2018. július 27., péntek

# könyv # könyvek

Velencei Rita: Kávé és krémes


Sok olyan regény van a listámon, amit már sokan ajánlottak, mégis valamiért elkerülték a figyelmemet. A Kávé és krémes is ilyen volt, mert ugyan már egy ideje szemezgettem vele, mégsem vettem rá magam hogy elolvassam, egészen addig, míg a szakdolgozatírás fáradalmait valami könnyed darabbal akartam levezetni. Ekkor ugyanis a Kávé és krémes egy pillanat alatt magába szippantott, és nem engedett egészen az utolsó sor elolvasásáig.

A történet a klasszikus romantikus komédiák fordulatait idézi fel nekünk. A Kávé és krémes egy naplóregény, amely arról szól, hogy mi történik velünk egy szakítás után. Önmagunk újra megtalálását mutatja be nekünk, azt a folyamatot, amikor szépen lassan megpróbáljuk tudatosítani magunkban, hogy a párunk, aki elhagyott, hiába tépett ki egy hatalmas darabot a szívünkből, mégsem ő életünk párja. Ez pedig egy nagyon lassú folyamat, és ezt főhősünkön, Annamarin is megfigyelhetjük. 

A regény különlegessége, hogy magyar környezetben játszódik, dúdolhatóak benne a magyar slágerek, és szinte érzed, ahogy az események veled is megtörténnek. A humoros megjegyzések és a fordulatos események ellenére néhol nagyon elgondolkodtató történet, hiszen nem csupán arról szól, hogy miképpen élhetjük túl a szakítást, hanem férfi és nő általános viszonyáról, természetes konfliktusát is bemutatja nekünk. A cím pedig árulkodik: sokszor fojtjuk ételbe a bánatunkat, és a különböző édes ételek a nők legjobb búfelejtői. 

A Kávé és krémes szórakoztató könnyedsége ellenére nem hibátlan olvasmány. A regényben szereplő rengeteg név kissé zavaró és sokan közülük elhagyhatóak, az írónő több érdekes jelenetet nem fejt ki kellő részletességgel, és a kelleténél jóval többször hangzik el Tibi neve, ami egyébként nem feltétlenül probléma, hiszen reflektál a női jellemre, ugyanakkor egy idő után ha meghallod a nevét, már csak sóhajtasz egyet, mert te már rég elfelejtenéd. 

Ezektől eltekintve a Kávé és krémes azok számára, akik szeretik a könnyed romantikus történeteket, kötelező darab, ugyanis egy ritka kincs ebben a zsánerben, hiszen nem csupán szórakoztató, egyedi és elgondolkodtató is, ami pedig egyre ritkább a szórakoztató irodalomban.

A cikk az Egy elképzelt könyv oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates