2016. január 2., szombat

# Gyereksarok

Gyereksarok 163.

Bob Logan: A kád-tenger kapitányaA kád-tenger kapitánya
Szerző-illusztrátor: Bob Logan
Ajánlott korosztály: 2 éves kortólEgy fehér szakállú tengerész bóbiskol hajóján...


Járd be vele ezt a titokzatos tengert!


Találkozz a hápogás helyett sípoló kacsákkal,


Egy ovis csoportnyi felhúzható aranyhallal


A kíváncsi cettel, aki labdázni hív,


És egy régi, Szappan nevű ladikkal!


Rájön a kapitány valaha, hogy milyen tengeren hajózik?


Bob Logan, elsőkönyves szerzőként korábban a Madagaszkár és a Derült égből fasírt c. mesefilmek elkészítésében vett részt, mint storyboard artist. 


A könyv szellemes, kissé retro rajzai remekül illeszkednek a történethez, így könnyedén éri el célközönségét, a legkisebbeket.

Véleményem


Bájos történet egy hajós kapitányról, aki a tenger helyett most a kádban hajózik és ott találkozik kalandos utazása során sok-sok kádlakóval, akiket mindannyian régi ismerősként köszöntünk. Hiszen ki ne ismerné például a sárga, sípoló gumikacsát? 


Érdekes gyermeki szemszögből ismerjük meg a kád "lakóit", akiket a gyermekek előszeretettel ruháznak fel valós tulajdonságokkal. Az ő kis képzeletük által egy-egy gumikacsa is valóságos óriás, de mélytengeri búvárok is nyugodtan kergethetik a krokodilokat. Ez a könyv pont ilyen sziporkázóan eleveníti meg az esti fürdőzések alkalmával gyermekeinkben is bizonyára lejátszódó történetek egy-egy kiragadott részletét. 

A kapitány karaktere valójában a csodás grafikákon keresztül jut el a legkisebbekhez is, hiszen ők még inkább vizuálisan tájékozódnak. A picit nagyobbak számára a könyv titka az egyszerűségében rejlik, köszönhetően annak, hogy nagyon egyszerűen és tömören fogalmazza meg az író a történéseket, semmit nem bonyolít túl, hagyja szárnyalni a képzeletet. A kicsiknek ennyi pont elég is, így is remekül megértik és el tudják képzelni a képekkel összhangban a történetet. A nagyobbacskák pedig tovább is gondolhatják a kicsi, ősz kapitány kádban játszódó tengeri kalandjait, a bálnákkal való találkozáson át a megvívott tengeri csatákig. 

Az illusztráció remekül sikerült, kicsik és nagyok képzeletét egyaránt megmozgatja még én is szerettem a gumikacsák között hajózó kapitányról készült képet, mosolyt csalt az arcomra. 

Oldalról oldalra egy-egy pici leírást kapunk arról, hogy mi zajlik a kádban és ezáltal haladunk előre egészen addig, míg a kád vízét le nem eresztik és a kapitány is meg nem pihenhet. 


Összegezve


Kalandos utazás kicsi gyermekeinkkel, akik még hisznek abban, hogy a vízzel teli kád lehet akár egy tenger is és hiszik hogy valóban ők irányítják a kád játéknépét. 


Könnyed felfedező utazás, remek illusztrációval gazdagítva.


Igazán vicces kis történet, jó volt olvasni kisfiammal közösen egy esti fürdés után, pedig ő még nem is a legkisebb korosztályba tartozik, de a végén a vicces befejezést ő is értékelte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates