2012. április 19., csütörtök

# felnőtt irodalom # szépirodalom

Maupassant: Elbeszélések

Amikor elhatároztam, hogy toborzok Maupassant rajongókat, utánanéztem egy kicsit az írónak, mert semmi mást nem tudtam róla, csak hogy szeretem az elbeszéléseit.

Röviden arról,  hogy ki is ő és hogyan lett író : Flaubert-nak,  a nagy francia írónak volt egy reménytelen szerelme, akit végül Maupassant úr vett feleségül . A frigyből egy fiú gyermek született, de a szülők korán meghaltak és az árvát Flaubert fogadta magához. Hamar kiderült, hogy a kis Guy de Maupassant írói vénával van megáldva és Flaubert gyámkodása alatt kitűnő író lett. Az első novellája hosszas,   tökéletes  íróvá érés folyamán harminc éves korában jelent meg. Mindössze tíz éve volt ahhoz, hogy a világirodalom nagy novellaírójává váljon,  mert negyven éves korában elborult az elméje, s három év múlva meghalt egy elmegyógyintézetben.



Amikor először találkoztam a nevével egy regénye lapult a családi könyvespolcon, a szüleim azt mondták, hogy nem nekem való. Ez volt az Egy asszony élete. Ajándékba vettem egy másik kötetet Anyukámnak, amiről fogalmam se volt, hogy novelláskötet, de egyszer unalmamba elkezdtem olvasni, és kiderült, hogy gyöngyszemre találtam .
Aki Maupassant regényeiben keresi a csodát csalódni fog, de az elbeszélései egytől egyig remekművek.
A négy kötetben kiadott Elbeszélések viszonylag kicsi kötetek, de érdekes vékony lapjaik vannak, majdnem, mint a selyempapír és mindegyik kb 780 oldal, egyszóval sok-sok elbeszélés.Ha jól emlékszem a fülszövegre, az összes elbeszélése szerepel bennük, születésük sorrendjében.
Eredetileg
voltak halvány rózsaszín papírborítóik
Hogy miről is ír Maupassant az elbeszéléseiben?
Egyik kedvenc témája  a  francia paraszti élet ábrázolása, életük, gondolkodásmódjuk néha mulatságos néha kritikus bemutatása, az  önzés, a korlátoltság pellengérre állítása.
A városi polgári életet is szívesen mutatja be, előítéleteik, céltalan életük elé tükröt tartva. Ez az a közeg, amit egyébként legjobban ismert, mert köztük élt.
Harmadik fontos témája az 1870-71-es porosz-francia háború közben és utána tapasztalt elnyomás, az elesettek,  megalázottak és a megszállók viszonyának  bemutatása. A hétköznapi hősök előtti főhajtás jellemzi ezeket az elbeszéléseket.
És persze egész életművét áthatja a férfi és nő kapcsolata,  a szerelem,  férfilélek, a nőilélek boncolgatása.

A jel című elbeszélése arról szól, hogy egy bizonyos márkinéhez elrohan barátnéja, az unatkozó háziasszony és kétségbeesetten meséli el a vele történteket: Kedvenc elfoglaltsága,  az utca forgatagának ablakból történő figyelése közben észrevette, hogy a túloldali ablakban egy hölgy jelez a férfiaknak. Titkos, de mégis egyértelmű jelzés volt, hogy fogad férfi látogatókat . Bizonyossá vált,  hogy prostituált a hölgy. Gondolta kipróbálja, hogy ő is tudná e utánozni és a tükör előtti gyakorlás meghozta a sikert . Miért ne próbálná ki élőben is? Az lenne az igazi próba. A járókelők közül kiválasztott egy jóképű fiatalembert és jelzett neki. A fiatalember visszajelzett és már be is fordult a kapun, prostituáltnak nézte őt!  Egy perc és már be is csöngetett, tiltakozását csak játéknak tekintette és mit lehetett tenni... megtörtént. Azzal búcsúzott, hogy holnap újra eljön.
A márkiné tanácsot adott, hogyan szerelhetné le a heves fiatalembert .
A beszélgetés így végződött:


Jó szívvel ajánlom Guy de Maupassant elbeszéléseit. Bár a francia nevek nekem legalábbis nehézséget okoztak, de olvasásuk élménye kárpótolt.
Mostanában az Örökség (2010), és az Ékszerek (2011) elbeszélés gyűjtemények jelentek meg, valamint a Szépfiú (2007) és az Egy asszony élete (2009) című regényei.
A magyar tv-ben időnként felbukkan egy francia sorozat, mely Maupassant műveiből készült. Érdemes megnézni, mert az író világába betekintést lehet nyerni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates