2010. december 12., vasárnap

Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók- Válogatott elbeszélések

"Aki ismeri és szereti Ljudmila Ulickaja regényeit, válogatott elbeszélései kötetében is megtalálja mindazt, ami a világhírű orosz írónő művészi világát jellemzi. Fordulatos, helyenként bizarr cselekmény, meghökkentő egyéni sorsok, szövevényes családi viszonyok, csipkeszerűen míves környezetábrázolás, finom irodalmi és kultúratörténeti párhuzamok.
Az elbeszélések hősei átfogják az egész orosz társadalmat a félkegyelmű koldustól a társadalmi kiváltságokat élvező, magasan kvalifikált értelmiségiig, a világra eszmélő kisgyerektől a haldokló aggastyánig, az apácalelkületű elvált nőtől a szenvedélyes szerelemre vágyó, magányos homoszexuálisig. A történetek együttérzést váltanak ki vagy ironikusak, könnyeket fakasztanak vagy nevetésre ingerelnek, de sosem akarják megmondani az "igazságot": a szerző az értelmezést az olvasóra bízza. Ljudmila Ulickaja, a "szoknyás Csehov", a csak rá jellemző stílusával, egyéni látásmódjával egyetemessége mellett a kisprózájában is a legnemesebb orosz irodalmi hagyományok folytatója."

Ljudmila Ulickaja-tól ez volt az első könyv, amit olvastam. Ez a kötet válogatott elbeszéléseket tartalmaz és a Magvető Kiadó jelentette meg 2010. október 28-án

Az Elsők és utolsók témájukban összefüggő novellákat, elbeszéléseket tartalmaz. Nincs kedvenc részem, mert mindegyik rész egyedi történeteket dolgoz fel 30-40 oldalon keresztül. Bár igaz, hogy némelyik hosszabb, vagy rövidebb, de némelyiket nem zártam volna le ott, ahol az írónő tette. Mint máshol is olvastam, én is szívesen olvastam volna 1-1 elbeszélést hosszabban, regény formájában.

Az elbeszélések Oroszországban játszódnak, főleg Moszkvában. Idő szerint az 1940-es évektől a 70-es évekig bezáródik. A sorsokra nagy hatással van a II. világháború.

Azt figyeltem még meg a könyvben, hogy a történetek főszereplői általában a nők, akiknek a sorsuk nem mindig fenékig tejfel.
A könyv a 20. századnak annak a részén játszódik, amikor a nőknek már volt szavazati joguk, és vállalhattak munkát is, de még nem igazán nézik őket "emberszánba", ráadásul a történetek ugye Oroszországban játszódnak, ahol azt gondolom, hogy jobban megtetőzik ezt.... Sajnos, ezt ők természetesnek gondolják.... Sok helyzetben megsajnáltam őket, mert olyan helyzetekben voltak a nők, ami nagyon megalázó lehet.

Ezt az elbeszélés kötetet bárkinek tudom ajánlani, mert tanulságos történeket vannak benne. Nekem nagyon tetszett.



A könyvet köszönöm a Lírának!





Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók- Válogatott elbeszélések

Eredeti cím: Rasskazy
Kiadó: Magvető
Fordító: Goretity József
Terjedelem: 452 oldal
Megjelenés: 2010. október 28.
ISBN: 9789631427592.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates