2009. november 29., vasárnap

# szórakoztató irodalom

Virginia Woolf : Flush


Egy antikvárium polcán megakadt a szemem a Flush címen. Gondolataim ide-oda cikáztak. Lehetséges lenne, hogy Elizabeth Barrett-Browning kutyájáról lenne szó? Ugyanis lánykorom egyik meghatározó olvasmánya a tragikus sorsú költőnőről szóló Kertész Erzsébet regény volt, amiben nagy szerepet játszott egy bohókás cocker spániel... A tartalom átfutása után, győzelmi zászlóként lengetve vittem a pénztárhoz, mert igen, ez a Flush az a Flush!

Egy kortárs kritikus így jellemezte: egy kutya szemszögéből láthatjuk London polgári és szegénynegyedét meg Dél-Európát, egy kutya szaglásán, vágyain és érzelmein keresztül tárul elénk a XIX. század közepének élete."

Flush egy boldog falusi/kisvárosi eb, gazdája, Miss Mitford elajándékozza kedves barátnőjének Elizabeth Barrett-nek. Az új hely egy valóságos börtön, hiszen most egyetlen sötét szobában kell élnie, a szabadsághoz és a természethez szokott teremtésnek, de kárpótolja az a szeretet, amit a költőnőtől kap. Hamar erős véd- és dacszövetséget kötnek. Ezt az idilli kapcsolatot árnyékolja be az életükbe váratlanul betoppanó Robert Browning...
A mű szinte kalandregénynek is beillik, hiszen a kutyus élete alatt számtalan izgalmat kénytelen átélni. A költőnő mellett áll az élete legfontosabb pillanataiban, a lányszöktetésnél, az utazásainál, gyermeke születésénél, osztozik vele örömben és bánatban.

Akik olvasták az Elizabeth-et, azoknak szinte kötelező olvasmány, az állatbarátok azért élvezhetik különösen, mert Flush szemszögéből láthatjuk az eseményeket, és a Virgina Woolf rajongók sem fognak csalódni benne, ugyanis az írónő páratlan humora és lélektana átszövi a könyvet.

Virginia Woolf (1882-1941) angol regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista.

1882-ben látta meg a napvilágot Londonba. Gyermekkorában sok megrázkódtatás érte, több ideg-összeroppanása volt. Mentális betegsége, hangulatingadozásai egész életében elkísérték.
23 éves korától jelentek meg publikációi. Férjével 1917-ben megalapította a Hogarth Press nyomdát, ahol például Gorkij, Rilke, Freud, T.S. Eliot műveit adták ki. Ők jelentették meg Madách Imre Az ember tragédiája című művét is először angol nyelven.
Első jelentős regénye a Mrs Dalloway csak 1925-ben jelent meg. 1927-ben írta meg esszéisztikus naplóját, mely a női lét sajátos problémáit elemzi: a napló Saját szoba címmel jelent meg. Ugyanebben az évben adták ki A világítótorony-t.
1941-ben öngyilkos lett.

Woolf-ot a modern angol próza, a lélektani regény egyik megteremtőjeként tartják számon.
Az írónő életét az Órák című film feldolgozta. Nicole Kidman játszotta a szerencsétlen sorsú nőt, aki ezért az alakításért 2002-ben Oscar díjat kapott.

2 megjegyzés:

  1. Én szinte mindegyik könyvtári látogatásomnál megállok a könyvei előtt, szemezgetek velük, sok helyen pozitív kritikát olvastam a műveiről, de valahogy eddig sose jutottam el odáig, hogy valamelyik könyve bele is kerüljön a kosaramba. :)
    De ami késik, ugyebár nem múlik. ;) Ki tudja hamarosan milyen bejegyzéssel jövök majd. :D

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! Véletlenül keveredtem ide, de nagyon tetszik ez a blog! Gratulálok! Másoknak is ajánlani fogom.
    Azért írok ehhez a bejegyzéshez, mert kedves alastorta, kifejezetten kedvet csináltál, az általad olvasott könyvekhez és hasonló témájukat olvasgatok én is! (Félreértés ne essék a többieké is tetszik!) :) Csak így tovább, azt hiszem rendszeresen visszajárok ide, mert látom elég gyakran írtok!

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates