2015. április 2., csütörtök

# 2014 # ifjúsági

Robert Paul Weston: Szörnyen titkos részleg



Üdv ebben a csábosan csápos, szörnyesen szárnyaló világban!


Elliot és barátja, Leslie meg van győződve arról, hogy álmos városukban soha nem történik semmi. Csakis a DENKi-3000 üvegpalotájában zajlik az élet. Igen ám, de a világ ötödik legnagyobb elektronikai gyárának Kutatási és Fejlesztési Részlegébe senki emberfia nem léphet be. Kivéve Archie professzort...

A csillogó üvegtornyok között áll egy titokzatos, ódon ház. Úgy hírlik, innen ered a vállalat összes döbbenetes találmánya, többek közt a periszkalap, a rakétazokni és a transzcukorka. És azt is csak Archie bácsi tudja, mit rejt a ház folyosójának végén az utolsó előtti ajtó.

Egy nap azonban Elliot és Leslie meghívást kap a szörnyen titkos részlegbe! Ahol megismerkednek görnyedt, trollszerű lényekkel, apró szárnyas micsodákkal, amelyek szikráznak repülés közben. És találkoznak hatalmas, szőrös és szarvas nem-emberekkel meg hobkányokkal… Ugyanis ez a részleg telis-tele van bizarr és zseniális lényekkel!

Amikor bezárás fenyegeti a DENKi-3000-et, egyetlen lehetőségük marad: elő kell rukkolni egy új termékkel. De tetézi a bajt, hogy a cég egyetlen találmánya sem működik mostanában. Ráadásul Archie bácsi is eltűnik, így Elliotnak, Leslie-nek és a szokatlan, hm, „alkalmazottaknak” kell előrukkolniuk egy lélegzetelállító találmánnyal, ami megmenti a Szörnyen Titkos Részleget.

A könyv világít a sötétben! 

A szörnyen titkos részleg egyértelműen, és megkérdőjelezhetetlenül gyerekeknek íródott. A rengeteg illusztráció, és a nagyobb betűtípus tökéletesen megfelel arra a célra, hogy a fiatalabbak ne ijedjenek meg a hosszúságtól, ne fulladjanak bele a betűk tengerébe. Ezek után pedig már csak arra van szükség, hogy a történet elvarázsolja őket, s ennél a regénynél ebben nem lesz hiba.
Véletlenül került hozzám, ajándékba kaptam valakitől, akivel csak ritkán látjuk egymást, s aki nem is ismer túl jól. Tudja, hogy oda vagyok a horrorért, és mindenért, ami ahhoz kapcsolódik, de nagyjából ennyi. Ezzel a könyvvel, ebből a szempontból, meglehetősen mellé nyúlt (már csak ezért se árt a fülszöveget is elolvasni), abban viszont nem tévedett, hogy élvezni fogom.
Mindig is szerettem az ifjúsági regényeket, és a meséket is, van valami leírhatatlan bájuk, ami miatt képtelen vagyok nemet mondani rájuk (na nem mintha akarnék). Ezúttal is szinte azonnal belekezdtem az olvasásba. Eltartott egy ideig, míg kivégeztem, de emiatt nem a könyv okolható, inkább az, hogy túl sok mindent vállaltam egyszerre, mindezt kevés szabadidővel megáldva. Habár a könyv a fiatalabb korosztálynak szól, felnőtteknek is kellemes élményt nyújthat, különösen, ha akad bennük némi gyermeki én. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a meséket, aki unja már a sablonos karaktereket, a romantikus történeteket, vagy untig ismételt témákat. Maguk a szörnyek persze nem számítanak új találmánynak, a köntös viszont, mibe ezt bújtatta az Író, elfeledteti az olvasóval ezt.

Robert Paul Weston egy különös világba kalauzol el bennünket, mit a főszereplő Elliot, és Leslie szemén keresztül ismerhetünk behatóbban meg. Első látásra az egyszerű, unalmas, hétköznapi városban nincs semmi érdekes, említésre méltó, de ha jobban megnézzük, mégiscsak akad ott valami, ami töménytelen mennyiségű kérdést vet fel. Nem más ez, mint a DENKI-3000 gyár, annak is leginkább a Kutatási, Fejlesztési Részlege. Van ugyanis egy fontos szabály, a részleg vezetőjén kívül, senki nem léphet be. Elliot, kinek bácsikája a kérdéses illető, ugyanannyira nem tud semmit a gyárról, mint bárki más, egészen addig a napig, míg levélben Arcie professzor meg nem hívja őt, és Leslie-t látogatóba. Izgatottsággal vegyes félelemmel fogadja a hírt, hisz mióta csak az eszét tudja, kíváncsi volt arra, mi is történik bácsikája munkahelyén, az azonban, mit ott talál, felülmúl minden képzeletet. A kezdeti szórakoztató nézelődést követően pedig az is kiderül, nem csak pusztán látogatóba érkezett, neki, és barátjának is segítenie kell abban, hogy a gyár megmeneküljön, hogy előállhassanak egy új találmánnyal végre. A kérdés már csak az, a lények, a professzor, és a fiatalok vajon elegek lesznek-e ahhoz, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent?

A regény legérdekesebb karakterei egyértelműen a lények. Mindenféle színű, szagú, állagú megtalálható belőlük a fejlesztési részlegen. Vannak félszegek, agresszívek, mogorvák, intelligensek, mindnek megvan a maga feladata, azt csinálják, amihez a legjobban értenek. Furcsák, hihetetlenek, de szerethetőek, könnyedén a szívünkhöz nőnek.
Leslie, és Elliot kíváncsi fiatalok, mindenbe beleütik az orrukat, ugyanakkor lelkiismeretesen próbálnak megoldást találni a gyár, és persze az ott élők megmentésére. Leslie élete nem könnyű. Anyja képtelen megvetni a lábát, hamar elunja magát, és ilyen-olyan indokokkal fogja a sátorfáját, meg a lányát, és tovább áll. Leslie magába zárkózott, próbál távol maradni másoktól, mi érthető is, hisz még nehezebb lenne távozni, ha megkedvelné a helyet, az embereket. Elliot ellenben vidám, nyílt, barátságos fiú, hatalmas szívvel.
A nagybácsi a tipikus elvarázsolt, munkájának élő professzor, de nem az őrült fajtából. Neki, és munkásainak jobbnál, jobb ötletük van, mik közül azok, amikkel a legnagyobb hírverést érhetnék el, amik elegek lennének a felvásárlás elkerüléséhez, egyik se működik úgy, ahogy kéne.

A magyar, és a külföldi borító között nincs különbség, minek kifejezetten örülök. A meglévő ugyanis remekül illik a történethez. Az alul-felül fogakat ábrázoló díszítéssel, ami felül szemekkel van kiegészítve, a szörnyek csoportjával, valamint a cím betűinek formájával együtt. Látványos, figyelemfelkeltő, nem is értem, miért nem örvend sokkal nagyobb népszerűségnek. Abban az esetben pedig, ha a borítót elég fény érte, valóban világít az eleje, és hátulja is (teszteltem).
Van ezen kívül még néhány dolog, ami mindenképp megérdemel pár szót, méghozzá az illusztrációk, mik teljes szépségükben Zack Lydonnak köszönhetőek. Egyediek, a megformázott alakokról nem is beszélve, viszont remekül öltöztetik a könyvet, sokat dobnak az élvezhetőségen. Pusztán ezek nézegetése is megadja az alap hangulatot, meghozza a kedvet az olvasáshoz.



Fontosabb adatok:

Eredeti cím: The Creature Department
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 290
Ár: 2990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates