2009. november 8., vasárnap

# szórakoztató irodalom

Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

2000-ben találkoztam vele először, na nem a könyvesboltban, hanem a moziban, ahova leginkább John Cusack miatt ültünk be, de a film magával ragadott és megnéztem még legalább kétszer abban a hónapban (plusz azóta vagy ezerszer...), mert ez egy olyan mű számomra, ami bármikor elővehető, mindig megnevettet és szerencsére ez a könyvre is maximálisan igaz.

""Ha férfi vagy, el kell olvasnod ezt a könyvet, aztán elolvastatnod a partnereddel is..." -írta Nick Hornby regényéről egy angol kritikusa. És a tanácsát sokan meg is fogadták, hiszen a Pop, csajok, satöbbi az utóbbi évek angol irodalmának egyik legolvasottabb, legnépszerűbb könyve. Rob Fleming, a harmincöt éves popzenerajongó, poplemezgyűjtő, poplemezboltos történetében, boldog és boldogtalan szerelmeiben, szexuális hőstetteiben és leégéseiben, fájdamas szakításaiban és olykor Woody Allent idéző szerencsétlenkedéseiben bizonnyal sokan ráismernek a saját életükre - és jólesően kinevetik a főhőssel együtt saját magukat is. Nick Hornby ugyanis egyre terebélyesedő sikerét (a regényből készült filmet Mo.-on is bemutatták) leginkább utánozhatatlan humorának és öniróniájának köszönheti. Egy szó mint száz: ha férfi vagy (vagy nő, aki szeretné megismerni a mai férfiak mafla, gyötrődő lelkét), ha voltál már szerelmes (vagy leszel), ha valaha elhagyott a partnered (vagy te hagytad el őt), ha szereted a popzenét (bár akkor is, ha nem), ha még kezdő vagy, és szeretnéd tudni, milyen megpróbáltatások várnak rád a szexben és a szerelemben, vagy ha már túl vagy sok mindenen, ha olykor a szexet zűrös dolognak érzed, máskor meg az egyetlen örömnek az életben, ha olykor elfog a halálfélelem, ha sehogy sem sikerül felnőnöd, ha néha szörnyen elcseszed az életed... akkor el kell olvasnod ezt a könyvet."

A könyv főhőse, a harmincas évei közepén járó, lemezbolt tulajdonos Rob, aki afféle férfi Bridget Jones, csak negyedannyira sem irritáló és ötvenszer bonyolultabb lelkivilággal. A történet Laura és Rob szakításával kezdődik. A férfi szeretne jobb munkát, családot, de valahogyan nem akar összejönni... Amíg megp
róbálja feldolgozni az újabb csalódást, rájön, hogy eddig szinte mindig őt dobták, ezért elemezni kezdi, hogy hol, mikor, mit ronthatott el, melyik szerelme milyen hatással volt a következő kapcsolatára. Beleshetünk egy férfi önsanyargató gondolataiba, miközben a helyes utat keresi a szerelem tekervényes útvesztőiben. Mindez rengeteg humorral és (ön)iróniával fűszerezve.
A magyar nyelvű kiadásnak egyetlen egy hibája: a dal címek lefordítása...ettől eltekintve tökéletesen visszaadja az eredeti szöveget.



Nick Hornby, angol regényíró és kritikus, 1957-ben született az Egyesült Királyságban.
Művei többnyire a zenéről, a sportokról, az emberi kapcsolatokról és azok természetéről, valamint a fiatalságról szólnak. Több regénye (Pop, csajok, satöbbi, Egy fiúról, Fociláz) is megfilmesítésre került. (Érdekesség, hogy a Pop csajok, satöbbi-ből Brodway musical is készült.)

További művei:
Fociláz (1991)
Egy fiúról (1998)
Hogy legyünk jók? (2001)
31 dal (2003)
Hosszú út lefelé (2005)
Betoncsók(2007)
Vájtfülüek brancsa (2007)

És akkor jöjjön egy kis előzetes a filmből :





5 megjegyzés:

  1. Alastorta, zseniális vagy! :)
    Úgy örülök, hogy látom, örömed telik az írásban és ennyire profin műveled!
    Nem szeretnéd befejezni helyettem az esztétika szakot...? :P

    VálaszTörlés
  2. Megkaptam a filmet. :) Köszönöm szépen!!!!! Szerintem hétvégén meg is nézzük. ;)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen,! Remélem, tetszeni is fog! :)

    VálaszTörlés
  4. Biztos, ugyanis odáig vagyok a főszereplőért. ;)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm, hát izé...megértem! :D ;)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates