2012. június 13., szerda

# romantikus # szépirodalom

Mikszáth Kálmán: Akli Miklós

A 21. század legújabb csodája az Androidos internetes eszköz, vagyis az okostelefon és a tablet. Akinek van ilyen szívesen ajánlom a figyelmébe az Ingyen könyv névre hallgató alkalmazást. Rengeteg könyv szerepel az adatbázisban: klasszikusok, krimik,
vidám könyvek -pl az én kedvencem Wodehouse jó néhány könyve-, ifjúsági irodalom, nem is sorolom tovább. Ha van rá mód nézzétek meg.
Itt találtam a mostani könyvemet is Mikszáth Kálmántól - aki volt olyan aranyos és rengeteg olvasni valót adott nekünk, - Akli Miklós történetét.

Mindent gondoltam erről a névről korábban, csak azt nem, hogy  a foglalkozása udvari bolond. Pedig így van, udvari bolondok nem csak a mesékben léteztek, hanem a valóságban is. A regény szereplői nem kitalált személyek, hanem  Ferenc császár idejében valóban élt emberek, és valóságos történelmi háttere van az eseményeknek.

Az 1800-as évek elején játszódik a bécsi udvarban. Napoleon éppen meg akarja hódítani Európát és közben Ferenc császárral is packázik. Az időnként depresszióra hajlamos uralkodónak a bajor király engedi át Akli Miklóst, hogy udvari szórakoztatója legyen. Aklinak  fiatal kora ellenére akkor már híre volt udvari körökben. A vele történt humoros események anakdotaként jártak szájról szájra,  népszerű ember volt. A császár bizalmasa lett, sok mindenben kikérte a tanácsát és hallgatott rá , jobban, mint a politikusaira.
Ez okozta majdnem a vesztét is, mert a politikusok nem jó szemmel nézték ezt a befolyást.
Volt a császárnak két fogadott gyermeke, a Kovács ezredes gyermekei.Apjuk merénylet áldozata lett a
császár helyett, amikor a császár Ischl-be azt hitte, hogy inkognitóban jár- kel, anarhisták  mégis felismerték .
Akli Miklósra bízta, hogy az ő mulattatása mellett még viselje gondját a gyerekeknek is. Iluska egy bécsi leánynevelő intézetbe került,  Gyurinak katonai pályát szánt a császár. Ahogy cseperedtek a gyerekek Iluskából bájos ifju hölgy lett és Aklival egymásba szerettek. Már éppen meg akarták vallani egymásnak szerelmüket, amikor azok a bizonyos intrikus politikusok kitalálták, hogy Aklit el kell távolítani a császár mellől végleg, ezért ráfogták, hogy Napóleon kémje és letartóztatták. De a szerelem nem ismer határokat és a barátság sem, a Kovács testvérek levelet csepésztek a császárhoz, ám a buta császár nem kapcsolt, hanem egy távolabbi börtönbe záratta Akilt.Végül karácsonykor személyesen sikerült beszélni a két árvának a császárral és tisztázniuk barátjukat, na meg azért is, mert a fő-fő intrikus ideje is lejárt az udvarnál.
Közben Napóleonnal kapcsolatban is fordultak az események , a császár neki ígérte feleségül lányát Mária Lujzát. Akli és Kovács Ilka szerelmének útjába még egy akadály állt: a magyar nemes Szepessy is beleszeretett a lányba és úgy döntött , hogy elrabolja, mondván az ő apja, nagyapja, dédapja és még az ükapja is rabolta a feleségét. Kiszabadulása után ezt az akadályt is le kellett Aklinak győznie. Ám a furfang,  amit kiagyalt megintcsak balul sült el, mert már a boldogító igen kimondásánál tartottak, amikor a bosszúálló Szepessy lelötte Aklit. Hosszú gyógyulás következett, és a császár megint megharagudott kedvencére,  menyasszonyát pedig zárdába küldte. De természetesen minden jó, ha a vége jó, egymásé lehettek a szerelmesek és Akli még egy falut is kapott Ugocsa megyében, amelynek a neve Akli, hozzá még nemesi cím is járt.

Megint egy nagyon jó kis szórakoztató történet Mikszáthtól. Természetesen az irónia egyértelműen kitünik, ettől függetlenül a szereplők, bármilyen rendűek, rangúak legyenek, szimpatikusak . Volt egy kis émelygősen csöpögős rész a szerelmi  bonyodalmakban, de az udvar körüli események elbeszélése, anekdotázása teljesen helyre tett a történetet.
Aki mostanában Mikszáthot akar olvasni feltétlenül válassza Akli Miklós cs.kir. mulattató történetét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates