2013. december 16., hétfő

# Tudni jó

Ma született Jane Austen!



Ezen a napon született Jane Austen, korunk egyik legkedveltebb írónője (Steventon, Hampshire, 1775. december 16. – Winchester, Hampshire 1817. július 18.).


Édesapja, George Austen, a steventoni parókián dolgozott tiszteletesként, édesanyja Cassandra Austen nyolc gyermeket szült, melyek közül Jane Austen volt a hetedik (öt bátyja, egy öccse és egy nővére volt).
Kellemes és nagyon ösztönző családban nevelkedett, kiterjedt családi és baráti kapcsolatokat ápoltak, így Jane Austen korán megismerkedett a parókián kívüli világgal. Utazásai, vendégeskedései nagy hatással voltak későbbi műveire. Többek között élt és tanult Oxfordban, Southamptonban, az Abbey kollégiumban és 1800 végén Bathban. Bathban történt meg Jane Austen különleges és titokzatos szerelmi kalandja is. A történetről annyit lehet tudni, amennyit Jane elmondott testvérének, Cassandrának, aki ezt megosztotta unokahúgaival. Egy helyes fiatalember beleszeretett a fiatal Jane-be, de mielőtt a szerelem elkezdődhetett volna, a fiatalember meghalt. 
1805-ben meghalt az édesapjuk, így a család nagyon elszegényedett. Jane bátyját, Edwardot adoptálta egy dúsgazdag nagybátyja, aki az egész családot befogadta házába, Chawtonba. 
Jane Austen soha nem ment férjhez, ám egyszer eljegyezték, egy bizonyos Harris Bigg-Wither nevű úr. 
Kevesen tudják, hogy Jane Austen felnőtt korában visszavonultan élt, mivel egy súlyos betegségben szenvedett, Addison-kórral küzdött (ez a mellékvese betegsége), emiatt teste elfeketedett. Ezekben az években nővérével tartotta a kapcsolatot - kizárólag levélben. 
Az Addison-kór ekkor gyógyíthatatlan betegségnek számított, ez okozta az írónő eléggé korai halálát is.
 2007-ben film is készült az életében Jane Austen magánélete címmel jelent meg hazánkban.

A Könyvfalókon az alábbi könyveiről írtunk már:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates