2018. május 1., kedd

# Animus # J. K. Rowling

J. K. Rowling: Az élet dolgai - a legtökéletesebb ballagási ajándék


A Harry Potter sorozat annyira híres, hogy már szinte mindenki tudja, ki is az a J. K. Rowling. Egy író, aki a semmiből tűnt fel, és gyerekek milliónak okozott örömet könyveivel. Ő az a személy, aki már önmagában is egy csoda. A csodák viszont nem léteznek, és Rowling megpróbálja elmondani, minek is köszönhető a siker: Harvard, 2008, diplomaosztó: Rowling beszédet mond. Budapest 2018, Animus kiadó: Rowling átadja a tudását a magyar olvasóknak is.



Az élet dolgai egy különleges beszédet ír le, ahol címhez méltóan az életről beszél Rowling. Az egyetemi életről, mely tán a világba kikerülünk, a hibákról, melyek igenis kellenek az életbe, a sikerről, és a szegénységről. Olyan dolgokról, amikről kell beszélni, hiszen minden ember életében előfordulnak, és igenis fel kell rá készülni. A beszéd, amit hallhatunk, pedig az első lépés a felkészülésre, és arra, hogy tényleg létezik sikertelenség, és olyan helyzet, ami nem jó nekünk, mégis abból tudunk fejlődni.
A saját életéről is beszélt, és ebből próbált tanulságokat levonni. Bár valamennyire előtte is ismertem Rowling életét, hiszen kedvenc gyermekkori könyvem írója, mégis sok apróbb jelenséget nem tudtam belőle. Az egyik ilyen munka az Amnesty Internationalnál volt: egy jogi szervezet, mely olyan emberekkel foglalkozik, akiknek nem adták meg alapvető emberi jogaikat. Az ember bele se gondol, mennyire jó a helyzete, és abba se, hogy milyen empatikus is az ember, vagy sokszor mennyire nem az. Szívfacsaró volt látni, hogy mi az, amit átélt, és azt, ez hogyan csapódott le a könyveiben.
Mint azt már említettem, Az élet dolgai című könyv Rowling 2008-as harvardi diplomaosztó beszédét írja le. Ez számomra különleges, mert attól függetlenül, hogy bölcsész vagyok, és sok könyvekkel és kommunikációval kapcsolatos órám volt, mégsem olvastam túl sok beszédet. Márpedig az írott és beszélt kommunikáció nagyon más fajta, így az egész könyvet más volt olvasni, mint eddigi olvasásélményeimet. Ennek köszönhető, hogy végig hallottam is, ahogy mondja, elképzeltem, és néhány percre én is Harvardos diák lettem, akinek szól a beszéd. Vagy inkább diák, mert ez a beszéd nem csak az ott megjelenő személyeknek szól, annál sokkal általánosabb, és mindenki számára átérezhető.
A könyv más miatt is különleges: illusztrált kiadás. Azokat a szóképeket, vagy metaforákat, vagy bármilyen más költői képeket illusztrálták, így sokkal élménydúsabb lett az egész. Sokkal jobban belelendül az ember, ahogy látja a szöveg körül a képeket, amik egymást erősítik. Az illusztráció egyszerű, de mégis nagyon hatásos, olyan, mint a borító is. A borító számomra nagyon tetszik, egyből megfogott, és látni lehet azt is, ami a lényeg: hogy a világba kilépő személyeknek szól: középiskolásoknak, egyetemistáknak, akik elhagyják a régi épületet és kirepülnek az új helyekre.
Ha valakinek van olyan ismerőse, aki ballag, mindenképpen ajánlom ballagási ajándéknak. Ha valaki nem tudja, mihez kezdjen az élettel, akkor is. Ha valaki meg szeretné hallgatni a beszédet, annak pedig a modern technológia fog segíteni, és megtalálja itt. Számomra nagy élmény volt, remélem, mások is ekkora élménnyel fognak gazdagodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates