2010. június 20., vasárnap

# életmód-nevelés-társadalomtudomány-tudomány

Hidas-Raffai-Vollner: Lelki köldökzsinór

Ez az egyik könyv, ami a kezembe akadt, mikor először babát vártam. Első olvasatra valamiért nehéz nyelvezetűnek találtam, pedig  nem állt tőlem akkor sem távol a lélektani szakzsargonokkal tűzdelt könyvek olvasása. Az esetek leírása viszont annál nagyobb élményt nyújtott. Mindemellett pedig segített abba, hogy valamiféle kapcsolatot alakítsak ki a babámmal, még ha nem is olyan mélyet, mint egy terápiás helyzet adhat.
Napjainkra tényszerűen bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Létezik olyan módszer, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amelynek segítségével az édesanyák és méhükben növekedő babájuk között egyfajta láthatatlan kötelék, lelki köldökzsinór jön létre. Mértékadó nemzetközi tudományos körök az eljárást a pszichológia területén a pszichoanalízis bevezetése óta a legnagyobb jelentőséggel bíró "találmányként" tartják számon. A legújabb kutatások szerint alkalmazásával a születés előtt a babák optimális fejlődési pályára állíthatók, és tökéletesen felkészíthetők a születés fájdalmasan szép élményére...

Nemrég újra olvastam. Az első rész a tudományos hátteret  mutatja be. Hogyan fejlődik a magzat az anyaméhben, főként az idegrendszer fejlődése áll a középpontban. Milyen hatással van a magzatra az anyaméhben és közvetlen környezetében zajló biokémiai, fizikai változások. Mennyire befolyásolja a fejlődő babát az anya hangulata. Széleskörű kutatási anyagra támaszkodva mutatja be a magzati korban átélt lelki történéseket.
Hidas és Raffai feltevése szerint az anya és születendő gyermeke között az egyik kapcsolati csatorna éppen a két tudattalan kommunikációja. 
Az 1990-es évek közepétől kezdődően dolgozták ki az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerét, amit ebben a könyvben be is mutatnak.
A második rész azokkal az anyukákkal készített interjúkból áll, akik maguk is részt vettek kapcsolat-analízisben, mialatt babájukat várták. 15 anyuka meséli el élményeit.

Úgy gondolom, már önmagukban az esetek is hozzásegíthetnek ahhoz, hogy mélyebben éljük meg babánk fejlődését a pocakban, ha nincs lehetőségünk terápiás helyzetet létrehozni. Azoknak ajánlom, akik fogékonyak a mélylélektanra és babát várnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates