2019. szeptember 8., vasárnap

# hírek

Szeptember 8-a az olvasás világnapja

Ti tudtátok, hogy szeptember 8-a az olvasás világnapja? Érdekesség, hogy ezt a dátumot még 1965. november 17-én nevezte ki az UNESCO az olvasás nemzetközi napjává. 1966 óta világszerte ünneplik, célja az emberek figyelmének felhívása az írás-olvasás készségének fontosságára. Az olvasás nem csupán a tanuláshoz elengedhetetlen, hanem olyan kellemes időtöltés, kikapcsolódás, mely segít fejleszteni a memóriát, a szókincset, sőt, a kreativitást is.

 Imádok olvasni! Íme, a legutóbbi szerzeményeim :)

A világnap alkalmából a számomra legkedvesebb olvasással kapcsolatos idézeteket gyűjtöttem össze:

„A könyv a lélek orvossága.” (Diodórosz)

„Minden elolvasott könyv egy újabb megélt élet.” (Szergej Vasziljevics Lukjanyenko)

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.” (Kosztolányi Dezső)

„Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.” (Mark Twain)

„A könyvet szép, de csalfa tündér lakja; Ha fölnyitod, megkapja szívedet, És fölvisz a legragyogóbb csillagra.” (Petőfi Sándor)

„Azt hiszem, mindnyájunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában.” (Gabriel García Márquez)

„Milyen olvasót kívánok magamnak? A legelfogulatlanabbat, aki engem, saját magát és az egész világot elfelejti, mikor olvas és csak a könyvnek él.” (Goethe)

„Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell, hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember; mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember – így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.” (Babits Mihály: Ritmus a könyvről, részlet)

„Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatódzva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha a siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb, az emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.” (Márai Sándor: Az olvasásról)

Számotokra mit jelent az olvasás? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates