2009. november 9., hétfő

# gyermekirodalom

Bartos Erika: Anna és Peti

A Mit olvasol? kérdésre első blikkre vágom rá, nincs nekem időm olvasni...á dehogynem! Gyermekirodalmat!
Mivel a nagyobbik gyermekünk sincs még 3, nagy feladat neki a könyvválasztás. Az állatok fényképeit rejtő képeskönyveken túl, az egyik legnagyobb sláger Bartos Erika: Anna és Petije.
Valójában én ezt sokszor kézbe vettem a könyvesboltban, és tettem vissza, míg végre az érintett kezébe került. Vekerdy Tamás segített ki, olvastam egy cikkben, mennyire tetszik neki, ha a gyerekeinek tudott volna ilyen könyvet a kezébe adni...
Egy szó mint száz Lurkó megfogta, letelepedett vele, és anélkül, hogy átadta volna nekem, Olvassunk anya! paranccsal, elkezdte fennhangon olvasni. Egyszerűen elmesélte a képet, és mivel mégsem egy kvantumfizikai diagramokkal és képletekkel tarkított olvasmányról van is szó, elsőre levette a szereplőket, és a történetek lényegét, mindezt úgy, hogy benne volt a múlt hétvégénk, és a tegnapi sétánk is. Még mindig nem olvastam a könyvbe, mikor elkezdte húzni a pólóm, hogy Anya figyelj! és megmutogatta a hangszereket, és megkérdezte a sárga vízíjárműről az meg mi, mi az hogy vízibicikli?

Azóta persze minden történetet elolvastunk oda-vissza, és napközben hasonló szituációkra is gyakran emlegeti, hogy Anna is...
Pont ez az a történet, hétköznapias eseményelmesélés ami leköti egy ekkora ded figyelmét. Példát merít belőle, és természetesen elvonszolja a szüleit bábszínházba, vízibiciklizni, vagy ép virágkoszorút fonat a hajába.
A szinte egész oldalt megtöltő nagyon élénk, nagyon színes, nagyon bájos képeket órákig nézegetné, minden kis részletre, labdára kiterjedő figyelemmel. Fel-felugrálva: Anya nézd, nekem is ilyen vonatom van! Anya gyere, és le kell venni a polcról.. :-) Az írónő családjáról, Annáról és Petikéről bevarázsolt fényképek számára igazi varázslatok. Él egy kislány valahol, akit Annának hívnak, és neki is van egy kis fiútestvére Petike, és hasonló dolgok történnek velük, mint velünk.
Szeretjük!

Anna és Peti

1 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem Bartos Erika műveit, bár nekem a Bogyó és Babóca jobban bejön. :) Mondjuk, az szerintem kisebbeknek is szól, mint az Anna és Peti sorozat.
    A verses kötetei is nagyon jók, mind a 2 megvan nekünk, gyerkőc főleg a Zsákbamacskát szereti. ;)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates