2012. március 24., szombat

# életmód-nevelés-társadalomtudomány-tudomány

Vekerdy Tamás: A pszichológus újra válaszol

Vekerdy Tamás a hozzám legközelebb álló gyerekpszichológus, tanácsadó. Mondhatni iszom a szavait. Pici koromtól olvastam a Nők Lapjában a válaszait - nem is tudom, mióta van ott rovata, de amióta van, én olvastam. Gyűjtöm a könyveit. Ez a kötet egy sorozat negyedik része: az olvasói levelekből és a rájuk adott válaszokból már megjelent a Kérdezz! Felelek... Gyerekekről felnőtteknek két kötete, aztán A pszichológus válaszol, majd ez. És még van, azt hiszem, kettő. Az elsőket még akkor vettem, amikor gyerek még a láthatáron se volt, de ugye mindig is érdekelt a gyereknevelés, a gyerekpszichológia témája. Vekerdy segítségével tudtam kialakítani az alapelveimet, azokat a sarokpontokat, amik máig a gyereknevelésem alapjait adják. Persze a gyerekekkel változnak.
Egy dolog van, amiben nem tudok vele egyetérteni, illetve kettő, de szerintem egy tőről fakadnak: az egyik, hogy szerinte is túlzott kötődést eredményez a sokáig tartó szoptatás, a másik pedig, hogy a gyereknek ott és úgy kell elaludnia, ahol majd az éjszakát tölti, mert ha megébred éjjel, keresni fogja az elalvása körülményeit. Ezeknek egyrészt az ellenkezőjét tapasztaltam, másrészt más források is alátámasztják azt, amit én gondolok. De ez a jó a gyereknevelési szakirodalomban: az ember tulajdonképp azt választja ki, amit az ösztönei amúgy is megsúgnak, amit helyesnek érez. Vekerdyt én emiatt leginkább óvodáskortól tartom a legjobbnak, bár például a cumi kérdésében elvben abszolút vele értek egyet, vagy abban, hogy a pici babának nincs sok ingerre szüksége, elégnek kellene lennie a normális élet, ami zajlik körülötte.
Nagyon szeretem Vekerdy írói stílusát, ilyen szempontból szívesebben olvasom, mint például Ranschburg tanár urat. Számomra sokkal közvetlenebb, életszerűbb, pedig cikkekben, személyes megszólalásokban Ranschburg is az volt, de a könyveiben valahogy távolságtartóbb, szakmaibb hangulatot alakított ki.
Mindig találok olyat az írásaiban, ami pont aktuális a saját családomban is, mióta három gyerekem van, erre egyre több az esély. Most például a kilencéves legnagyobb kisfiammal kapcsolatos problémáimban nyugtatott meg. Tény, hogy több mondata, története ismétlődik az egyes könyveiben, de ebből én csak a következetességet szűröm le, illetve biztonságot ad: igen, még mindig ugyanazt mondja.
Talán kiderült a beszámolómból, hogy melegen ajánlom minden szülőnek ezt a könyvet, és Vekerdy Tamás összes többi írását is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates