2011. április 6., szerda

# adaptáció # filmek

Emil és a detektívek - Kolibri Színház

Már több feldolgozása is született Erich Kästner klasszikus ifjúsági regényének, az Emil és a detektíveknek, mind filmváltozatban, mint színpadi előadásban. Kedvenc gyerekszínházam, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház már hónapok óta játssza a darabot, amelyet elsősorban 9 éves kortól ajánlanak.
A történet: Az újvárosi, tizenkét éves Emilt anyja Budapestre küldi, hogy kölcsönt vigyen anyagi nehézségekbe keveredett apjának. Emil a vonaton elalszik, s mire felébred, nyoma vész a pénznek. A fiú üldözni kezdi a vele egy kupéban utazó, gyanúsan viselkedő férfit, mert biztos benne, hogy ő a tolvaj. Ki segít Emilnek?

A Kolibri színház nem először állított színpadra Kästner-művet.
Novák János, a Kolibri igazgatója, az előadás rendezője a következőket nyilatkozta a darabról:
„A Platform 11+ európai uniós együttműködés arra buzdítja a projektben résztvevő szerzőket, hogy iskolákkal felvéve a kapcsolatot, személyesen ismerkedjenek meg kiskamasz korú gyerekekkel, gyűjtsenek általuk megélt történeteket, és azokból írjanak darabokat a színházak számára. A projekt szeptemberi indulásával egy időben merült fel színházunkban, hogy a Május 35. és a Két Lotti után az Emil és a detektívek Kästner regényt is színpadra állítsuk. A regényben egy fizetőpincér, Nietenführ úr mondja a szerzőnek (aki éppen a „Petrezselyem az őserdőben" címmel tervez meseregényt): - Az ember csak olyasmiről írjon, amit maga is látott! Írjon a földalattiról, szállodákról meg egyéb ilyen dolgokról! Írjon a gyerekekről, akikkel naponta találkozik az utcán, olyan gyerekekről, amilyenek mi voltunk egyszer. - Azonnal megfogott e kiáltvány egybecsengése a Platform 11+ törekvéseivel." (Forrás: www.kolibriszinhaz.hu)

A darab 120 perc, egy szünet van benne. Áprilisban a következő napokon tekinthető meg: 19., 20., 23. és 30.
Részletek (szereplők, videó-ajánló) a színház oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates