2013. március 18., hétfő

# könyves lélek

Sodródó olvasó

A könyv és az olvasó. Az olvasó és A könyv. Új rovatunk erről a kölcsönös kapcsolódásról fog szólni. Miért jó olvasni? Van jó vagy rossz könyv? Mitől függ az olvasó könyvről alkotott benyomása? Létezik az olvasás terápia? Hogyan szerettessük meg a könyveket gyermekeinkkel? Vajon unokáink is látni fogják a mai könyveket? Ki van a könyv mögött? Ezek hasonló kérdéseket fogok boncolgatni, analizálni.
http://www.clker.com/
Azt hiszem mindenki számára, aki szeret olvasni, ismerős az az érzés, ahogy a könyv szinte bekebelezi. Legyen az szinte bármilyen kategóriájú, akár egy izgalmas krimi, vagy romantikus regény, esetleg tudományos kérdésekkel foglalkozó könyv. Az olvasó benne van nyakig a slamasztikában, ha a főszereplő is éppen zűrbe jutott. Az események, az elméletek, a képek elrepítik egy másik világba. Végig izgulja a krimit, a thrillert. Könnyekig hatódik a romantikán. Együtt elmélkedik a tudóssal, szinte maga is felfedez. Elvarázsolódik a mesében, a fantasyban. Elrepül egy-egy történelmi regény adta korba. 
Egyszerűen sodródik a sorokkal és közben érzelmek színes skáláját éli meg. Ugye ismerős? A könyv segít egy másik világba repülni, kikapcsolni a hétköznapok mókuskerekét, ahol viszont sokkal nehezebb sodródni. Vajon miért is? Hiszen az életünk is teli van izgalmasabbnál-izgalmasabb eseményekkel, néha megállunk elmélkedni, néha vitatkozunk emberekkel. Csakúgy mint a könyvben egyik napról a másikra lapozunk - haladunk. Egy-egy fejezet végén pedig mindig kiderül, hogy pontosan minden úgy volt/van, ahogy lennie kell. Ugye milyen érdekes párhuzam? 
Figyeljétek meg, amikor olvastok, mennyire könnyű átadni magatokat az események sodrásának! Majd gondoljátok át, hogy ez vajon sikerül e a saját életetekben is! Ha gondoljátok írjátok megjegyzésként :)

A következő bejegyzésben ezt a párhuzamot fogom jobban kifejteni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates