2011. január 24., hétfő

# szépirodalom

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Már lassan egy hete elolvastam ezt a könyvet, és azóta nem is tudtam mást a kezembe venni, annyira hatással volt rám!
Bár, az elején lassan haladtam vele és csupán 4-esre értékeltem, aztán ahogy kezdtek izgalmassá válni az események 4,5 -et adtam rá, a végén meg, mire befejeztem, hát egyértelműen csillagos ötös lett!
Egy teljesen ártatlan történettel kezdődik a regény: a  tíz éves Danielt édesapja elviszi az Elfeledett Könyvek Temetőjébe. Ott kiválaszt egy könyvet, ami annyira megtetszik neki, hogy még többet szeretne megtudni az írójáról. Ezzel az ártatlan, gyermeki kíváncsisággal, hogy vajon ki lehet Julian Carax, a rejtélyes író, nem is sejti, milyen bonyodalmak szövik majd át az életét a későbbiekben.

Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény.

Ebben a könyvben minden van: bújkálós szerelem,  különös barátság, gyilkossági kísérlet, árulás, "kísértetház", és ahogyan olvasod és fogynak a lapok, úgy jönnek elő az újabb és újabb izgalmak, rejtélyek.
Ahogyan meg a vége fele egy levélből Julian Carax és szerelme, Pénelope tragédiája napvilágra kerül, és kiderül, ki a rejtélyes ördög, az egyszerűen lebilincselő!
Nem áradozom róla többet, ajánlom mindenkinek, és ne ijedjetek meg, ha kezdetekben nem találjátok túl eseménydúsnak, az 590. oldal végén máshogy fogjátok gondolni!
Érdekes lenne, ha film is készülne a regényből, bár félek, nem adná vissza ugyanezt a hangulatot.
Ami még eszembe jutott a regény olvasása közben, az az, hogy manapság mindenki a jól ismert, új megjelenésű (trendi)  könyveket olvassa, de mi van a régi, elfeledett írásokkal? Érdemes lenne egy-két  antikváriumot felkeresni, és egy-két elfeledett írót (könyvet) újból behozni a köztudatba.

Az íróról:
Carlos Ruiz Zafón 1964-ben születette Barcelonában. Másik, magyar nyelven megjelent könyve az Angyali játszma címet viseli.
Bővebben a szerzőről a Wikipedia oldalon, ill. angol nyelvű honlapján olvashattok.










Niki is írt már erről a könyvről, elolvashatjátok ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates