2012. december 11., kedd

# szépirodalom

E.T.A. Hoffmann: Diótörő és Egérkirály

Ha Karácsony, akkor Diótörő! Az E.T.A. Hoffmann műve alapján, Csajkovszkij nagyszerű zenéjével szóló darabot teltházzal játssza az Magyar Állami Operaház (balett-előadásban), illetve a Művészetek Palotája is, (a Nemzeti Filharmonikusok előadásában és a Kolibri Színház bábjátékával).

No de tudja valaki, miről is szól a karácsonyi mese?
Mondjuk az eredeti mű, amelyet E.T.A. Hoffmann 1816-ban írt, inkább rémmese jellegű, gondoljunk csak Marika szörnyű álmára, amikor is csatát kell vívni a gonosz Egérkirállyal, ahogyan ezt az alábbi idézet is alátámasztja:

"… a padozat alól borzalmas sziszegéssel hét egérfej bukkant fel, hét szikrázó koronával. Csakhamar előnyomult a hétfejű Egérkirály, akit háromszoros sivítással üdvözölt egész serege, s egyszerre indultak – kopp-kopp, trott-trott – a szekrény felé, ahol Marika állt.
A félelemtől úgy dobogott a szíve, hogy azt hitte, kiugrik, majd meg azt érezte, megdermed a vér az ereiben. Hátratántorodott, és ekkor – klirr-klirr-prr – a szekrény üvege szilánkokra tört." 
(moly. hu ajánlójából)

A történet Karácsony estéjén játszódik, mikor is Drosselmayer bácsi, a család rokona, ajándékot hoz a gyerekeknek, többek közt a Diótörő figurát, akit Marika rögtön megszeret. Este, lefekvés után kezd el álmodni Marika, ekkor jönnek be a gonosz egerek a szobába, és el akarják rabolni Diótörőt. Majd miután Diótörő legyőzi a gonosz Egérkirályt, csodálatos utazásra viszi Marikát.
Röviden tehát ennyi lenne a mese. A többletet adja hozzá Csajkovszkij zenéje, ami nekem az abszolút kedvencem! :)

A Diótörő eredetéről a Wikipedián olvashattok.
Illetve ITT tájékozódhattok az Operaház, ITT pedig a Művészetek Palotája előadásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates