2013. június 18., kedd

# szépirodalom

Miksztárt Kálmán: Gavallérok

Múlt hónapban olvastam Mikszáth Kálmán házasságáról és arra gondoltam, hogy a könyv által más szemmel tudom olvasni az  író egyébként is nagyon szeretett műveit.
Ott egyenlőre még nem tartok, hogy korábban olvasottakhoz visszatérjek, legfőképpen azért, mert nagyon sok könyvét nem olvastam még.
A Gavallérok egy kisregény és általában másik hasonló terjedelmű művével adják ki egy kötetben. Az első megjelenés éve: 1897.

Nem csak maga az mű a rövid, hanem az idő is mialatt a történet játszódik.
Egyes szám első személyben elmesélve tanúi lehetünk egy lagzinak  nemes Sáros vármegyében. Csak úgy tájékozódás képen: Sáros vármegye területe a Trianon előtti Magyarország északi határán található, központja Eperjes. Jelenleg Szlovákia része.

Ez azért érdekes, mert a pesti hírlapíró Csapiczky Endre megkérte hírlapíró társát , hogy legyen a násznagya a távoli Sáros megye Lazsány nevű településén. Az esküvő előtti napon vonatra szálltak és így jutottak el egy nagyobb városba , ahonnan másnap négylovas kocsival indultak az esküvő helyszínére.
" izzó verőfényesen sütött a nap, nevető mosolyával beragyogva a szelíd hegyeket, melyek csak úgy szoktatóba ugranak elénk, mint elölálló apródjai a messziről kéklő óriásoknak"
Innentől kezdve a hírlapíró-násznagy csak ámult bámult, mert úgy tudta, hogy Csapiczky szegény, mint a templom egere. A kocsihoz  minden útkereszteződésnél csatlakoztak újabb csodás fogatok, töve rokonokkal, és ilyenkor leálltak beszélgetni, egymással élcelődni. A rokonság némelyike olyan ősi famíliának tartotta magát, hogy  a családfáját  egészen a hét vezérig vissza tudta volna vezetni, de minimum a mohácsi csatáig.
Az olvasó beül melljük az egyik kocsiba és élvezi a tájat az egy szem idegen hírlapíróval és gyönyörködik az anekdótákban , az egymást csipkelődve fogadó urakban. Szinte érezni lehet  a menet közben kóstolgatott ételek, a finom borok , a kisüstik ízét. Zötykölödünk az kanyargós utakon, látjuk az apró  falvakat, a fogatok látványára összesereglett falunépet. Miközben megtudjuk szépen lassan, hogy mindez a mulatság hitelből van, nincs egy se a rokonságban , akinek legalább kettő jelzálog ne lenne a birtokán, ha egyáltalán van még birtoka.  De olyan jól lehet szórakozni, hogy eszünkbe se jut azon gondolkozni,hogy ki állja a számlát. Az igazi gavallérok az öröm szülök, amikor  egymást felülmúlva átadják a nászajándékot - papíron 50- 60 ezer forintnyi kötelezvényt. Fogalmam sincs, hogy ez mennyi pénznek felelne meg ma, de a násznép újjongott:" Igazi gavallér", "Úr a pokolban is"

Ezzel a könyvével sem okozott nekem csalódást Mikszáth, mert ez a környezet az amibe annyi éven keresztül tapasztalatokat  gyűjtögetett  , pontosan ismeri ezt a tájat, az itt élőket , urakat, parasztokat. A tájleírásai annyira élethűek, mint egy képeslap vagy inkább , mint egy képeskönyv. A kis történeteket, ahogy csatlakozik a rokonság az esküvőre igyekvőkhöz , szinesen , kedvesen és a legtermészetesebb toleranciával mutatja be . Érezhetően otthon van ebben a közegben. Kitcsit sem ítélkezik, hiszen ezek az emberek nem ártanak senkinek, na jó nem is kicsit önmaguknak
Megint megcsodáltam az érdekes szavakat, amiket használ  pl, azt mondja erre a kis történetre, hogy " kis estke", vagyis kedves kis eset, legalábbis szerintem ezt jelenti.
Újra eszembe jutott az is , hogy mennyire hasonlít a mai korunkhoz, némelyik honfitársunkhoz ennek a  mulatozó társaságnak a tagjai. Hitelekből élni, nagyvonalúnak látszani ez ma is betegség nálunk

Szívből ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik gondolkoznak azon hogy Mikszáth melyik kötetét emeljék le a könyvespolcról kezdetnek. Könnyed, szellemes, igazi jó kikapcsolódás mindenféle stresszes helyzet nélkül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates