2009. november 10., kedd

# szépirodalom

Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda könyveivel kezdtem igazán regényeket olvasni. Már a Születésnap, Álarcosbál nagy hatással volt a tinédzserkori világképemre, és még most is élénken előttem vannak képei, a szereplők gondolatai.

Az ajtó az a könyv számomra, amire a kihagyhatatlan címkét ragasztanám. :-)

Életrajzi ihletésű regény két szigorú elvek szerint élő nőről. Mondhatom egy hétköznap egyszerű történet, egyszerű hétköznapi szereplőkkel, de Az ajtó ennél sokkal-sokkal több. Rengeteg síkja lehet, mikor az olvasóban egyedi hatást gyakorol, és az nem kérdés, hogy óriási hatást gyakorol.
Nekem életprioritásokból adott leckét. Az emberi sors sokrétűségéről, erkölcsről, tisztességről, világlátásról, hitről, szeretetről, szenvedélyről, ragaszkodásról, titkokról, bűnről és megbocsátásról. Mindezt olyan zseniális módon, hogy mikor már azt gondoltam ez a legmélyebb szint ahová besétálhatok az emberi lélek leírható rétegeibe, egy vonással mutatja meg a még távolabbit, valóbbat, igazabbat.

Az ajtó a szeretetet kapuját jelképezi, aminek a kulcsát oda lehet adni, és már ez sem egy apró feladat.. Az igazi kérdés az, valóban tudjuk mikor kell kinyitni az ajtót, vagy mégsem..?

2003-ban elnyerte a francia irodalmi Femina díjat.

"...szüntelenül azt éreztem, hasztalan tettem papírra, senkit nem fog érdekelni Szeredás Emerenc, még kevésbé az én nem is valami vonzó arcképemet rögzítő gyónás, mely összetört tükörcserepekből egybetákolt keretbe szorítja az írót és a megsérthetetlen, mégis megsértett igazságot."

"A sepregető öregasszony, aki ha teheti, mindenki útjából el iparkodott seperni a bajt, veszedelmet, áthágta a magyar határt, alakját éppúgy ismerik német földön, mint az Északi-tengernél vagy Svájcban, a Columbia Egyetem Kelet-európai Arcképek sorozatából holdtükör arcába nézhetnek az olvasni szerető New York-iak. Lakásomat vadidegenek keresik fel miatta, állnak az erkélyemen, ahonnan még látni egykori otthonát, kértek tőlem már fényképet róla és valami emléket Viola kutyáról."



Szabó Magda

6 megjegyzés:

  1. Én is, én is, én is!!! most akkor mit kell csinálni hogy itt lehessek?

    Nekem az Ajtó a Szabó Magda, azóta vagyok rajongó, mióta nem véletlen a kezembe nyomta a kedvenc könyvtárosom. A lehető legjobb időben került hozzám:)

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, nekem is ott van Az ajtó az éjjeli szekrényemen, de már vagy 2 hete ugyanott kb. a 20. oldalon. :S

    VálaszTörlés
  3. Én nagyon szeretem, de csak abban az esetben állok neki az olvasásának, ha tudom, hogy van időben és ha olyan lelkiállapotban vagyok, mert ezt meg kell emészteni... Nem lehet csak átsuhanni az oldalakon.
    Szóval Niki, semmi gond, hogy csak ott áll, nálam van, hogy három hónapig is kitart. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi h írtál róla, nekem is a polcomon sorakozik, és tervezem h elolvasom!

    VálaszTörlés
  5. Nekem is sok minden függő az összes könyv, van amikor a könnyen emészthető sem megy. Nem lehet ezzel mit tenni, csak bízni benne eljön majd az az idő.. :-)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates