2014. október 29., szerda

# Kíváncsi Szerda

Kíváncsi szerda 106.

Közeledik a mostanában divatos ünnep, a Halloween. De honnan is származik?

A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.
Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek, és egyéb szellemek ünnepe a samhian volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene kultuszában gyökerezik.


A Halloween szimbóluma a töklámpás.
Az ünnep Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni, újraéledni.
További érdekességek és történet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween.


Kérdés: Milyen ijesztgetős, szellemes-boszorkányos könyvet ajánlatátok? Miket olvastatok? Van kedvencetek?

Eszter: A kedvenc ilyen könyvem a nemrég megjelent Hex Hall Rachel Hawkinstól, szerintem az egyik legjobb paranormális szellemes-boszorkányos-démonos könyv, mindemellett igazán vicces is.

Törpilla: Halloween-es könyvet eddig még nem olvastam, de e téma felvetése kapcsán utánanéztem e témában írt könyveknek. Az első, ami felkeltette a figyelmemet, az az Európa Könyvkiadó gondozásában kiadott  Agatha Christie: Halloween és a halál. A könyv Commonban játszódik, ahol a Halloween tinibulin történt rejtélyes halálesetet Poirot igyekszik felderíteni.
A regény - más kiadónál, más fordításban - Ellopott gyilkosság címen jelent meg.

Ani: Nem kifejezetten ijesztgetős, de nyomott a hangulata és a középpontban a halál/haldoklás van (bár nagyon moralizáló könyv) Selma Lagerlöftől A halál kocsisa. Kifejezette kísértetes, szellemjárta ajánlatom pedig Joyce Reardontól az Ellen Rimbauer naplója.

Kritta: A kedvenc Halloween-es könyvem egyértelműen egyik kedvenc írónőm könyve, ő pedig nem más, mint Agatha Christie, a könyv címe, Halloween és halál, ami szerintem az egyik legjobb Poirot kötet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates