2009. november 2., hétfő

# életmód-nevelés-társadalomtudomány-tudomány # szórakoztató irodalom

A Murphy szülők törvénykönyve - avagy a gyereknevelés kelepcéi



"Mi sodor mélypontra napközben és mi tart magasfeszültségen éjjel? (Könnyítésül: Nem patikában árulják.)"


A kilencvenes évek elején, mikor kamaszéveimbe léptem, jelent meg a „Murphy szülők törvénykönyve”. Bár akkor a családban mi, vagyis a húgom meg én jelentettük a könyv alanyait (értsd: gyerekek), hatalmasakat kacarásztunk, miközben olvastuk a szüleinktől kölcsönvett olvasmányt. Mit ne mondjak, elég sok mindenben magunkra ismertünk. Igen, ilyeneket mi is mondtuk, igen, ilyeneket mi is csináltunk. És igen, mi is azt szoktuk válaszolni arra a kérdésre, hogy mi volt az iskolában, hogy „Semmi”.


Most hogy Anya lettem, újból elkértem szüleimtől régi kedvenc olvasmányomat. Időközben ugyan eltelt egy jópár év, de most is ugyanúgy mosolygok a bölcs gondolatokon, mint tizenévesként. Csak éppen most az érem másik oldalán vagyok. És csak fogom a fejemet, hogy mi vár majd még rám.


Bruce Lansky, a könyv szerzője, páratlan humorával szedi csokorba a terhesség, csecsemőkor, gyermekkor és serdülőkor buktatóit, amivel – ne szépítsük - minden szülőnek meg kell küzdenie.

„Murphy mamától megtudhatod: kisbabád abban a minutában sír fel, amikor elbóbiskoltál, és abban a minutában csurdít a pelenkájába, amikor tisztába tetted…. Murphy mama olyan felvilágosításokkal szolgál a gyerekekről és a gyereknevelésről, melyeket másutt hiába is keresnél.”

Például megtudthatod, melyek a leggyakrabban elhangzó mondatok egy autóúton (nálunk a „Mikor érünk oda?” vitte a pálmát), mi történhet, ha túlzottan nagy a csend a nappaliban vagy a fürdőszobában, mikor vigyáznak szívesen az apák a kisbabára, ki kezdte a veszekedést a két testvér közül, illetve lehet-e kommunikálni a kamasz gyermekünkkel. (A választ megsúgom: Nem.)


Végezetül – és ízelítőül – az egyik kedvencem, amely elsősorban a többgyermekes anyukák számára lehet ismerős:

1. Amikor első kisbabád kiejti a cuclit a szájából, kifőzöd, és megfürdeted a babát.

2. Amikor második kisbabád ejti ki a cuclit a szájából, felemeled, az inged ujjába törlöd és visszadugod a szájába.

3. Amikor harmadik kisbabád ejti ki a cuclit a szájából, már csak a kutyát küldöd érte.

1 megjegyzés:

  1. Jaj de örülök, hogy írtál. :)
    Biztos jó lehet a könyv, utána fogok érdeklődni majd a könyvtárban. ;)
    Amúgy hasonló stílusú a "101 dolog, amit jó lett volna tudni a gyerekekről" is. Néhol jót nevetek, néhol meg fogom a fejemet az olvasása közben. :)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates