2016. március 26., szombat

# Gyereksarok # gyermekirodalom

Gyereksarok 175.

Lehet, hogy szerencsésnek mondhatom magamat, de Gyerkőcöm nem tartozik az agresszív, frusztrált, hisztis gyerekek táborába -gyorsan lekopogom, mert lehet, hogy majd csak most kezdődik ez az időszak nálunk, ki tudja-. Persze van, hogy ő is méregbe gurul, megmakacsolja magát, de könnyen kezelhető és hamar megnyugszik. Ennek ellenére amikor megláttam ezt a könyvecskét, felkeltette az érdeklődésemet. Miért is? Először is a borítón látható felirat miatt: "relaxációs mesekönyv". Hm. Milyen lehet az?

Kiadta: Kulcslyuk (2014.)
Oldalszám: 28
Mely korosztálynak szól leginkább A dühös polip?: leginkább az óvodás és a kisiskolás korosztálynak. Ha egy szülő azt tapasztalja a gyermekénél, hogy nem tudja a dühét levezetni, kontrollálni, akkor szerintem próbáljon szerencsét ezzel a könyvvel, hátha. Veszíteni valója nincs, de azért csodára se számítson. De mégis: hátha segít.

Mi az, ami tetszett nekem a könyvben?: maga a kis történet aranyos. Adva van a polipunk, aki ha méregbe gurul, akkor mindig tintafelhő veszi körül és nem tud ezzel mit kezdeni. Aztán egy napon megpillantja őt a felhő közepén egy kis sellőlány és megtanítja neki, hogy a relaxáció segítségével hogyan tudja megnyugtatni magát. A polip végigcsinálja a gyakorlatokat, majd a végén azt tapasztalja, hogy elszállt a mérge, kitisztult a fejecskéje és mindent pozitívabban lát.
Én nem szoktam relaxálni, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy a légzéstechnika elsajátításával tényleg lehetőség nyílhat arra, hogy a gyerekek lenyugodjanak és tisztábban lássák az adott eseményt. Már ha persze hajlandóak együttműködni a szülőkkel és végigcsinálni velük a gyakorlatokat.

Mi az, ami nem tetszett?: konkrétan nem mondhatom azt, hogy nem tetszett, de mégis bennem motoszkál: szóval maga a könyv nem nagy szám. A történet elég gyenguska minden aranyossága ellenére, a lényege tényleg csak a relaxációs gyakorlat leírása egy gyenge, könnyed történetbe szőve.  És valahogy az illusztráció se nyerte el a tetszésemet annyira. Szép, színes, bájos, de nincs benne semmi különlegesség.

Gyerkőc véleménye a könyvről?: jót nevetett az egészen, a második gyakorlatnál már faképnél hagyott mondván, uncsi az egész. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates