2013. február 22., péntek

# dráma # szépirodalom

Nicholas Evans: Semper Fortis

Nicholas Evans korábban olvasott könyvei (A suttogó, Viharhegy) mély nyomot hagytak bennem, ezért örültem, mikor megpillantottam könyvtárunk sikerlistás polcán az író új regényét, amely a Semper Fortis címet viseli.
Evans nagyszerűen ír családokról, emberi kapcsolatokról, és, mint főleg korábbi regényeire volt jellemző, az állatok (lovak) és szép tájak sem maradhatnak el történeteiből.
Szívbemarkoló regénye ezúttal egy kisfiúról, Tommyról szól, aki bentlakásos iskolába kényszerül. A történet két idősíkon zajlik, egyrészt megismerhetjük Tommy életét, másrészt a felnőtt Tomot, akinek a fia bajba keveredik, katonai bíróság elé kerül. Ez a negatív esemény idézi elő a férfiban a múltat.
Már a regény felütése, a börtönjelenet sem hagyja nyugodni az embert. Vajon mi történhetett?
Ezután, mint írtam, olvashatjuk a kis Tommy történetét, aki számára nyolcévesen válik világossá családjának nagy titka, hogy ki is ő, mi is ő. Tommy, aki nagy westernfilm rajongó, a iskolai megaláztatások után egy valóságos álomvilágba kerül - nővérének, a színésznő Dianának köszönhetően, aki a híres filmsztárral, Ray-jel jár. Ám hamarosan az álomvilág szörnyű fordulatot vesz. Persze vannak apró jelek, amiből sejteni lehet, hogy még Hollywoodban sem minden fenékig tejfel, és hogy a híres filmszínész sem biztos hogy az, akinek hisszük. A vége meg egyenesen megrázó, és szívbe markoló, és hűen bizonyítja, hogy egy anya mit meg nem képes tenni a gyermekéért!

Ez a könyv is tetszett tehát, bár egyes részek nagyon sűrűek voltak, nyilván Evans mindent (mellékszálat, múltbéli eseményt, családi kapcsolatot) részletesen szeretett volna felvázolni, hogy ne maradjon kérdéses pont az olvasóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates