2018. augusztus 17., péntek

# film # filmek

Pár könyv, ha jobban elmerülnél a filmek világában

Filmes tanulmányaim során számos különféle könyvvel találkoztam, amelyek különböző elméleti oldalról próbálják megközelíteni a filmművészet univerzumát. Ezek legtöbbje kifejezetten a filmes szakmának szól, hiszen különböző elméleti kérdésekre próbálnak választ adni, azonban akad néhány olyan olvasmány is, amelyet bátran ajánlok mindazoknak, akik mélyebben érdeklődnek a filmek világa iránt, és nem szeretnének elveszni a szakzsargon útvesztőjében.

Szabó Gábor: Filmes könyv


Szabó Gábor könyve remekül összefoglalja mindazt, amit a filmek képi világáról tudni érdemes. Közérthetően enged betekintést az alap filmes definíciókba, és úgy magyarázza el azokat, hogy közben egyetlen pillanatig sem érezzük az erőltetett tanulás fájdalmát. A kötet leginkább a filmképek értelmezéséhez nyújt segítséget, a plántípusoktól a kameramozgásokon át a fény és kép viszonyát bemutatva vezet rá minket arra, hogy tulajdonképpen milyen nagy szükségünk van arra, hogy ebben a mozgóképekben hemzsegő világban néha értő szemekkel körülnézni.




Syd Field: Forgatókönyvírók kézikönyve


Syd Field könyve azoknak lehet nagy segítség, akik a forgatókönyvírás fortélyait szeretnék jobban elsajátítani. Három könyve is segítséget nyújt ebben, a Forgatókönyv, a Forgatókönyvírók kézikönyve, valamint a Forgatókönyvírók munkafüzete az első lépesektől egészen a forgatókönyv fejlesztéséig ad hasznos tanácsokat, és feladatai segítségével mi magunk is elsajátíthatjuk ezt a "mesterséget", ami nemcsak azoknak hasznos, akik mozgóképek készítésével foglalkoznak (pl. vloggerként is tevékenykednek), hanem azoknak is, akik regényt vagy novellát írnak, hiszen sok fogást tanulhatnak, amivel könnyebben létrehozhatnak történetük világát.




Steven Jay Schneider: 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz


Steven Jay Schneider összegyűjtötte azt az 1001 filmet, ami a filmművészetre a legnagyobb hatást gyakorolta. Joggal feltételezhetnéd, hogy csupa senkit nem érdeklő, fekete-fehér, unalmas alkotás kapott helyet ezen a listán, (amit ezen a linken meg is tekinthetsz), azonban nincs igazad. Schneider a legnagyobb, legkiválóbb alkotásokat gyűjtötte össze az 1900-as évektől egészen 2004-ig, amiben többek között a Moulin Rouge!, a Fargo, a Ponyvaregény és a Micsoda nő is helyet kapott. Ha éppen nincs ötleted, és már unod az ismétléseket a tévében, érdemes ezt a könyvet fellapozni, hiszen amellett, hogy új ötleteket kaphatsz, sok érdekességet is megtudhatsz a kiválasztott filmről. (A lista egyébként 2011-ben bővült.) 


Stig Björkman: Woody- Allenről

Noha ez az interjúkötet specifikusan egy rendező munkásságát mutatja be, azért lehet érdekes számunkra, mert egy rendkívül részletes interjúsorozatot vehetünk a kezünkbe, ami nem kifejezetten Woody Allen eseménydús magánéletére összpontosít, hanem a munkamenetére, az egyes filmek keletkezési körülményeire, az elkészítésük közben ért benyomásokra, az egyes filmekben érzékelhető intertextualitásokra és filozófiai hatásokra. Woody Allen életműve rendkívül színes és sokrétű, az interjúk segítségével azonban teljesebb képet kaphatunk a filmjeiről, illetve arról is, hogy milyen érzés a 20-21.század egyik legjelentősebb filmrendezőjének lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates