2018. augusztus 16., csütörtök

# akció # kaland

Matthew Reilly - A halál hét csodája

   A szüleimnél töltöttem a nyarat és strandoláshoz kaptam le a polcról ezt a könyvet, mivel érdekesnek tartom az ókori világ építészeti csodáit és a címlap sodró lendületű kalandregényt ígért. Végülis tényleg egy kalandregény, némi akcióval vegyítve.

   A történet szerint Jack West kapitány vezetésével egy kisebb országok koalícójából létrehozott csapat kincsvadászatra indul. A cél a világ megmentése, amelyet az amerikaiak csapata és az európai országok koalíciós csapata próbál megakadályozni. A kicsiny csapat segítségére egy aprócska lány van csupán, aki próbálja a 8 fős harcedzett férfakból és nőből álló csapatot a legyőzhetetlen túlerővel szemben sikerre vezetni. A csapat az ókori világ hét csodájának maradványait kutatva puskaropogás közepette száll szembe a múlt csapdáival és a jelen árnyaival.

   A könyv valóban sodró lendületű, folyamatosan peregnek az események, ahogy a csapat egyik rejtekhelytől a másikig "rohan". Mivel a kincsek megtalálásának és a megfelelő időben, megfelelő helyre szállításának igen szűkös a határideje, hőseink nem pihennek az utolsó záró fejezetig. Pár nap alatt utazzuk át a fél világot, sőt Jack West emlékeit felidézve, még a másik felébe is bepillantunk.
   De pont emiatt a lendület miatt nem szánt időt az író az eredeti hét csoda megfelelő leírására. Bár mindegyikről kapunk egy rövid ismertetőt, amint a hajsza elindul az egy-egy darab után, de én egy kicsit részletesebb, történelmileg hitelesebb leírást, ismertetőt szívesen olvastam volna mindegyikről. Persze így a történet lelassult volna és ez valószínüleg az írói szándékot törte volna keresztbe.
   Vártam volna továbbá valamilyen fordulatot vagy változatosságot az egyes kincsdarabok megtalálásakor, de kvázi ugyanaz történt minden helyszínen kisebb eltérésekkel. Nem akarok spoilerezni, így csak annyit írok, hogy keresés, csapdák, megtalálás, lövöldözés, siker vagy kudarc.
   Nagyon nagy segítség volt azonban, hogy az egyes helyszínek leírásához rajzok készültek a könyvben. Minél nagyobb, tágasabb vagy bonyolultabb volt egy-egy helyszín, annál több kép segíti a megértést. Persze a fantáziánkkal és meg tudtuk volna rajzolni a barlangok, alagutak többségét, de néhol valóban szükséges volt a kép vagy rajz.

   Mindent összevetve izgalmas olvasmány és valószínüleg a folytatása is a kezembe fog kerülni valamikor.

Kiadó: GABO Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
Oldalszám: 432. oldal
Borító: Keménytábla, védőborító
Megjelenés: 2007

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates