2011. november 23., szerda

# életmód-nevelés-társadalomtudomány-tudomány

Büky Dorottya - Feldmár András: A barna tehén fia

Ez az első pszichológiai kérdéseket feszegető könyv, amit valaha is elolvastam, és úgy érzem, nem is ez lesz az utolsó.
A meghatározhatatlan műfajú könyv egy régi, székelyföldi népmesét dolgoz fel, rengeteg asszociációval. Emellett pedig szó esik pszichológiáról, az emberek természetéről, kultúrájáról.

Volt egyszer egy gyermek, akinek az édesanyja meghalt, de a tehén alakot öltő ötlábú csoda életben tartotta, ellátta őt, csak annyit kellett tennie a fiúnak, hogy kicsavarja a szarvát, s máris volt mit ennie.

"Ezt megirigyelte a szomszédbeli öregasszony, akinek volt egy leánykája."

Egy asszony addig győzködte a jellegtelen apát, hogy vegye el feleségül, míg az (talán azért, hogy gyermekének "igaz" anyja legyen) beleegyezett.

A mostoha saját lányának mindig sok-sok finomságot csomagolt, míg a mostohafiának nem. Az pedig panaszkodott apjának, amivel csak súlyosabbá tette a helyzetet. A tehén viszont segített a fiún. A mostoha nem értette a dolgot, de lányával kifigyeltette, hogy ki vagy esetleg mi adni neki enni, majd rávette a férjét, hogy öljék meg a tehenet. A tehén azonban arra utasította a fiút, hogy ölje meg az anyját, és szökjenek el, így is történt.

Ez az alaptörténet, erre épülnek a két író beszélgetései. Szó esik a félelmekről, a gyávaságról, a mohóságról. Segített megértenem, hogy miért óvják gyermekeiket a szülők, s miért irigyek egymásra az emberekben ebben az igazságtalan világban. A szerzők megpróbálják átadni élettapasztalataikat az olvasóknak. Feltárják a népmese minden apró részletét, és az ezekkel összefüggő emberi kapcsolatokat.

"Vagy minden csoda, vagy semmi sem az... De itt besétál a képbe egy ötlábú tehén, és mostantól ez van, ezt kell szeretni."

Büky Dorottya - Feldmár András: A barna tehén fia
Jaffa Kiadó, Budapest - 2010
190 oldal, ára: 2940 Ft
Képek forrása: metropol.hu, konyves.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates