2012. május 14., hétfő

# dokumentumregény # életrajz

Waris Dirie-Cathleen Miller: A sivatag virága

"A nomád élet rendkívül küzdelmes, de ugyanakkor sok szépség is van benne, hiszen az élet annyira kötődik a természethez, hogy egyszerűen elválaszthatatlan attól. Anyám egy természeti csodáról nevezett el, a Waris név jelentése: sivatagi virág.  A sivatagi virág olyan kietlen vidéken nyílik, ahol szinte semmi más élőlény nem marad meg."

Adott egy nemzetközileg ismert és elismert topmodell, Waris Dirie, aki könyvet ír kalandos életéről, benne egy még ma is élő, európai szemmel nézve hátborzongató afrikai szokásról: a női körülmetélésről. Nekem ezt el kell olvasnom! A kezembe vettem a könyvet, és nem tudtam letenni. 
Szomáliában járunk, Waris családja a nomád pásztorok életét éli. Legeltetik, nevelgetik az állataikat, és amikor már nincs mit enniük az állatoknak, továbbállnak. Jól vannak így, élik az életüket, boldogok, ők ebbe születtek bele, ez a természetes. Azonban a gondtalan négyéves kislányt szörnyű megrázkódtatás éri: apja barátja megerőszakolja. 4 évesen! A kislány elmeséli anyjának a történetet, aki ennyit felel: "Ugyan, ugyan, csak mese volt, kicsim. Ez a történet nem valóság." Látszólag elfelejti a történetet, de legbelül örökre nyomot hagy benne.
A törzsi szokás szerint csak azok a lányok mehetnek férjhez, akik körül vannak metélve, ezért a lányok mindig nagyon izgatottan várják az eseményt. Ez nekik természetes, és amíg még előtte állnak, nem tudják, milyen borzasztó dolog vár rájuk. Elérkezik a műveletet végző cigányasszony Warisék családjához is,  és a kislány meglesi, ahogy a nővérén elvégzik a beavatkozást. Onnantól kezdve, bár nem tudja, pontosan mit csináltak a nővérével, retteg a dologtól, és meg akarja úszni. Csak annyit látott, hogy a nővére vérben úszik, és ordít a fájdalomtól. Fél a körülmetéléstől, de ő is átesik a procedúrán. A férjhez adás is fenyegeti, nála sokkal idősebb férfihez akarják adni, és úgy dönt, megszökik. Hosszadalmas, nehéz út vár rá, de mindig akad valaki, aki segít neki- bár egyáltalán nincs könnyű dolga. Takarít, gyerekekre vigyáz, mindenféle munkát elvállal, nem válogat. Eleinte angolul sem beszél, ez is nagyban nehezíti a helyzetet, de nagyon eltökélt, szorgalmas, és ez hozzásegíti a sikerhez. Szomália fővárosából Londonba kerül, keményen dolgozik, közben felfedezi egy modellügynökség, és hamarosan világhírű modell lesz belőle. Ez így elég meseszerűen hangzik, de valójában egy komoly, harcokkal és hányattatásokkal teli élet története, amelynek során Waris Dirie nomád pásztorlánykából az ENSZ jószolgálati nagykövete lesz, aki az afrikai nők jogaiért harcol. Fordulatos, izgalmas a történet; az a fajta könyv, amit még, még olvasnék, mert a történet és az írás stílusa egyaránt élvezhető, érdekfeszítő. Aki (hozzám hasonlóan) szeret valós történeteket regényköntösbe bújtatva olvasni, ki ne hagyja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates