2012. március 23., péntek

# szépirodalom

Michael Cunningham: Az órák

Kezdjük ott: 1. A filmet nem láttam, 2. két estém (azaz 1-2 órám) volt elolvasni a könyvet, mivel vissza kellett vinnem a könyvtárba, és ha én meghosszabbítok egy könyvet, az azt jelenti, sosem olvasom el.
Eme rövid bevezető után térjünk rá a regényre, amelynek nagyon különös hangulata van. Olvasása közben szinte "sodor magával", miközben ide-oda ugrál a három idősíkon, a három nő életének mozzanataiban.

Adott tehát három nő: Virginia Wolf, aki könyvet ír Mrs. Dallowayről; Laura Brown, az álmodozó családanya, aki - miközben tortát készít férje születésnapjára - olvassa ezt a könyvet; és Clarissa, a XX. század végi nő, akiről "szól" a könyv, ő a modern Mrs. Dalloway. Neki van egy homoszexuális barátja, Richard, aki költő és beteg, és éppen egy irodalmi díjat nyert el (Richardnak is fontos szerepe van a műben).
A női lélek ábrázolása, különös barátságok, öngyilkosság és természetesen az órák, amelyek csak telnek és változnak... ennyit írnék róla ha néhány szóban kéne bemutatnom a regényt. Nagy történésekre tehát ne számítson senki, inkább a különös hangulat az, ami jellemzi a művet - mondjuk ez valakinek bejön, valakinek nem - én is vegyes érzelmekkel tettem le a könyvet, de összességében tetszett, főleg Clarissa életének mozzanatai, de beleéltem magam Laura "szenvedésébe" is, ahogyan az álmaiba és olvasmányába menekül.

Michael Cunningham, a kortárs irodalom egyik legizgalmasabb alakja, Órák című regényéért 1999-ben elnyerte a PEN-klub Faulkner-díját, valamint az irodalmi Pulitzer-díjat. A könyv három nő sorsán keresztül tér és idő metafizikus kapcsolatának szívszorító élményét nyújtja. ... miközben a regény ide-oda ugrál a XX. században, az író tiszta, erős, költői hangon mesél el történeteket emberekről, akik szerelem és magány, remény és elkeseredés konfliktusaiban próbálnak értékes életet élni, nem egyszer családjuk, barátaik és szeretőik ellenében. (moly.hu)

A könyvből, mint az elején említettem, film is készült, Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével, részletek ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates