2010. november 19., péntek

# szépirodalom

Tracy Chevailer: A hölgy és az egyszarvú

Mivel nagyon tetszett a Leány gyöngy fülbevalóval című regény (amiről itt írtam) úgy gondoltam, megismerkedem Tracy Chevalier más művével is. Így került kezembe A hölgy és az egyszarvú.
Ezt a könyvet is egy műalkotás ihlette: egy 1400-as évek béli faliszőnyeg (illetve faliszőnyegek). E köré szőtt történetet az írónő.

Életre szóló megbízatás: Jean Le Viste, a 15. századi nemesúr, a király bizalmas embere felkér egy becsvágyó művészt, tervezzen számára faliszőnyegeket, amelyek hírnevét dicsőítik. A tehetséges miniatűrfestő, Nicolas des Innocents épp csak magához tér a nagy megtiszteltetéstől, amikor megpillantja a nemesúr gyönyörű lányát, Claude-ot. E perctől fogva nincs más vágya, mint megkapni a szépséges hölgyet… A faliszőnyeg terve szinte forradalminak mondható: a hírneves brüsszeli takács, Georges de la Chapelle kapja a megbízatást, és ezzel élete gyökeresen megváltozik. Miközben szinte emberfeletti munkára kényszerül családjával együtt, megérinti a kísértés és csábítás világa… - így a hivatalos ajánló.

Ez a  könyv sajnos egy kicsit unalmasabbra sikeredett. Az első felében sokszor tényleg csak a szőnyeg elkészítése a téma, emiatt eseménytelenebbek bizonyos részek. Emellett az elején elég zavaró volt, hogy minden fejezetet más mesél el, de aztán megszoktam.
Azért nem volt rossz! A második felétől kezdve már egyre jobban tetszett. A művész, Nicolas bohémsága és viselkedése a nőkkel, a vak lány sorsa - mert azért vannak benne fordulatok. És az izgalom, vajon végül sikerül Nicolasnak megszereznie Claude-ot? Ezt sajnos nem árulhatom el, olvassátok el a regényt ti is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates