2020. március 30., hétfő

# fantasy # könyvajánló

James Dashner - Halálparancs



Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Mielőtt megalakult a VESZETT, mielőtt létrejött a Tisztás, mielőtt Thomas belépett az Útvesztőbe, napkitörések sora érte a Földet, és szörnyű ragállyal fertőzte meg az emberiséget. A bolygó lakóinak nagy része odaveszett. Aki megbetegedett, annak lassanként elborult az elméje, és előbb-utóbb tomboló véglénnyé vált.
Mark és Trina a túlélők kis csoportjához tartozik. Miután elmenekültek a New Yorkra lesújtó szökőár pusztítása elől, nap mint nap az életben maradásért küzdenek, az élelmükért, a nyugalmukért. A természet lassan mintha már az újjáéledés jeleit mutatná a napkitörések után, amikor egy napon különös légi jármű – egy Berg – jelenik meg településük fölött. A Bergről a Kitörés vírusával fertőzött lövedékekkel kezdik lőni a csoportot.
A túlélőknek ismét menekülniük kell. Fertőzöttek és immúnisok egyaránt veszélyben vannak. Lehetséges, hogy a titokzatos ellenség célja az egész emberiség kiirtása? Vajon ki akarja a pusztulásukat? Létezik kiút ebből a borzalomból?


Fogalmam sincs, hogy miért gondoltam erről a könyvről azt, hogy egy laza kis fantasy olvasmány lesz, de nagyon hamar rá kellett jönnöm, hogy még a közelébe sincs a lazának. Az Útvesztőt is imádtam, de ez... Ha lehetne duplán adnám az 5 csillagot! Rá kellett jönnöm, hogy Dashnernek arany kezei vannak, ez az ember nagyon tud írni. Már most érzem, hogy fájó szívvel fogom visszaadni ezt a sorozatot a tulajdonosának. :D
Ez a kötet Az útvesztő elkészülte előtti időben játszódik, és igazából fogalmam sem volt, hogy vajon hogy is fog kapcsolódni ez a könyv a trilógiához, de a végén leesett az állam. Nyilván számíthattam volna rá, és valahol mélyen biztos tudtam is, de mivel ez a könyv elvarázsolt, így elnyomtam magamban a nyilvánvalót. És nem bántam meg semmit. :D
A történet 2 idősíkon játszódik, egyrészt a jelenben, másrészt pedig az egyik főszereplőnk, Mark emlékei, és álmai által a múltban, ami nem is volt olyan régen... Csupán néhány hónapja.
A Prológus ellenére ebben a történetben nem az Útvesztőben megismert szereplők élete folytatódik, ugyanis ez a könyv 13 évvel az Útvesztő létrehozása előtt játszódik. Túl vagyunk egy napkitörésen, amikor az emberek nagy része megégett, és egy árvízen, amiben szintén sokan odavesztek. Amikor mindenki az életéért menekül, akkor botlik Mark és Trina két veterán katonába, Alecbe és Lanába. A célja mindenkinek a túlélés, ezért egy csapatként küzdenek minden pillanatban.
Hónapokkal a napkitörés után megjelenik egy katonai repülő, amiből vírussal mérgezett nyilakat lőnek az emberekre. Van aki azonnal meghal, de van aki hosszú szenvedés után, napokkal később. Mindenkinek az agyát támadja meg a vírus, és az emberek kifordulnak önmagukból. Egymásra támadnak, beszámíthatatlanok, és amit a leginkább fontos szem előtt tartani: fertőznek.
Marknak és a csapatnak újra menekülnie kell, azonban kénytelenek szétválni. Amíg Mark és Alec feltérképezi a környéket, addig Trináék eltűnnek. De az igazi őrületnek még közel sincs vége, sőt....
Nagyon vissza kell fognom magam, hogy ne írjak le minden pillanatot a könyvből, mert nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire szuper olvasásélmény volt ez a regény. Rekord idő alatt elolvastam ezt is. Mondjuk úgy nem nehéz, hogy mindenhová vittem magammal. :)
Ha valaki túl tudja tenni magát azon a tényen, hogy nem a trilógiában megismert szereplőink útját követjük tovább, annak biztos elnyeri a tetszését ez a kötet is.
Mint ahogy már említettem, közel sem egy könnyed kis fantasyt tart az olvasó a kezében, de mindenképp megéri adni neki egy esélyt. Izgalmas, és fordulatos, azonban az érzékenyebb lelkű olvasók nem biztos, hogy egyes részeket könnyedén tudnák olvasni. Ennek ellenére ajánlom a kötetet, mert ha a sorok között is tudunk olvasni, akkor tanulni is tudunk a szereplőinktől. Az összetartás, a bátorság, a szívből jövő szeretet, az önzetlen segítségnyújtás, ezek mind mind olyan tulajdonságok, amelyek a szereplőink rendelkeznek. Ha másért nem, hát ezek miatt érdemes kézbe venni ezt a könyvet.
Összegezve: Olvassátok el, de ne csak ezt, hanem a trilógiát is.
* Apropó, megnéztem Az Útvesztő filmet. Ha az ember el tud vonatkoztatni a könyvtől, akkor egy egész jól leforgatott filmet fog látni.

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates