2010. november 7., vasárnap

# krimi-thriller

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

Stieg Larsson nagy sikerű könyvének, A tetovált lánynak a második része. A történet kb. egy évvel később folytatódik, mint ahogyan az előző regény abbamaradt.
A tartalomból:
Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? ... A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…

Ez a könyv is ugyanolyan izgalmas és letehetetlen, bár nekem az első rész picit jobban tetszett. Hogy miért? Egyrészt az alaptörténet miatt. A családfa-kutatós nyomozás hangulatosabb és érdekesebb volt, mint a második rész kiindulópontja, a prostitúciós ügy. Másodjára, tudom, hogy Lisbethnek iszonyú jó agya van, és iszonyú jól ért a számítógépekhez, de ezt nem kéne minden tizedik oldalon közölni az olvasóval, enélkül is szeretjük őt. Harmadrészt, ez a regény szerintem egy kicsit túl akciósra sikeredett: rengeteg verekedés, támadás, gyilkosság és gyilkossági kísérlet, üldözés-menekülés van benne.
De! Izgalmas, szövevényes és összetett, míg kiderül az igazság. És nagyon kell figyelni, hogy ki kicsoda - mindezt megnehezítik a kiejthetetlen svéd nevek (nem tudom, de nekem Björck-ről mindig egy béka jut eszembe a hangzása alapján. :P) Mindemellett ebben a részben Lisbeth múltjáról is sok titkot megtudunk.
Kicsit ledöbben az olvasó, mikor kiderül a végén, ki is az a híres Zalacsenko. De ami a nagyobb "baj", hogy a regény úgy fejeződik be, pontosabban nem fejeződik be, hogy olvasnád tovább a folytatását! A legizgalmasabb pillanatban hagyta abba Stieg Larsson a könyvet! (Sikít!)
Úgyhogy hajrá, olvashatom a harmadik részt is!

Az első részről, A tetovált lányról pedig itt írtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates