2019. január 30., szerda

# alternatív történelem # könyv

Steve Berry - Királyi fortély



Steve Berry amerikai író igen későn futott be. Már majdnem 50 éves lett, amikor végre egy kiadó befogadta első könyvét. Valószínűleg Dan Brown sikereit irigyelték meg, s mivel Berry is hasonló, történelmi rejtvényfejtős kalandregényt írt, vállalták a kockázatot és megjelentették A Borostyánszoba című regényét. Ezt követően még írt 2 önálló regényt, a Romanov próféciát és A harmadik titok című könyvet, majd hozzákezdett a Cotton Malon sorozatához. Ennek egyik része a Királyi fortély. 
Minden regénye önnálóan megállja a helyét, egymástól független történet, kvázi mint Langdon professzor kalandjai, csak számomra a Da-Vinci kódot és az Angyalok és Démonokat leszámítva jobbak, mint Dan Brown történetei. Nem tudom, hogy azért-e, mert több mögötte a kutató munka, vagy épp az aktuálpolitika, de valahogy sokkal élethűbbek a történetei és kevésbé kifacsartak, mint Brown sztorijai.
Ebben a részben Malone összekapcsolta Abdelbaszet Ali Mohamed Al-Megrahi 2009-es amnesztiáját (1988-ban felrobbantotta a Pan-Am egyik járatát; 243 utas és a 16 fős személyzet vesztette életét) és az 1533-ban született I. Erzsébet életét, vagyis az őt övező titokzatos legendát, összeesküvéselméletet. Nem árulom el mi az, mert ez a könyv egyik fordulata.
A történet szerint Malone Amerikából utazik hazafelé Dániába a fiával, de szívességet tesz régi főnökének és Londonba kísér egy angol fiatalembert. Nem is sejti, hogy ez az apró segítség belekeveri a CIA Angliában zajló titkos műveletébe, melynek célja, hogy rávegyék a Skótokat arra, hogy ne engedjék szabadon Al-Megrahi-t. A CIA ugyanis találni akar Anglia múltjában  egy olyan titkot, amivel kényszerítheti az angolokat, hogy rávegyék a skótokat a meghátrálásra. Jó kis politikai játszma! De persze ott az angol titkosszolgálat is, és őket se ejtették a fejükre. De hogy valójában, ki melyik csapatban játszik, és kinek mi a valódi szándéka, korán sem egyértelmű.
A regény fordulatos, izgalmas, sodró lendületű, mégis követhető a történelmi nyomozás. Több szálon futó eseményeket szépen görgeti, hogy a végkifejletben minden szereplőt egy vonalra terelhessen és lezárhassa a történetet. Az I. Erzsébet életéről szóló részek történelmi tények, ellenőrizhetőek, az 1988-as és a 2009-es események a neten ellenőrizhetőek, a köréjük íródott teória pedig annyira valóságosnak tűnik, hogy akkár igaz is lehet.

Megjelenés: 2014
Oldalszám: 570 oldal
Kiadó: Ulpius-ház
Borítás: papír, puha borítás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates