2012. június 12., kedd

# szórakoztató irodalom

Allison Winn Scotch - Talált vágyak osztálya

Azt hiszem, mindenkinek rémséges belegondolni, hogy milyen érzés, ha a barátja, a családja beteg, főleg, ha rákos. Borzasztó, ezt már tapasztalatból tudhatom.
Azt gondolná az ember - aki esetleg nem olvasott még a kiadó kínálatából - hogy a Pioneer Books inkább csak könnyed, nőies olvasnivalót ad ki, pedig ez nem teljesen van így, úgyhogy ha valaki csak ezért nem venné a  könyveiket, annak elárulhatom, hogy ezzel veszteség éri. Én nagyon szeretem a kínálatukat, mindig találok közöttük épp a hangulatomhoz illő könyvet.
Most például a kiadótól volt szerencsém megkapni a Talált vágyak osztálya című kötetet, amire nagyon vártam és vágytam. Az ajánlóját olvasva tudtam, hogy éppen nekem való.

És hogy mért is emlegetem a betegségeket, meg a rákot? Hát azért, mert ennek a kötetnek a főhőse sajnos ebben szenved. Épp ezért különleges ez a könyv, mert bár alapvetően vidám hangvételű, mégis komoly témát feszeget, és ahogy a címoldalon a Cosmopolitan előre jelezte, tényleg sokat nevet az ember, és egy kicsit sír is az olvasása közben.
Mélyen átérzetem a főszereplő,  Natalie helyzetét, pedig abszolút nem hasonlítunk egymásra. Nem élek New Yorkban (sajnos), nem vagyok egy szenátornő főtanácsadója (még jó, hogy nem), nem vagyok beteg sem (nagy szerencsémre). Mégis az író úgy tudta megírni ezt a kötetet, hogy az ember úgy érzi, róla írnak...
Szóval Natalie pörög ezerrel, dolgozik, a túlóra pedig szinte a mindene. Karrierista nő na!
A pasija bejelenti, hogy elhagyja, mikor kiderül, hogy Natnak mellrákja van. Elég szemét a fickó, ennél jobb időpontot nem is választhatott volna a nagy bejelentésre...A véleményem természetesen megvan. Mindenkiről, aki ilyesmiket csinál!
Na szóval Natalie beteg lesz, de a szakítás miatt még jobban a padlóra kerül. Orvosi (rákterapeutai) javaslatra naplóírásba kezd, mert hogy az segíteni fog neki feldolgozni az eseményeket. Épp ezért a könyv egy részét napló formájában olvashatjuk. Így mélyebben betekintést nyerhetünk Natalie gondolataiba.
Nagyon érdekes egyébként, hogy a nőgyógyásza a legjobb barátnőjének az exe. :-) És nagyon helyes srác. Úgy tűnik, hogy ezt Natalie is így gondolja, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz annak ellenére, hogy a lány azt hiszi, hogy nem szép, nem kívánatos, nem jár neki pasi, mert ő rákos.
Ahogy beteg lesz, úgy változik maga Natalie is. Más lesz fontos, és bár még próbálkozik a munkával, lassanként rá kell jönnie, hogy most már nem ez a fontos. A küzdelem a lényeg, és a túlélésért érdemes küzdeni. Közben arra  is rájön, hogy valamiért minden kapcsolata zátonyra futott...ezért ki akarja nyomozni, hogy mi mindent rontott el...
Az idő múlását pedig kemoterápiás időben érzékeljük, ahogy Nat szenvedéseit, és kínlódását a betegséggel.
Sok rákkal kapcsolatos könyvet olvastam, de ilyen vidám könyvhöz még nem volt szerencsém, és örülök, hogy hozzájutottam. Nekem nagyon tetszett, és ajánlom mindenkinek szeretettel, olvassátok el, hiszen sok mindenre megtanít. A szeretet hatalmát mutatja, s azt, hogy a legrémesebb helyzetből is lehet kiút...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates