2012. február 6., hétfő

# szépirodalom

Chris Cleave: Méhecske

A bevándorlókról nem sok könyvet olvastam eddig, ám Méhecske története nyomot hagyott bennem. Bár nem ez az igazi neve, de Méhecskének hívják a kislányt, aki egy hajón elrejtőzve Nigériából Angliába szökött, majd, mint illegális bevándorló két évet töltött az idegenrendészet fogdájában.
Már az is megrázó történet, miért kellett hazáját elhagynia, ahol üldözték a férfiak, és ahol szüleit és nővérét is elveszítette. A történet érdekessége (és itt jön képbe a másik szál), hogy Sarah és Andrew pont Nigériába utazik nyaralni, ahol akarva-akaratlanul is belekeverednek egy igencsak veszélyes szituációba - így ismerkednek meg Méhecskével és nővérével.
A történetet felváltva, Méhecske és Sarah meséli el, ide-oda ugrálva az időben - de számomra ez egyáltalán nem volt zavaró. Mondjuk engem Méhecske beszámolói jobban érdekeltek (volna, ha több lett volna belőlük), mint Sarah életének, megromlott házasságának, belügyben dolgozó antipatikus szeretőjének és állandóan Batman jelmezt viselő gyermekének a története, bár ez a szál sem elhanyagolható.
Sok érdekes, kevésbé érdekes és megdöbbentő fordulat után az ember már maga sem tudja, hogy most happyend lesz-e a vége vagy sem. Őszintén, én az utolsó fejezeteket picit túlzásnak éreztem (spoiler!) - ld. mikor a repülőn megjelenik Sarah a kisfiával, ill. ilyen a tengerparti lezárás és a nyitott vég is.
Pár zavaró dolgot leszámítva nekem tetszett a könyv, mert rávilágít egy olyan témára, amellyel hétköznapjainkban nem igazán foglalkozunk.
Ami még érdekes volt számomra, hogy én végig úgy éreztem, mintha egy nő írta volna ezt a könyvet. A szerző egyébként Chris Cleave (szül. 1973), Somerset Maugham-díjas angol író és újságíró.

A hivatalos ajánló:
A menekültek közöttünk élnek, de könyörgésüket nem halljuk, könnyeiket nem töröljük le, a szörnyűségekről, amiket átéltek, nem akarunk tudni – kényelmesen visszahúzódunk mindennapi életünkbe. Andrew és Sarah, a középkorú brit házaspár Nigériába utaznak, hogy megmentsék széteső házasságukat. Itt találkoznak egy bájos kislánnyal, Méhecskével és nővérével, akik az olajban gazdag Niger-delta vidékén élnek. Az ásványi kincsekért folytatott véres konfliktus a küszöbön áll, így Andrew-nak a veszélyes politikai helyzetet mérlegelve döntenie kell: mit hajlandó feláldozni azért, hogy megmenthesse a lányok életét. Két évvel később Méhecske csupán a véletlennek köszönheti, hogy el tud menekülni Angliába. Andrew öngyilkos lesz, a 16 éves lány pedig ott áll Sarah ajtaja előtt: a segítségét kéri, hogy megkaphassa a brit állampolgárságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates