2015. február 22., vasárnap

# Finy Petra # Folyékony tekintet

Finy Petra: Folyékony tekintet

Erdőről, halálról, anyaságról... Egy verseskötet egy nő titkos, sokszor ki nem mondott gondolatairól, és versek arról, hogy milyen különleges világban él Finy Petra.

Gyönyörűen illusztrált, mély gondolatokkal átszőtt verseskötet került a kezembe egy felhős könyvtári napon. Az egyszerű, de mégis különleges borító azonnal magára vonja a tekinteteket. Az enyémet legalábbis mindenképpen...
Finy Petra Folyékony tekintetében az ő szemén keresztül látjuk a házunk tövében meghúzódó erdőt, a szomszédokat és halottjaikat, magunkat, férjünket, gyerekünket...

,,Úgy tudtam nem hiszel a tündérekben
És bennem sem
Most mégis úgy nézel rám mintha valóban léteznék"

A kötetnek csak fokozta a különlegességét, hogy nem tartalmazott írásjeleket, így a sorok sokszor egymásba olvadva követték egymást.  

,,Diót hámozok
A héjszilánkok ujjamba harapnak
Apró barna fogak"

Vissza-visszatérő jelenség a halál, és a halottak. Gyakran nyitott szemmel hevernek, máskor beszélnek. A testiséget pedig olyan ősanyai természetességgel kezeli, ami írók tollából ritkán születik. 

,,Jó anya vagyok
Szavaim puhán érintik
Gyermekeim szívét
Mint májzsugoros férfi puffadt ajka
A borosüveg nyakát"

Máskor egyszerűen arra gondoltam olvasás közben, hogy egyszerűen zseniális amit ír, a maga egyszerűségében. És mikor egy-egy illusztráció is mellé érkezett... (sóhaj)

,,Néha attól félek
Ha nem alszom párnán
Az alattam fekvő gondolataimat
Amik kikandikálnak a fejemből
Sérülnek a mondataim
Annyira törékeny ami az emberről szól
És olyan könnyed leszakad a szövegről a lényeg"

Aki ismer, tudja, hogy a hagyományos, ,,régi" irodalmat szeretem legjobban. Azonban mikor ilyen csodákra bukkanok, mint a Folyékony tekintet, hirtelen látni kezdem, milyen nagy tehetségek vannak a kortárs lírában is. 
Jó volt végre olyan sorokat olvasni, amelyek a föld természetességével, és az anyai félelmekkel vannak átitatva. Olyan gondolatvilágot olvashat az, aki kinyitva ezt az igényes verses kötetet, ami garantáltan hagy maga után valamit, amin még másnap is járathatjuk az agyunkat.

Borító és illusztrációk: 5*

Fülszöveg: 

Az erdőbe mentem hát
Hogy a nedvek beszéde
A fülembe égjen
Aztán azonnal a nyelvemre 
Hogy a madarak hörgése
És a rókak fuldoklása is 
Számban sűrűsödjön hanggá

Az erdő testétől a test erdejéig vezetnek Finy Petra új verseskötetének ösvényei. Felfedezőútján félrehajtogatja társadalmi gátlásaink, neveltetési görcseink és előítéleteink folyton szemünkbe lógó indáit és leveleit, hogy a rengeteg mélyén olyan érzésekre és gondolatokra találjon életről, halálról, természetről, anyaságról és érzékiségről, melyeket talán magunknak se mernénk bevallani. Bátor és gyönyörű könyv, melynek mítoszba hajló, groteszkül szép történeteihez Szulyovszky Sarolta készített varázslatos illusztrációkat


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates