2015. augusztus 13., csütörtök

# krimi # szórakoztató irodalom

Alan Titchmarsh: Szellemjárás

Múlt és jelen találkozása, egy történet, amely két szálon fut, és ahol végül szálak összefonódnak - az ilyen könyvek általában rejtelmesek, olvasmányosak, és még ha sejtjük  is, hogyan fog egyesülni a történet, bennünk van a várakozás izgalma.

A Szellemjárás is két szálon futó regény.
1816 tavaszán kezdődik, mikor is Anne, a cselédlány meg akar szökni egy helybéli uraság lányával és annak titkos hódolójával. Ám a szökési terv egy sajnálatos tragédia miatt meghiúsul. Anne egy idegen kikötővárosba kerül, ahol megtapasztalja, milyen pénz nélkül teljesen kiszolgáltatottnak lenni. 

A másik szál már 2010-ben játszódik. Harry, a történelemtanár válása után a patak mentén található öreg malomházba költözik. Családfát kutat - már itt sejteni lehet, hol fog bekapcsolódni a múlt. Lévén az öreg malomháznak története van. Harry szomszédságában egyénként egy Alex nevű nő és kislánya - szintén Anne -  lakik. Itt sem árulok el nagy titkot, hogy már sejteni lehet, hová vezet majd a jó szomszédság.
Igen, talán ezt mondhatnám a regényre, hogy kicsit kiszámítható. Már mikor Harry kutatja az őseit, lehet tudni, hogy vajon ki lesz az eddig ismeretlen "szülő". 

A múltban játszódó események valóban érdekesek  és izgalmasak, ám a fejezetek sajnos rövidek, és nagyon hirtelen váltakozik a két szál. A jelen nekem egy kicsit unalmasabb volt, Harry és Alex dolgai nem mindig kötöttek le. Talán a vége is kicsit túl hamar lett lezárva, sőt, Anne életéből jópár hónap kimarad, 1816 decemberében tudjuk csak meg, mi történt a tavaszi izgalmak után.
De ennek ellenére - az 1-2 vontatottabb fejezetet leszámítva - gyorsan haladtam az olvasással.

A hivatalos ajánló:
Amikor Flint házassága zátonyra fut, a magára maradt férfi a múltja felé fordul, egyre mélyebbre ás a családja történetébe. Így kénytelen szembenézni azzal, hogy a régvolt idő közelebb van, mint gondolná. A hampshire-i vidéken játszódó történet felfedi a látszat mögött húzódó valóságot, és ráébreszti, hogy a múlt cseppet sem könnyebben megjósolható, mint a jövő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates