2014. október 29., szerda

Kíváncsi szerda 106.

10:00 0 Hozzászólás
Közeledik a mostanában divatos ünnep, a Halloween. De honnan is származik?

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.
Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek, és egyéb szellemek ünnepe a samhian volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene kultuszában gyökerezik.


A Halloween szimbóluma a töklámpás.
Az ünnep Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni, újraéledni.
További érdekességek és történet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween.


Kérdés: Milyen ijesztgetős, szellemes-boszorkányos könyvet ajánlatátok? Miket olvastatok? Van kedvencetek?

Eszter: A kedvenc ilyen könyvem a nemrég megjelent Hex Hall Rachel Hawkinstól, szerintem az egyik legjobb paranormális szellemes-boszorkányos-démonos könyv, mindemellett igazán vicces is.

Törpilla: Halloween-es könyvet eddig még nem olvastam, de e téma felvetése kapcsán utánanéztem e témában írt könyveknek. Az első, ami felkeltette a figyelmemet, az az Európa Könyvkiadó gondozásában kiadott  Agatha Christie: Halloween és a halál. A könyv Commonban játszódik, ahol a Halloween tinibulin történt rejtélyes halálesetet Poirot igyekszik felderíteni.
A regény - más kiadónál, más fordításban - Ellopott gyilkosság címen jelent meg.

Ani: Nem kifejezetten ijesztgetős, de nyomott a hangulata és a középpontban a halál/haldoklás van (bár nagyon moralizáló könyv) Selma Lagerlöftől A halál kocsisa. Kifejezette kísértetes, szellemjárta ajánlatom pedig Joyce Reardontól az Ellen Rimbauer naplója.

Kritta: A kedvenc Halloween-es könyvem egyértelműen egyik kedvenc írónőm könyve, ő pedig nem más, mint Agatha Christie, a könyv címe, Halloween és halál, ami szerintem az egyik legjobb Poirot kötet. 

2014. október 26., vasárnap

Daniel Keyes - Az ötödik Sally

6:00 0 Hozzászólás





Sally magányosan él a nagyvárosban. De egyúttal, bár nincs tudatában, további négy, igen különböző személyiség is: Nola, a művészlélek; Derry, aki mindig vidám és derűs; Bella, a telhetetlen csábító; végül pedig a gyűlölettel teli Jinx, aki maga a megtestesült agresszió. Amikor a dolgok kezdenek összecsapni a feje fölött, Sally fejfájást érez, majd elveszti az öntudatát, és egy másik személy veszi át a helyét







Én és a könyv

Daniel Keyes munkásságának megismerését a Virágot Algernonnak című kultikus könyvvel kezdtem. Hajtott a kíváncsiság, mi rejlik a "2. legjobb sci-fi könyv a molyok szerint" címke mögött, és a kötet újra-kiadás remek alkalmat biztosított arra, hogy ezt megtudjam. Ha olvastátok az erről szóló bejegyzésemet, tudhatjátok, végül mi lett a véleményem a könyvről, ha nem, itt tehetitek meg. Ezután elolvastam az író egy másik könyvét, a Jóslatok az őrültek házából-t, ami a halála előtt kiadott legutolsó műve, ami most jelent meg először magyarul. Azt is imádtam. És akkor már miért ne tegyek egy próbát a szintén új külsőt kapott Ötödik Sally-vel? Hát tettem. És meg kell mondjam, hogy jól tettem.


A történet

A történet Sally Porterről szól, aki többszörösen hasadt személyiség. A könyv során nyomon követhetjük, ahogy Sally a jóképű dr. Ash segítségével tudatára ébred a többszörös személyiségének, visszavezeti ennek a tudathasadásnak a kialakulási okát és megoldást próbál találni arra, hogy megszűnjenek az egyre furcsábbnak tűnő esetek. Vajon sikerül Sallynek megoldani a problémát és elfogadni a betegségét, mielőtt még anélkül elkövetné a végzetes hibákat, hogy tudatában lenne? Sikerül-e kapcsolatot teremtenie a többi személyiségével és véget vetni egyszer és mindörökre ennek az álságos állapotnak? A történetből kiderül! :)

A borító

A könyvnek ezen kívül 3 kiadása van, de szerintem ez messze a legjobb. :)

  

A kötet megegyező kiadásban jelent meg a Virágot Algernonnak és a Jóslatok az őrültek házából c. könyvvel, amik együtt és külön-külön is csodaszépek. Mindegyik kemény borítós, tartalmaz egy védőborítót, alatta pedig gyönyörű pasztell színekben pompázik a könyv. Csináltam egy pár képet :)


Így néznek ki együtt a polcon.

Védőborítóval

Védőborító nélkül, gyönyörű pasztellek. :)


A szereplők

 Sally Porter
A regény főszereplője, ő az igazi ember, aki megalkotta a többi személyiséget. Esetlen, prűd és visszahúzódó.

Nola
A művészlélek. Imád festeni, olvasni, művelődni, színházba járni. Öngyilkossági hajlamai vannak.

Derry
A nyomjelző. A legerősebb a személyiségek közül, aki mindegyikkel tud kommunikálni és közvetlen rálátása van Sally gondolataira. A többi személyiség nem tudja, mi történik addig, amíg nem ők vannak "kint", Derry történeteiből tudják nyomon követni az eseményeket.

Bella
Született csábító, színész- és táncosnő. Imád szerepelni, férfiakat elcsábítani, énekelni, táncolni, mutogatni magát.

Jinx
A leggonoszabb a személyiségek közül, tele van gyűlölettel. Ha ő van kint, akkor végzetes dolgok is történhetnek.

Dr. Ash
Sally kezelőorvosa, a kiégett, magányos pszichiáter.

Larry
Sally volt férje, aki jelenleg ikergyerekeiket neveli.

Kedvenc idézetek

"– Üldöz egy őrült ötlet: szeretnék elmenni egy francia vendéglőbe, és megkóstolni néhány finomságot. Nem lenne kedve velem vacsorázni?
– Azt hiszem, egy darabig szorosan szemmel kell tartanom magát – mosolygott Roger.
– Én nem erre gondoltam.
– Tudom. De hagyja meg nekem a luxust: hadd legyen szakmai ürügyem arra, amit amúgy is szeretnék."

"Az elmúlt napokban sokat gondoltam magára, Sally. Szerintem maga fantasztikus nő. Érdekes, változékony, rejtélyes. Teljesen kihozott a sodromból, folyton azon törtem a fejem, hogy legközelebb hogy fog viselkedni. Egyik percben távoli és visszahúzódó, olyan, mintha tüstént darabokra hullana, ha megérinteném, a következő percben meg hűvös és összeszedett. (…) Hogy lehet egy nő olyan, mintha szinte két különböző ember lenne?"

"Magának fogalma sincs, mekkora kolonc az, ha az embernek azzal kell töltenie a napjait, hogy szappanoperákat meg sportközvetítéseket bámul, és takarítja a házat. Egyik nap porszívózik, másnap mos, harmadnap ablakot pucol, és így tovább és így tovább. Atyaisten, hiszen úgyis csak újra piszkos lesz, és hamarosan elölről kell kezdeni az egészet. Én nem így képzelem el az életet."

Összességében

Szerintem Az Ötödik Sally kiválósága abban rejlik, hogy megragadja az elme mélyén rejlő részleteket, hozzászól minden olvasóhoz, aki egy kicsit is érdeklődik a pszichológia rejtelmei iránt és egy olyan látleletet fest le a kor társadalmáról, ami utánozhatatlan. Ha tetszett a Jóslatok az őrültek házából vagy a Virágot Algernonnak, esetleg nem volt még szerencséd hozzájuk, de érdekel egy ütős kis történet, ami nem a megszokott, egy kaptafára készült klisé vagy unod már a disztópiák és erotikus novellák világát, és szeretnél valami újat, olyan történetet, ami habár fikció, mégis bármikor megtörténhet, akkor az Ötödik Sally a neked való könyv! :)

★★★★★★★★★★ (10/10)

2014. október 22., szerda

Kíváncsi Szerda 105

7:00 0 Hozzászólás





Melyik íróval vagy írónővel készítenétek legszívesebben interjút (akár már nem élővel is)? És mit kérdeznétek tőle?

Törpilla: Legszívesebben Fábián Jankával beszélgetnék el (nem feltétlenül interjú keretében), Nagyon szeretem a történelmi regényéket és az írónő könyveit nagyon jónak tartom. Szívesen beszélgetnék vele a kedvenc történelmi korszakáról, miért lett írónő, mennyi idővel/kutatással jár 1-1 regénye megírása. 

koalány: Mivel nálunk most a Nils Holgersson a "menő", Selma Lagerlöffel készítenék interjút. Életéről, és a svéd tájakról kérdezném, amelyet regényében is részletesen bemutat. Na meg hogy miért pont a vadludak a "kedvencei". Magyarok közül engem is érdekel Fábián Janka.

2014. október 20., hétfő

Maxim Könyvkiadó újdonságai és akciója

12:00 0 Hozzászólás


Egy remek akcióra szeretnénk felhívni a figyelmet. 

A Maxim Könyvkiadó összes regényét most 30% kedvezménnyel lehet megrendelni és előrendelni az újdonságokat, ráadásul akár szállítási költség nélkül. Amennyiben két könyvet rendeltek egyszerre, akkor ez a költség sem titeket terhel.

Az akció 2014.12.16. napig tart, ezért akár karácsonyra is meglephetjük szeretteinket egy igazán jó könyvvel.

Ráadásul még egy kis meglepetés is jár a megrendelés mellé a készlet erejéig. 

A feltételek az alábbi linken :


Ezen felül még a megrendelésetekkel regisztrálhattok a nyereményjátékra is a facebook oldalon , ehhez őrizzétek meg a számlát vagy a kapott blokkot, amivel esélyetek lehet megnyerni a havonta kisorsolásra kerülő 3 könyvcsomag egyikét. 

Nézzük, hogy mely könyveket tudjátok meg-és előrendelni,a teljesség igénye nélkül.

A könyvborítóra kattintva a könyv adatlapjára lehet eljutni. 

Nézzük is az őszi és téli újdonságokat.

Szeptemberben és októberben megjelent kötetek:                                                                                                             
















Októberi és novemberi megjelenések:















Az összes regény elérhető a következő weboldalon:  www.dreamvalogatas.hu



2014. október 18., szombat

Gyereksarok 101.

8:06 0 Hozzászólás

Julia Boehme - Stefanie Dahle:
Mesekönyv az igaz barátságról
Marci, a mosómedve

Teljesen véletlenül bukkantam rá erre a mesekönyvre egy nagyáruház akciós polcán. A címe fogott meg igazán: mesekönyv az igaz barátságról - ez valami olyan lehet, amit érdemes a kisfiamnak megmutatnom. 
A könyv nagy alakú, normál lapjai vannak, így egyedül lapozgatni kisebbeknek nehézkes lehet. A rajzok viszont nagyon cukik, részletgazdagok, igényesek. Órákat el lehet időzni egy-egy oldalon, annyi mindent látni rajta. A történet egyszerű: Marci a mosómedve elindul barátjával, halat halászni a folyóhoz, ám út közben számos barátjukkal találkoznak, akiknek segítségre van szükségük. Persze ők mindenhol megállnak, kifundálják, hogyan lehetne a problémákat megoldani, és a történet végére besötétedik, és Marciék éhen maradnak. Gondoljuk mi. Ám az igaz barátság határtalan, és a jót tett helyébe jót várj. Így mindenki jól lakik a könyv végére, és elégedetten hajthatja álomra a fejét.

Mivel egy-egy oldalon kevés szöveg van, így már egész kicsiknek is érdekes lehet, 2-3 éves korban már biztos, hogy élvezik a gyerekek.


2014. október 16., csütörtök

John Green - Alaska nyomában

6:00 0 Hozzászólás


Első pia
Első balhé
Első csaj
Utolsó szavak

A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz. Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja. John Green Alabamában járt bentlakásos iskolába, amely nem sokban különbözött az Alaska nyomában Culver Creekjétől.
Az Alaska nyomában az első regénye.

Én és a könyv

Már azelőtt is szemeztem John Green könyveivel, hogy megjelent a Csillagainkban a hiba, és még mielőtt ekkora lett a felhajtás körülötte, de valljuk be, nem csak én vagyok ezzel így: nem fogott meg a borító. És akkor jött egy kiváló és ügyes húzás a kiadó részéről, és újra kiadta John eddig megjelent két könyvét, az Alaska nyomában-t és a Katherine a köbön-t. És akkor muszáj volt elolvasnom, mert sajnos megegyezőkiadás-fetisiszta vagyok (van ilyen szó? nincs? most már van.)


A történet

Mostanában elég sok magániskolás történetet olvastam, nagyon vonz ez a téma, mert ugye az ember az után vágyakozik, amit nem érhet el, és ami külföldön van, az mindig jobb. És külföldön vannak a magániskolák, amik szerintem nagyon csodálatosak lehetnek. A történet majdnem egy iskolaévet ölel fel, és nagyon érzékletesen adja vissza az iskola hangulatát (legalább ráhangolódtam én is a sulikezdésre -.-) a tanórák, az iskolán kívüli tevékenységek és a tanárok leírásával. Számomra rendkívül izgalmas volt ez a sztori, bár lehet, hogy elfogult vagyok John Green-nel szemben.

A fejezetcímek

A könyvben minden fejezetcím a rendkívül kreatív "1. fejezet", "528. fejezet" megnevezést félredobva egy visszaszámlálás. A könyv két részre van osztva: egy azelőtti,és egy azutáni részre.

A szereplők

Miles Halter
Becenév: Pufi
Hobbi: Híres emberek utolsó mondatainak memorizálása
Miles egy rendkívül érdekes fiú. Valamilyen szinten átlagos, viszont a hobbija megszínesíti a személyiségét. Számomra az egyik legerősebb fiú főszereplő, mert habár keménynek mutatja magát, mégis megtudhatjuk, milyen a valóságban, megismerhetjük az igazi oldalát. Engem egy kicsit Holdenre emlékeztet a Zabhegyezőből, és bár azzal a könyvvel nem lettünk puszipajtások, megmondhatom, hogy az Alaska nyomában-t biztos elő fogom még venni az évek során.


Chip Martin
Becenév: Ezredes
Hobbi: Országok fővárosainak memorizálása
Az Ezredesre is ugyanazok a jellemzőek nagyjából, mint Miles-ra. Ezért is olyan jó barátok. Habár Pufit is kedveltem, és persze Alaskát, mégis az egész regényből Chip lett a kedvenc szereplőm. A suliban keménykedik, a kosármeccseken bekiabál, nem fél senkinek sem megmondani a véleményét, de ha hazamegy, akkor ő megint "anyuci kicsi fia". Többet akar az élettől, ami megadatott neki, és ezért tisztelem. Engem egy kicsit Augustus Waters-re emlékeztet, a humorával és az optimizmusával.



Alaska Young
Hobbi: olvasás
Alaska egy többszörösen összetett személyiség. Biztos van erre valamilyen pszichológiai szakszó, talán disszociáció (bár az már megint egy más dolog). Alaska nagyon érzékeny, belevaló, értelmes és olvasott lány, akinek hangulatingadozásait és személyes tragédiáját kísérhetjük végig a történetben. Én nagyon megkedveltem.


Takumi Hikohito


Lara Buterskaya


A könyv után

Nem szeretnék igazán spoilerekbe bonyolódni, így talán egy kicsit nehéz lesz erről a részről írnom. És azért is, mert ez a könyv... szíven ütött. John Green első könyve az Alaska nyomában, de ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy milyen fantasztikus író ő - és egyáltalán nem látszik meg a színvonalán. A könyv után órákig sokkos állapotban voltam, egyszerűen nem találtam szavakat, és ez az oka annak is, hogy miért csak egy héttel később tudok írni róla, mint hogy olvastam volna - vannak olyan regények, amiket ki kell heverni.



Érdekességek
(spoileresek áthúzva)

  • John Green egy, a Culver Creek-hez hasonló iskolába járt, ahol az Alaska halálához rendkívül hasonló eset történt, erről mintázta a történetet.
  • A könyv rengeteg elemét erről az iskoláról és az iskolai éveiről mintázta: a hattyút, Takumi róka sapkáját, a balhékat, és még a tanárok is az ő régi tanárainak a kifigurázásai - tudtuk meg egy interjúból.
  • A könyvet betiltották több iskolában is, ahol a nyílt szexuális utalások miatt "gusztustalan"nak és "perverz"nek nevezték.
  • John a saját YouTube csatornáján védte meg egy videóban a könyvét. Azt mondta: "Nem kell rákosnak lenned ahhoz, hogy felfedezd a rákot." - Tehát a fiatalok anélkül is felfedeznek bizonyos dolgokat, hogy egy könyvben olvasnának róla.
  • A megfilmesítési jogokat Green már 2006-ban eladta a Paramount Pictures-nek, de csak húzódott és húzódott a forgatókönyv megírása, és egy időre ezért félretették a projektet. Viszont látva, hogy mekkora siker lett a Csillagainkban a hiba, a Paramount újra elővette a sztorit és John június 25-én bejelentette, hogy a forgatókönyv már készül. Érdekesség, hogy szintén filmre viszik feltehetőleg 2015-ben a Paper Towns című könyvet, amelyet a kiadó tegnapi bejelentése alapján a jövő évre várhatunk magyarul is - yay!! :)
  • John Green is imádja a híres emberek utolsó szavait. Csinált is 2 videót, az egyikben mindenféle híresség utolsó szavait, a másikban az összes amerikai elnökét mondja el.
  • Először John egy női narrátorral akarta elmesélni egy fiú halálát - ahogy látjuk, ez azóta megváltozott. :)
  • Az előtte/utána szerkezetet a szeptember 11-ei terrortámadások inspirálták.
  • John Green kedvenc része a könyvben Takumi róka-sapkája.
  • A bulfriedo-t buh-FREE-doh-nak kell kiejteni.



Kedvenc idézetek

"Inkább kíváncsi maradtam, minthogy olyan válaszokat kapjak, amelyeket nem tudnék elviselni."

"Életem legjobb napja még nem történt meg. De tudom, milyen lesz. Mindennap látom. Életem legszebb napján egy kibaszott nagy házat veszek anyámnak. Nem kinn az erdőben, hanem Moutain Brook közepén, a hétköznapi harcosok szüleinek szomszédságában. Az összes szülő szeme láttára. De nem hitelre veszem. Készpénzt adok érte, odaviszem anyát kocsival, kinyitom neki a kocsiajtót, ő kiszáll, megnézi a házat – léckerítéses, kétszintes ház, meg minden –, odaadom neki a háza kulcsait, és azt mondom: köszönöm. Ő segített kitölteni a felvételi lapomat. Mindent megtett azért, hogy itt tanulhassak, és nem könnyű elérni, hogy a gyereked elmenjen iskolába, ha az ember onnan jön, ahonnan mi. Ez lesz életem legjobb napja."

"A legtöbb ember azért bagózik, mert élvezi. Én azért, hogy meghaljak."

"[…] a szenvedést a vágy okozza, s hogy a vágy megszüntetése a szenvedés megszűnésével jár. Ha az ember nem kívánja, hogy a dolgok ne essenek szét, akkor nem szenved, amikor megtörténik."

"– Istenem, nem akarok olyan ember lenni, aki csak üldögél, és arról nyavalyog, hogy mi akar lenni. Én egyszerűen csinálni akarom. A jövő elképzelése is egyfajta nosztalgia.
– Micsoda? – kérdeztem.
– Egész életedet labirintusba zárva töltöd, azon töprengsz, hogyan szabadulsz ki egy nap, és milyen nagyszerű érzés lesz. Elképzeled a jövődet, de soha nem valósítod meg. Csak arra használod a jövőt, hogy segítségével elmenekülhess a jelenből."

"– Shhh – mondta. – Alszom.
Csak így egyszerűen. Százötven kilométeres sebességről a pillanat tört része alatt alvásra váltott. Rettenetesen szerettem volna lefeküdni mellé a díványra, átölelni, és elaludni. Nem dugni, mint a filmekben. Nem szeretkezni. Csak együtt aludni, a szó legártatlanabb értelmében. De nem volt meg hozzá a bátorságom, ráadásul tudtam, hogy barátja van, továbbá én béna voltam, ő meg fantasztikus, én reménytelenül unalmas, ő meg végtelenül elbűvölő. Így aztán visszamentem a szobámba, rávetettem magam az alsó ágyra, és arra gondoltam, ha az ember eső volna, én szemerkélnék csupán, de ő maga lenne a hurrikán."

"Megyek megkeresni a nagy Talánt."

"Az embernek marhára oda kell lennie a szexért, hogy megkívánja a te posszant seggedet."

Rendeld elő puha- vagy keménytáblás kiadásban 15% kedvezménnyel a Gabo Kiadó webáruházából!

PUHA KÖTÉS                               KEMÉNY KÖTÉS



★★★★★★★★★★ (10/10)


Follow Us @soratemplates