2019. április 17., szerda

# film # filmadaptáció

Dave Eggers: A kör - könyv és filmismertető


Nagyon érdekesnek tűnt a könyv beharangozója és aki olvassa a blogot tudja, hogy szeretek olyan könyvet választani, amit megfilmesítenek, így egy elsődleges rostán már átesik a könyv. 

Szóval a fülszüveg szerint egy olyan vízióról szól a történet, ami közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. A főszereplő, Mae bekerül egy óriási szoftvercéghez, kb olyanhoz, mint a Google, ahol minden vérprofi és modern és fantasztikus. Igen ám, de a modern világ, amikor mindenkivel megosztod minden élményed, mindenhol kamerák vannak, mindenki mindent kiad magáról vagy épp mások adnak ki róla, gyorsan válhat veszélyessé, sőt elmosódnak a privát szféra határai is. Mivel látom, hogy a mai tinédzserek valóban a neten élnek és keresik a boldogságukat, igen valós problámával foglalkozik a regény és anyukaként közel is áll hozzám ez a veszély.


Szóval akkor spoileresen: Mae bekerül a Kör nevű vállalathoz, ahol ügyfélszolgálatos lesz, sablon válaszokat ad különböző problémás kérdésekre. Az ügyfelek értékelik egy kérdőíven a szolgáltatást, amit nyújtott és ebből kiszámolódik egy pontszám, ez Mae kvázi teljesítményértékelése, ezzel mérnek mindenkit. Aztán a lány kap még egy monitort, ahol a közösségi információkat lehet nyomonkövetni és itt is pontozzák, mennyire lett része a Kör "családjának". Aztán még a fülhallgatóján keresztül is válaszolgatni kell kérdésekre a fogyasztásával, a hobbijával, igazából mindennal kapcsolatban. Persze csak azért, hogy az egyes vállalatok minél jobb szolgáltatást nyújthassanak. Minden közösségi részvételt, társadalmi mozgalmat, de még a politikai rendszereket is mosollyal vagy homlokráncolással értékelik, kvázi emojikkal. És úgy gondolják, ez hatással is lesz a világra, hisz ha egy diktatórikus rezsimnek több millió homlokráncolást küldenek a világ minden tájáról, akkor az a rezsim biztosan meggondolja magát és jó útra tér! Nevetséges! 

Aztán a Kör kifejleszt egy minikamerát, amit piacra dob és bárki bárhova kirakhatja, hogy pl figyelhesse a tengerpartot, érdemes-e kimenni szörfözni, vagy a főútvonalat, hogy lássa, milyen a forgalom, vagy figyelheti a beteg anyukáját otthon, hogy rögtön segítséget hívhasson, ha szükséges. Persze a kamera hozzáférését megadhatja másnak is, így osztva meg az élményt vagy információt. 
De kirakhatják a pici kamerákat terekre, utcákra is, hogy figyelhessék az embereket, esetleges tüntetéseket vagy rendőri túlkapásokat.
De a Kör-nek ez sem elég, Átlátszóvá akarnak tenni mindenkit, kezdve a politikusokkal, hogy ne lehessen simlikedni, a háttérben alkudozni, minden tiszta legyen és átlátható. 
Mae egyike lesz az átlátható embereknek. Kamerát akaszt a nyakába és az emberek onnantól minent látnak és hallanak, amit ő, mindenhova elkísérik, ő lesz az Átláthatóság arca. Mae hisz az egész átlátható világban, abban, hogy mindenkinek mindent meg kell mutatni, mindenkinek mindent tudni kell, hisz "A titok hazugság", "A megosztás törődés". Mae szinte észre sem veszi, hogy közben a barátnője épp összeomlik, a szülei elfordulnak tőle, és a régi barátja hiába figyelmezteti a veszélyekre. Ez az átlátható, pontszámokban mért világ magával ragadja, felzabálja és még csak észre sem veszi, ahogy a mai tinik sem, hogy milyen veszélyekkel is jár, ha mindent kiteregetsz magadról és mennyire semmilyen leszel ha csak a like-ok, azaz a mosolyok számának növekedésével értékeled magad és az egyetlen célod ezek növelése.
Van a történetben egy titokzatos pasas, akivel Mae a cégben találkozik, de nem igazán tudja hova tenni. Hol megjelenik, hol napokra eltűnik, ráadásul senki sem ismeri. Persze az olvasó számára szerintem egyből sejthető ki ő, nevetséges, hogy a lány csak a végén jön rá. Ő az aki, szintén a veszélyekre figyelmezteti Maet, és lehetőséget ad a változtatásra. Na vajon élni fog vele?

A filmben Emma Watson játsza Mae-t, egész hitelesen, Tom Hanks pedig az egyik cégvezetőt, Bailey-t, de elég jelentéktelen szerepben. Az egész film olyan súlytalan, nem jön át a történet lényege, talán a játékidő túl rövid, talán nem jól fogták meg a történetet, nem tudom. DE és ez a legfontosabb, változtatnak a történet kimenetelén. Érthetetlen, mintha a film készítői nem látnák, hogy ez a vízió milyen veszélyeket rejt magában, mintha ez a világ egy követendő példa lenne, az átláthatóság, a magamutogatás egy elérendő cél volna. Remélem sosem válik valóra!


Kiadó: Európa Könyvkiadó                                                Gyártó: Image Nation Abu Dhabi

Megjelenés: 2016                                                             Bemutató: 2017
Borító: kartonált                                                              Játékidő: 110 perc
Oldalszám: 381                                                                Rendező: James Ponsoldt

Képek: www.pinterest.es, konyves.blog.hu, kinefilia.wordpress.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates