2010. december 11., szombat

# szépirodalom

Murakami Haruki: Birkakergető nagy kaland

Aki ismeri Murakami Haruki regényeit és stílusát, tudja, hogy a cím nem egy vicces kalandot takar, hanem egy kissé elvont, misztikusabb történetbe kalauzol minket.

A fiatal reklámszövegíró unalmas élete hirtelen megváltozik, amikor az eltűnt barátjától kapott képeslap révén belekeveredik egy mutáns birka utáni abszurd hajszába. Japán eldugott hegyvidékén aztán találkozik a mitikus állattal és önmaga démonaival is. - foglalja össze tömören a lényeget a moly.hu ajánlója.

Persze a regény nem rögtön a birka utána vadászattal indul. A (névtelen) főszereplő férfi elbeszélésben megismerhetjük az  előzményeket, az eddigi unalmas és kiszámítható életét (igen, az elején tényleg kicsit unalmas volt, de fogjuk rá, hogy azért, mert hősünk eseménytelen életét így jobban érzékelhettünk), valamint megismerhetjük új barátnőjét, és annak fülét. :P
Rejtélyes alakok tűnnek fel, az egyik a régi barát, Patkány képében - vajon mi történt vele, hol van most? És miért küldte ezt a birkákat ábrázoló képeslapot? Amit aztán hősünk az újságban leközöl, és ami elindítja a bonyodalmakat.
A tét nagy, mert ha főszereplőnk nem találja meg a különös birkát, meghal - közli vele egy fekete ruhás férfi.
Ezért aztán elutazik Hokkaido messzi hegyvidékeire barátnőjével (a fülessel :P)  - kérdés, valóban ezt a birkát keresi? Létezik egyáltalán ez a birka? Sikerül megtalálnia, akár szimbolikusan is?
A kérdésekre, ha nem is egyértelműen, de választ kaphatunk a regényből.
Mint írtam, a könyv nekem kicsit elvont volt, de nem volt rossz.

Murakami Haruki 1949-ben született kortárs japán író egy másik ismert regénye a Kafka a tengerparton, melyet szintén volt szerencsém elolvasni kb. három évvel ezelőtt. Lehet, hogy előkotrom emlékeimből, és írok majd róla is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates