2013. szeptember 24., kedd

# szépirodalom

Mikszáth Kálmán: A vén gazember

A sok-sok Mikszáth cím között korábban soha nem láttam és nem hallottam erről a könyvről. Biztos lehettem hát benne, hogy most olvasom először és kiderült, hogy jól döntöttem. Persze ezen nem is lehet csodálkozni,mert Mikszáthban nem lehet csalódni.
Ezt a kisregényei sorába tartozó művet 1906-ban adták ki . Később több kiadást is megért.

A történet az 1850-60-as években játszódik, ezt már szintén megszokhattuk az írótól.

A szereplők  a felvidéki Sulyom településen élő főldesúri família a báró Inokayék. A családfő értelmes ám léha úriember, folyton kaszinókba jár a családi vagyont elverni. A bajok ott kezdődtek, amikor a jobbágy felszabadítás után megcsappant vagyon alapjai inogni kezdtek a a felelőtlen életmód miatt. A báró csak ritka pillanataiban aggódott azért, hogy mi lesz  lánya Mária báró kisasszony  és fia Pál báró jövőjével. De ilyenkor már általában késő volt, jöttek a hitelezők, folyamatosak voltak az árverezések, de a báró kártyaadósságai csak nem akartak megszűnni.
A másik szereplők az Inokay- család gazdatisztje Borly Gáspár és két unokája, akiket ő nevel.
Borly Gáspár az idők kezdete óta az Inokay család alkalmazottja, de a báró úgy gondolja, hogy a megcsappant vagyon egy része az öreg bankbetétjét gyarapítja, ám a nagy előkelőségben még az ellenőrzést sem engedi meg magának, mindössze a háta mögött nevezi vén gazembernek.
A Borly fiúk és a báró gyerekek együtt nőnek fel, azonban egy idő után elválnak útjaik, hogy felnőttként újra összetalálkozzanak.
Nagyon realista, nagyon romantikus, humoros és kedves történetet kerekített az író kedvenc témaköréből, a tájról, amit jó ismer, az ott élő emberekről, akiket szintén jó ismer sőt még arra is kitér, hogy a Borly gyerekeket személyesen is ismerte.
Annak ellenére, hogy bizony eléggé elítélendő a báró viselkedése, mégis van egy szimpátia, amit végig érezni lehet. Borly kasznár pedig egy nagyon szigorú és szívtelen embernek tűnik elsőre, de közben lelkiismerettel gondoskodik unokáiról, aki feltétel nélkül szeretik és tisztelik őt. A zsugorisága megbotránkoztatja környéket, közben beteg kutyáknak tart fent menhelyet és saját csodaszereivel gyógyítja őket.
A romantika természetesen a fiatalok kapcsolatában nyilvánul meg, igazából még egy kis kaland is keveredik a történetbe általuk.
A könyv végére persze kiderül, hogy ki a jó és ki a kevésbé jó , minden titokra fény derül, logikussá és érthetővé válik az eleinte értelmetlen dolog. A fiatalok esetébe pedig a remény is felbukkan, hogy talán nem úgy folytatják, mint az ősök, mert volt aki titokban odafigyelt rájuk és mind a négy gyerekről gondoskodott.

Ez a könyv mindössze 149 oldal,   nagyon ajánlom annak aki  úgy akar jól szórakozni, hogy közben néhány megszívlelendő gondolatot is talál. Újra meg újra felfedezheti Mikszáth ragyogó stílusát, mesélő kedvét és szeretni való humorát.
Olvassátok el !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates