2012. május 16., szerda

# felnőtt irodalom # szépirodalom

A száz titkos érzék

Száz titkos érzék, jin szemek, rejtélyekkel, misztikummal teli múlt, sorsszerű fordulatok napjaink Amerikájában és egy apró kínai faluban - a múlt és a jelen egybeforrt.

Amy Tan: A száz titkos érzék


Ez nem egy ponyva, az biztos. Megint sikerült egy kis nyalánkságra bukkannom Amy Tan regényének személyében.
A történetről röviden: Olivia félig kínai, félig amerikai. Kínai édesapja halála után a család teljesíti utolsó kívánságát: magukhoz veszik az apuka előző házasságából származó, eddig egy kis kínai faluban nevelkedett, immár 18 éves féltestvért, Kuan Li-t. Ezt követően anyu Olivia nevelését nagyrészt Kuanra bízza, aki elárasztja Oliviát történeteivel. 

"A nővérem, Kuan azt hiszi, jin szeme van."
... így kezdődik A száz titkos érzék. Jin szeme van, tehát látja a kísérteteket, különleges kapcsolatot ápol a túlvilági személyekkel, ráadásul előző életét is hűen elmeséli kishúgának, Libbi-ának (Oliviának). Olivia azonban haragszik nővérére szinte egész életében, leplezetlen érzéseit tárja szemünk elő, miközben megelevenedik kapcsolata Simonnal, férjével, akivel éppen válófélben vannak. 
Kujlin, pagodák
Felváltva látjuk kapcsolatát Kuannal, elmeséli Simonnal közös történetüket, melyet szintén rengeteg fájdalom és titok övez. Közben újra és újra belecsöppenünk Kuan mesés világába, melyről nehéz eldönteni, hogy képzeletbeli vagy valóságos, egy azonban biztos: az 1800-as évek második felének letűnt világába vezet vissza bennünket, a mandzsu háborúk idejébe, és egy különleges barátság részleteibe is betekintést kapunk, ami egy fiatal, félszemű kínai lány, Nunumu és egy külföldi kisasszony, Miss Banner  között szövődik. 

Apró falu Kujlin közelében
"Megtanítottam rá, milyen hangokat érdemes meghallgatni ezen a világon: a szélzúgást, a mennydörgést, a porban vágtázó lovak dobogását, a vízbe pottyanó kövek csobbanását. Megtanítottam milyen hangoktól kell félni: az éjszakában kopogó gyors léptek zajától, a halk reccsenéssel elhasadó puha kelme neszétől, a kutyaugatástól, a ciripelő tücskök elnémulásától.
...
Megtanítottam rá, milyen ízűek lehetnek az emlékeink: édesek, savanyúak, keserűek, csípősek és sósak." 
A könyv második fele sokkal jobban tetszett, hiszen ebben Olivia, Kuan és Simon együtt utazik Kínába és felkeresik Kujlin városát, majd Csangmiant, Kuan szülőfaluját, a helyet, ahol megállt az idő, és amit különleges, misztikummal, borzongással övezett barlangok vesznek körül. Itt folytatódik Olivia és Simon sorszerű kapcsolata, illetve Kuan meséi, melyek okoznak néhány meglepetést...

"– Szóval mi az a titkos érzék?
– Hogy magyarázok meg? Emlékezés, látás, hallás, érzés egyszerre, és ha mind összejön, te tudsz a szíved mélyén, hogy valami igaz. Egyik érzék például, hogy is mondjak, kis bizsergés, mintha sok-sok hangya szaladgál rajtad. Bizsereg csontod, az jelenti, lesz finom eső, lelked fog felfrissülni. Bizsereg bőröd karodon, valami megijeszt, szorítja össze szíved, leszel tőle csupa libabőr. Bizsereg bőröd fönt, fejed búbján, hohó, rögtön tudsz, hogy valami igaz, és érzed szívedbe is, mégse akarsz elhinni. Ezenkívül bizsereg még szőr benne orrodba is. Meg bőröd hónod alatt. És van egy bizsergős pont tarkódon, bent fejedbe – ez az jelenti, nem vigyázol, ér téged nagy csapás, bizony. Ha használsz titkos érzék, néha elkapsz üzenet, ami, mint villám, gyorsan jön-megy két ember között, és nem számít, élők vagy halottak, titkos érzék ugyanúgy működik."

Rendkívül finom, különleges könyv ez, teljesen elvarázsolt. Egy csipetnyi misztikum, ezoterikum, több maréknyi spiritualizmussal fűszerezett kínai kultúra, összegubancolódott érzelmi szálak - ám nem fekszi meg a gyomrunkat. Nem tudtam igazán megérteni Oliviát - bár el se tudom képzelni, milyen lehet egy ilyen "speciális" nővért kapni a gyermekkor kellős közepén, de én annyira megszerettem Kuant, hogy sokszor haragudtam Oliviára, amiért ő kevésbé. A kedvenceim Kuan történetei voltak, akár előző életéről mesélt, akár régi kínai meséket hallhattunk tőle. 
Szerintem ez egy nagyon összetett regény, nem is könnyű olvasmány, néhol szomorú, máshol megmosolyogtató és vicces, a végére pedig összeáll egy nagy kerek egésszé. Az ilyen könyveket imádom és kutatom.

Amy Tan kínai emigránsok gyermekeként amerikai állampolgárként, Oaklandban, Kaliforniában született. Első megjelent könyve, A Mennyei Örömök Klubja kínai emigráns asszonyokról szól, és megjelenését követően röviddel bestseller lett. Mondanom sem kell, rögtön várólistára is tettem.
Hazánkban megjelent kötete még a Tűzisten asszonya is.


Amy Tan
10**/10

Képek forrása: google.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates