2012. február 19., vasárnap

E-könyv

Bevezetés

Sok-sok évvel ezelőtt a kínaiak feltalálták a papírt. Évszázadokon át kézzel festették, és díszítették a könyveket. A középkorban már elkezdték modernizálni a könyvkészítés folyamatát, napjainkra pedig valószínűleg elértük a papír alapú könyvek képzeletbeli határait.
Életünk megannyi területén használunk elektronikus eszközöket, így valószínűleg ezért esett a választás az ez irányba történő fejlesztésekre. Eleinte az emberek számítógépeken, és hordozható eszközökön olvastak, ám ez meglehetősen terheli az emberi szemeket. Így jöttek létre az e-bookok, melyek bemutatásával fog foglalkozni ez az írás. Szó esik a technológiáról, a történetéről, és persze előnyeiről és hátrányairól.

Történet

Az első áttörés még 1993-ban volt, amikor Joseph Jacobson kifejlesztette az elektromosság hatására fehérre vagy feketére színeződő cseppek technológiáját, továbbá a mikrokapszulákat, amelyekben elektromos töltéssel rendelkező fehér olajban oldott fekete elemek voltak.
1996-ban jelent meg a Palmtop, melyre a Microsoft kifejlesztette a saját operációs rendszerét. Ezután már nem volt megállás, sorra jöttek a különféle PDA-k, notebookok és az okostelefonok. Ezek alkalmasak elektronikus tartalmak olvasására, ám nem megfelelőek.
1998-ban kezdték el használni az e-book elnevezést, de az ekkor gyártott olvasók még kivétel nélkül ECD technológiával készültek. Beépített fényforrással rendelkeztek, ami hátulról világítja meg a képernyőt, s amelyben elektromos áram hatására megváltozik a folyadékkristályok fényáteresztő képessége, így szűri ki a különböző színeket a fehér háttérvilágításból. Ezeken a kijelzőkön a sokszor helytelen beállítások miatt (általában túl fényes, vagy nagyon kontrasztos) kellemetlen hosszabb szövegeket olvasni, és e hatások miatt hosszú távon ronthatja a szemet.

A mai technológia

A mai e-könyv-olvasó újítása, hogy már nem rendelkeznek háttérvilágítással, így az igazi könyvekhez hasonlóan sötétben nem olvashatóak. A lényeg, hogy a lehető legjobban hasonlítson a megjelenése a papíréhoz, és hogy az olvasás ne erőltesse meg az emberi szemet.
A másik nagy előnye, hogy áramot csak akkor fogyaszt, amikor a megjelenített tartalom változik. Az akkumulátorok teljesítményét ezért nem órában, hanem lapozásokban adják meg, és éppen ezért nem kell kikapcsolnunk, ha félbehagyjuk az olvasást. Csak lerakjuk, és később ugyanott folytatjuk a könyvet.

Az első ilyen technológiával gyártott e-könyv-olvasó a Sony által gyártott Librie volt, amely 2004-ben jelent meg. Azóta számos e-könyv-olvasó jelent meg a piacon; egyre több cég foglalkozik a gyártással, folyamatosan tökéletesítik a technológiát és szélesítik a szolgáltatásokat.

Tulajdonságok - előnyök, hátrányok

Természetesen a technológiának vannak előnyei és hátrányai is. Lássuk mik ezek:

Előnyök:
  • Napfényben jól olvasható
  • Alacsony a fogyasztása, csak a tartalom változtatásához kell energia
  • Kontrasztos, a szemnek kellemes képet ad
  • Betekintése szöge nagy

Hátrányok:

  • Sötétben nem látható, ezért segédvilágításra van szükség
  • A színes kijelző drága
  • A színválaszték kicsi, illetve nem szín-hű
  • Lassú képfrissítés, mozgóképek megjelenítésére alkalmatlan

1 megjegyzés:

  1. Én most olvastam el Kepes András Tövispuszta című könyvét. Élvezetes olvasmány, sokat lehet belőle tanulni a történelemből, hiszen a XX. század leírását tartalmazza , ami a történelem könyvekből kimaradt. Szerintem kötelező olvasmánnyá kéne tenni. Szövevényes cselekményszál, jó sztori, egyéni nyelvezet.. csak ajánlani tudom:)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates