2010. október 24., vasárnap

# szépirodalom

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Már legalább öt éve annak, hogy moziban láttam a Leány gyöngy fülbevalóval című filmet, amelynek történetét Jan Vermeer (1632-1675) holland festőművész híres festménye ihlette. Már akkor is nagyon tetszett, nemcsak a története, hanem a hangulata miatt is.
A film Tracy Chevalier regénye alapján készült, amelyet sikerült is kikölcsönöznöm a könyvtárból. (Igazából a könyves blogokat böngészve akadtam rá, és tettem fel a listámra, hogy jó lenne elolvasni. Sajnos már nem emlékszem, kinek a blogjában találtam rá.)

A regényben sem csalódtam, ugyanolyan jó, mint a film. A történet arról szól, hogy a 17 éves Griet szolgálóként kerül a híres festő házába. Miközben a szokásos házimunkákat végzi: mos, takarít (a műtermet is), egyre közelebb kerül a festő és a festészet világához. Számomra, akit érdekelnek a művészetek, külön érdekes volt bepillantást nyerni ebbe a világba. Vagyis, hogy régen a művészek saját maguk állították össze a festékeket, a színeket, különböző patikában kapható vegyi anyagokból és a természetben található anyagokból (pl. csontból!). Griet bekerül tehát ebbe a titkos világba, amit nem mindenki néz jó szemmel. Se a sokadik gyerekét váró feleség, se Cornelia, a az egyik lány, aki mindig keresztbe akar tenni a szolgálólánynak.
Amikor meg elkészül a híres festmény, robban a bomba.

A regény hangulatos képet ad a 17. századi holland kisvárosról, az akkori életkörülményekről,  vagy a piacról, ahol Griet húst vásárol. (Később a hentes fia, Pieter is fontos szerepet kap a regényben.)
A filmtől talán annyiban tér el (bár rég láttam, így nem emlékszem jól), hogy a könyv a végén ugrik tíz évet, és megtudjuk, mi történt azóta Griettel,  illetve a festőművésszel.

A moly. hu a következőt írja  könyvről:
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk.
A lírai hangvételű mű rekordgyorsasággal a New York Times bestsellerei közé került. A könyv alapján készült film világsiker.

A szerzőről meg a következőket olvashatjuk a könyv borítóján:
Tracy Chevalier Washington DC-ben született és nevelkedett. 1984-ben Angliába költözött, s néhány évig segédszerkesztőként dolgozott egy könyvkiadóban. 1994-ben elvégzett egy kreatív írói kurzust a Kelet-angliai egyetemen.
Első regénye The Virgin Blue (A kék szűz) címmel jelent meg, amelyet 1997-ben WH Smith az új tehetségek listájára ajánlott. 
Tracy Chevalier Londonban él férjével és fiával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates