dolog is ám, viszont ebben az esetben szerencsére jól sült el. Norman tényleg kezet foghat Picoulttal.

Luke Livingstone az ötvenes éveiben járó elismert ügyvéd, csodálatos édesapa, férj, köztiszteletben álló polgár. A családját mindenki irigyli, szépen élnek a tanárnő feleségével, a két gyermeküket pedig felnevelték, akik már a saját életüket élik.
Igen ám, de Luke egész életében megtagadta önmagát és a vágyait. Ugyanis bár férfi külsővel született, de a lelke mélyén nő. 

"- Nő vagyok. A testem férfinak mutat, de nem az vagyok. [...] Nem a megfelelő testtel születtem."

Aztán eljut arra a pontra, amikor nem bírja tovább és színt vall a feleségének, a családjának, majd az egész Világnak. Ahogy számítani lehet rá, hatalmas vihart indít el ezzel. A felesége elzárkózik tőle, a fia dühöngeni kezd és mindeközben önmagával is harcol, de kitart az elhatározása mellett. "Megöli" Luke-ot, hogy megszülethessen Lucia. 

Nagyon mély nyomot hagyott bennem a történet, leginkább a berögzült előítéletek miatt. Luke csodálatos édesapa, aki mindig ott állt a gyermekei mellett, sose hagyta cserben őket. Aztán közli velük a valóságot és a fia hirtelen vérszemet kap, megtagadja az apját. Azt, aki mindig mellette állt és bármit tett, segített neki. Most ennek a férfinak támad, megveti őt, Luke pedig megértően tűri. 
Csodálatos karakternek tartom őt. Kedves, csendes, aki még a színvallása után is másokat helyez előtérbe. Senkinek se akar rosszat, csak végre szeretne az lenni, akinek mindig is látta önmagát.

A története nagyon jól felhívja arra a figyelmet, hogy a másságot milyen szinten nem tudja az emberek többsége tolerálni. Betegesnek tartják, visszataszítónak, azt hiszik, hogy gyógyszerekkel, a valláshoz való fordulással minden megváltoztatható. És pont az ilyen reakciók miatt volt képes Luke ötven éven keresztül elfedni valós énét. Férfi ruhát ölteni nap, mint nap, apaként, férjként élni, holott szíve szerint nő szeretett volna lenni.

"- Férfiként öltözve azt érzem, hogy nem vagyok őszinte. De ha nőnek öltözöm, a metrón valószínűleg megvernek."

A könyv váltott nézőpontokból épül fel. Olvashatjuk Luke szemszögét, aztán a feleségéét, a fiáét, a lányáét, majd Luciaét. Mindegyik karakter a maga-maga módján a szívemhez nőtt. Mindegyikük reakcióját maximálisan meg tudtam érteni, de nagyon szorítottam, hogy a történet legvégére mindannyian elfogadják Luciát és boldogan tudjanak továbbra is élni.

Charity Norman szenzációs könyvet hozott össze. Egy igazán velős témát remek karakterábrázolásokkal, érdekes cselekménnyel. Olvasmányos volt a könyv, mindig nagyon vártam, hogy folytatni tudjam. Bátran tudom a figyelmetekbe ajánlani.
Eddig mást még nem olvastam az írónőtől de az biztos, hogy minél előbb változtatni fogok ezen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates